Onderhoud waterverzachter: wat, waarom en hoe vaak?

Een waterverzachter zorgt ervoor dat het leidingwater zachter wordt door de kalk eruit te verwijderen.
Dit is erg bevorderlijk voor de werking van verschillende huishoudtoestellen met een warmtewisselaar die anders een korter leven beschoren zijn. Ook zijn veel mensen tegenwoordig gevoelig aan hard water.

Zoals alle toestellen heeft een waterverzachter onderhoud nodig om goed te kunnen blijven functioneren.
Een jaarlijks onderhoud is daarom zeker geen overbodigheid. Dit verhoogt de levensduur en functionaliteit van je toestel, alsook wordt je garantie dan vaak verlengd.

Onderhoud waterverzachter prijs

Afhankelijk van wat er nodig is, kunnen de prijzen verschillen. Als je goed zorg draagt voor het toestel, door bijvoorbeeld de zoutklonters te verwijderen en het zoutreservoir regelmatig bij te vullen, kun je grote kosten vermijden.

Het jaarlijkse onderhoud laat je het beste over aan een specialist. Als er onderdelen aan vervanging toe zijn, ligt de kostprijs uiteraard hoger. Voor het onderhoud van een waterverzachter betaal je gemiddeld 60 à 80 euro.

Ontvang een prijs op maat!

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Zelf waterverzachter onderhouden? Het volledige stappenplan!

Meting waterhardheid

De hardheid van leidingwater schommelt vaak. Wanneer de droogte toeslaat, kan het meer kalk bevatten. Elke keer dat je je waterontharder een onderhoudsbeurt geeft is het belangrijk om de hardheid te meten.
Hierbij wordt als volgt te werk gegaan:

  • Een waterdruppel kraantjeswater wordt opgevangen voor de uitvoering van een hardheidstest.
  • Blijkt de druppel veel kalk te bevatten, dan indiceert dit dat de waterverzachter in kwestie niet naar behoren werkt. Afhankelijk van het resultaat kun je de instellingen aanpassen.
Onderhoud waterverzachter: waterhardheid meten
De hardheid van je water kan gemeten worden a.d.h.v. een druppeltest

Nazicht, reiniging en smering

Ook is het van onschatbare waarde dat er bij een onderhoud van de kans gebruikt maakt om de verschillende onderdelen van de waterverzachter na te kijken. We spreken dan over injectoren, kleppen, filters, opvangbakjes,…Dit laat je het beste over aan een specialist.

Een van de belangrijkere onderdelen die gecontroleerd zullen worden, is de pekelklep. Deze regelt de stroom van de verzachter naar het zoutreservoir: niet te veel, niet te weinig.

Daarnaast zal de specialist de verschillende onderdelen een reinigings- en smeerbeurt geven. Ook het correct afstellen van het apparaat hoort bij het onderhoud. Het kan ook dat de onderdelen vervangen dienen te worden, bijvoorbeeld bij slijtage of volledige disfunctie.

Reiniging zoutreservoir

Het harde kraantjeswater stroomt door een speciaal reservoir, gevuld met harskorrels, waar een ionenuitwisseling plaatsvindt waarbij calcium- en magnesium voor natrium worden uitgewisseld. Wanneer de harskorrels met kalk verzadigen, kunnen ze weer regenereren door zich te spoelen met zout uit het zoutreservoir. Dit zout kan aanslaan en zich ophopen. Er ontstaan dan klonters.

Het is belangrijk om je zoutreservoir regelmatig na te kijken en schoon te maken. Dit kan je makkelijk zelf doen door de klonters te verbrokkelen of het zout op te lossen door voorzichtig warm water in de waterverzachter te gieten. Is het water weer helder? Dan zijn alle zoutresten verwijderd. Door regelmatig te reinigen, voorkom je deze ophoping en wordt het onderhoud makkelijker.

Reiniging harskorrels

Het kan ook gebeuren dat er zich bacteriën vormen op de harskorrels. Via de afvoer banen ze zich een weg naar de hars. Gelukkig kan dit makkelijk worden verholpen met behulp van een reiniging met chloor. Dit is in feite een ontsmetting.

Wanneer dit niet voldoende blijkt, kun je ook een chloorgenerator overwegen. Deze wordt ingebouwd in je waterverzachter en voegt chloor toe aan het pekelwater waar de harsbolletjes mee worden gespoeld.

Correcte afstelling

Bij een controle wordt er ook nagegaan of er eventuele problemen met het apparaat zijn. Beter voorkomen dan genezen: hoe sneller je erbij bent, hoe eerder een eventueel probleem kan worden verholpen voor het uit de hand loopt.

Als bepaalde onderdelen niet meer goed werken, is het belangrijk om deze snel te vervangen of te herstellen. Vaak is het echter voldoende om even bijstellen. Zo kan je waterontkalker weer optimaal werken.