Onderhoud waterverzachter: wat, waarom en hoe vaak?

Jaarlijks onderhoud van je waterverzachter garandeert een langere levensduur van je verzachter zelf en van je toestellen. Een waterverzachter maakt het water zachter door het overtollige kalk eruit te filteren. Dat bevordert de werking van huishoudtoestellen met een warmtewisselaar die anders minder lang meegaan.

In dit artikel vind je meer details en richtprijzen voor het onderhoud van waterverzachters. Wil je prijzen van vakmannen kunnen vergelijken? Dat kan via onze offertepagina.

Wat kost onderhoud van een waterverzachter?

Afhankelijk van wat er nodig is, kunnen de prijzen verschillen. Als je goed zorg draagt voor het toestel, door bijvoorbeeld de zoutklonters te verwijderen en het zoutreservoir regelmatig bij te vullen, kun je grote kosten vermijden.

Het jaarlijkse onderhoud laat je het beste over aan een specialist. Als er onderdelen aan vervanging toe zijn, ligt de kostprijs uiteraard hoger. Voor het onderhoud van een waterverzachter betaal je gemiddeld 60 à 80 euro.

Prijs waterverzachter

De prijs voor een waterverzachter hangt af van onder meer de capaciteit, het type besturing, het aantal cilinders en de kwaliteit van de onderdelen. Voor een gemiddeld huishouden van 4 personen bedraagt de aankoopprijs gemiddeld minstens 1.000 euro.

Kostprijs onderhoud waterverzachter

Hoeveel kost nu zo’n onderhoud? Wel, dat varieert. Eerst en vooral kan je bepaalde aspecten van het onderhoud van jouw waterontharder zelf in handen nemen.

Zo kun je het zout eenvoudig zelf bijvullen. Echter is een onderhoudsspecialist onmisbaar om jezelf en jouw toestel het beste advies en een optimale werking te garanderen.

Gemiddeld kost een onderhoudsbeurt al snel 50 tot 100 euro. Wanneer er bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn, zal dit vanzelfsprekend van invloed zijn op de kosten die bij dit onderhoud gepaard gaan. Wil je zout bestellen en dit ook laten bijvullen? Dan betaal je ook dat natuurlijk. 

Wil je jezelf ervan verzekeren dat jouw waterverzachter op regelmatige basis een controle ondergaat? Dan kan je beroep doen op een onderhoudscontract.

Vaak wordt dit aangeboden bij de verkoop van een waterverzachter waardoor je het toestel goedkoper kunt aanschaffen. Je bent dan wel gebonden aan dit bedrijf voor het onderhoud ervan.

Geniet van een voordelig onderhoudscontract
Wees zeker van een correcte werking door het vakkundig onderhoud.
arrow Ontvang offertes op maat

Onderhoud waterverzachter nodig: zelf doen? Stappenplan

Af en toe de waterontharder zelf controleren is zeker aan te raden. De te controleren waarden zijn bijvoorbeeld de waterhardheid, je waterverbruik, eventueel waterverlies van de waterontharder en het zoutniveau. 

Hieronder leggen we wat uitgebreider uit welke stappen je best allemaal overloopt.

Stap 1: waterhardheid meten

De hardheid van leidingwater schommelt vaak. Wanneer de droogte toeslaat, kan het meer kalk bevatten. Elke keer dat je je waterontharder een onderhoudsbeurt geeft, is het belangrijk om de hardheid te meten.
Hierbij wordt als volgt te werk gegaan:

  • Een waterdruppel kraantjeswater wordt opgevangen voor de uitvoering van een hardheidstest.
  • Blijkt de druppel veel kalk te bevatten, dan indiceert dit dat de waterverzachter in kwestie niet naar behoren werkt. Afhankelijk van het resultaat kun je de instellingen aanpassen.
Waterhardheid meten met een druppeltest

Stap 2: nazicht, reinigen en smeren waterverzachter

Ook is het van onschatbare waarde dat er bij een onderhoud de kans wordt gebruikt om de verschillende onderdelen van de waterverzachter na te kijken. We spreken dan over injectoren, kleppen, filters, opvangbakjes … Dit laat je het beste over aan een specialist.

Een van de belangrijkere onderdelen die gecontroleerd zullen worden, is de pekelklep. Deze regelt de stroom van de verzachter naar het zoutreservoir: niet te veel, niet te weinig.

Daarnaast zal de specialist de verschillende onderdelen een reinigingsen smeerbeurt geven. Ook het correct afstellen van het apparaat hoort bij het onderhoud. Het kan ook dat de onderdelen vervangen dienen te worden, bijvoorbeeld bij slijtage of volledige disfunctie.

Contacteer hier vrijblijvend experten uit jouw buurt
Krijg gratis advies over de tussentijdse onderhoudsbeurten.

Stap 3: hoe zoutreservoir reinigen?

Het harde kraantjeswater stroomt door een speciaal reservoir, gevuld met harskorrels, waar een ionenuitwisseling plaatsvindt waarbij calcium- en magnesium voor natrium worden uitgewisseld.

Wanneer de harskorrels met kalk verzadigd raken, kunnen ze weer regenereren door zich te spoelen met zout uit het zoutreservoir. Dit zout kan aanslaan en zich ophopen. Er ontstaan dan klonters.

Het is belangrijk om je zoutreservoir regelmatig na te kijken en schoon te maken. Dit kan je makkelijk zelf doen door de klonters te verbrokkelen of het zout op te lossen door voorzichtig warm water in de waterverzachter te gieten.

Is het water weer helder? Dan zijn alle zoutresten verwijderd. Door regelmatig te reinigen, voorkom je deze ophoping en wordt het onderhoud makkelijker. Daarnaast vermijd je met een zo efficiënt mogelijk zoutverbruik onnodig gesleur met zoutzakken.

Zoutreservoir aanvullen als stap 3 in het onderhoud

Stap 4: reiniging harskorrels

Het kan ook gebeuren dat er zich bacteriën vormen op de harskorrels. Via de afvoer banen ze zich een weg naar de hars. Gelukkig kan dit makkelijk worden verholpen met behulp van een reiniging met chloor. Dit is in feite een ontsmetting.

Wanneer dit niet voldoende blijkt, kun je ook een chloorgenerator overwegen. Deze wordt ingebouwd in je waterverzachter en voegt chloor toe aan het pekelwater waar de verzadigde harsbolletjes mee worden gespoeld.

Stap 5: waterontharder correct afstellen

Bij een controle wordt er ook nagegaan of er eventuele problemen met het apparaat zijn. Beter voorkomen dan genezen: hoe sneller je erbij bent, hoe eerder een eventueel probleem kan worden verholpen voor het uit de hand loopt.

Als bepaalde onderdelen niet meer goed werken, is het belangrijk om deze snel te vervangen of te herstellen. Vaak is het echter voldoende om het even bij te stellen. Zo kan je de waterontkalker weer optimaal laten werken.

Waterharder correct afstellen op waterverbruik en waterhardheid

Hoelang gaat een waterontharder mee bij correct onderhoud?

Een waterverzachter gaat bij een goed jaarlijks onderhoud makkelijk 15 jaar mee. Technologieën blijven steeds verbeteren en een ontharder die nog perfect werkt na 20 of zelfs 25 jaar is geen uitzondering meer.

Om dure reparaties te vermijden is het daarnaast van groot belang dit jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren door iemand met verstand van zaken en voldoende ervaring. Zo vermijd je bij problemen verdere schade en ben je zeker van een lange levensduur.

Hebben alle merken evenveel onderhoud nodig?

De meeste merken vragen een jaarlijks onderhoud van de consument. De garantietermijn zal vaak vervallen als dit niet opgevolgd wordt. De fabrikanten vragen daarnaast ook vaak dat het onderhoud gebeurt door iemand die ze opgeleid hebben.

Vraag daarom hier gratis offertes en vind niet alleen de ideale waterverzachter, maar ook een installateur met voldoende kennis van jouw selectie.

Anderen bekeken ook

Installateur waterverzachter
Waterverzachter plaatsen
In dit artikel lees je waar je het beste een waterverzachter kunt plaatsen en waarop je moet letten.
Zelf plaatsen van een waterverzachter
Waterverzachter zelf plaatsen
In dit artikel ontdek je hoe je zelf een waterverzachter kunt installeren. Je leert alles over het plaatsen van een waterverzachter.

Ontvang gratis advies en vind de specialist die het beste bij je past

Vul ons offerteformulier in en contacteer zo gratis specialisten. Door middel van het offerteformulier maak je snel duidelijk wat belangrijk is.

Zo kun je de installateur offertes opmaken die aansluiten bij jouw noden en budget. Daarnaast ontvang je advies op maat.

Vergelijk tot 5 prijsoffertes van de specialisten en geniet jarenlang van zacht water. Daarna ben je zeker van een goede werking en lange levensduur dankzij de professionele installatie. Daarbovenop heb je een contactpersoon wanneer er een jaarlijks onderhoud nodig is.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.