Regenwater drinkbaar maken? Duurzaam & voordelig!

Het is mogelijk om regenwater of hemelwater op te vangen, te zuiveren en in te zetten als was- of drinkwater. Heb je toevallig last van hard water in je woning? Dan biedt dit zachte water een waardig alternatief. En er zijn nog meer voordelen! Lees hier hoe je regenwater drinkbaar maakt en wat je dat oplevert vandaag en op lange termijn.

Leidingwater versus regenwater

Hoe regenwater drinkbaar maken?

Voordelen regenwater drinkbaar maken

Het verbruiken van drinkbaar gemaakt regenwater is een trend die aansluit bij het verlangen naar duurzaam leven. In plaats van water te onttrekken aan de grond drink je het water dat overvloedig uit de hemel valt.

In een tijd waarin steeds meer natuurgebieden en akkers te lijden hebben onder droogte is dat een milieuvriendelijke keuze.

Ook zorgt gezuiverd regenwater voor een kostenbesparing. Zo kan de besparing op leidingwater op een aantal jaren al significant zijn. Zeker als je een grote waterverbruiker bent.

Omdat je bijvoorbeeld een groot huishouden hebt of beschikt over een zwembad in de tuin. Dan verdien je deze investering vrij snel terug.

Ten slotte, en dit is voor heel wat mensen een belangrijk argument, geeft je eigen waterzuiveringssysteem je een complete onafhankelijkheid ten opzichte van de watermaatschappij. Bij een probleem of een storing in de waterleiding beschik je met zekerheid over een grote voorraad schoon drinkwater.

Vrees je dat de waterlevering in de toekomst niet meer gewaarborgd kan worden, of dat de prijs van het drinkwater enorm zal stijgen? Een waterzuiveringsinstallatie is dan een geruststellende aanschaf.

Nadelen hard water

In heel wat gebieden in België en Nederland is het leidingwater dat uit de kraan stroomt hard. Concreet betekent dat het een hoge concentratie kalk bevat. Zoals je vast weet heeft dat een aantal nadelen.

 • Kalk zet zich vast op de verwarmingselementen van wasmachines, vaatwassers en andere, kleinere huishoudtoestellen. Door deze warmte-isolerende kalklaag gaan ze veel minder efficiënt werken. Bovendien verkort het de levensduur van de machines.
 • Kalk zorgt voor lelijke en moeilijk te verwijderen vlekken op alle plaatsen waar je kraanwater gebruikt. In de badkamer, de keuken en het toilet. Maar ook op ramen en zelfs op autolak!
 • Kleren die met hard water gewassen worden, pluizen snel, voelen stug en ruw aan, en de vezels breken sneller.
 • De menselijke huid droogt sneller uit door de blootstelling aan kalkhoudend water. Droge, geïrriteerde huid en dof haar zijn veel voorkomende problemen. Ook bevordert kalk het ontstaan van eczeem.

Voordelen zacht water

Een groot voordeel van regenwater gebruiken in je huishouden is dat het zacht water is: het bevat nauwelijks of geen kalk. Zo voorkom je de nadelen van hard (kalkhoudend) water, die je misschien onbewust al jaren ondervindt als je in een regio met een hoge waterhardheid woont.

Als je regenwater gebruikt in je huis, zie je snel het verschil. Schoonmaken met hemelwater veroorzaakt geen lastige kalkvlekken meer. Je huishoudapparatuur gaat veel langer mee en je stroomrekening daalt sterk. Je huid wordt soepeler en zachter, en voelt niet langer geïrriteerd aan. En je wasgoed is zo zacht als een lammetje na het wassen met zacht water.

Regenwater drinkbaar maken

Waarom regenwater drinkbaar maken?

Regenwater kan je perfect drinkbaar maken. Daarvoor moet je het wel eerst zuiveren met filters. Maar er zijn ook andere gebruiksdoelen mogelijk, waarvoor het water minder bewerking nodig heeft.

Je kan het opgevangen water onder meer gebruiken als ‘grijs’ water: om je tuin of akker te bevloeien, om je WC te spoelen of om je auto te wassen. Daarvoor is slechts een filtratie tegen grof vuil nodig. Een stap verder is het gebruik van regenwater voor bad, douche, wasmachine en andere huishoudelijke apparatuur. Hiervoor moet het water door een koolfilter worden geleid.

Voor het gebruik van regenwater als drinkbaar water zijn bijkomende stappen nodig.

Hoe hemelwater drinkbaar maken?

Om van regenwater drinkwater te maken moet het water op een aantal manieren worden gezuiverd. Het opgevangen water wordt door een pomp eerst door een grove vuilfilter gepompt. Daarna passeert het langs een fijnere vuilfilter en een filter met actief kool, waar kleine verontreinigingen zich aan binden.

Tenslotte worden eventuele micro-organismen in het water gedood via een UV-filter en/of keramische filter. Ook wordt er een doseerinstallatie voor chloor gebruikt. Die voorkomt dat het water in de leidingen bederft.

Het uiteindelijke drinkwater is op die manier van betere kwaliteit dan het water van het waterbedrijf.

Wat heb je nodig?

Voordat je regenwater kan drinken, moet het opgeslagen, gezuiverd en naar de kranen gepompt worden. Hiervoor heb je de volgende systemen nodig:

 • Het hemelwater moet verzameld worden. De meeste mensen gebruiken simpelweg de bestaande hemelwaterafvoer: hun dak of daken. Als je extra oppervlakte wilt om voldoende hemelwater op te vangen, dan zijn er opvang- en infiltratiesystemen in de handel die water verzamelen tijdens een bui.
 • Een hemelwaterton, hemelwaterput of tank vangt het water van je daken op en bewaart het. Een ton is het goedkoopste en kan onder de regenpijp geplaatst worden. Een put is een ingegraven container in je tuin, en een tank wordt meestal in de kelder gezet.
 • Een pomp brengt het water naar de filters, waar het gezuiverd wordt
 • Verschillende filters zuiveren het water van verontreinigingen en micro-organismen.
 • Een doseerpomp voegt de juiste hoeveelheid chloor aan het water toe, waardoor het langere tijd zuiver zal blijven.
 • Een schakelsysteem pompt het drinkwater naar de kranen in je huis of je bedrijf.

Regenwater drinkbaar maken: prijs

Wat zijn de prijzen om hemelwater drinkbaar te maken? Concreet mag je rekenen op onderstaande kosten:

 • Een ton, put of tank om regenwater op te vangen:
  € 600 tot € 2.400
 • Een pomp om het hemelwater te verplaatsen naar de leidingen:
  € 500 tot €800
 • De filters om het water te zuiveren van verontreinigingen:
  € 200 tot € 500
 • Een schakelsysteem om het water naar de kraan te voeren:
  € 1.500 tot € 2.000

Tel je alles bij elkaar. Dan kost het drinkbaar maken van je regenwater je in totaal gemiddeld tussen de € 2.800 en € 5.700.