Onderhoud waterverzachter: wat, waarom en hoe vaak?

Jaarlijks onderhoud van je waterverzachter garandeert een langere levensduur van je verzachter zelf en van je toestellen. Een waterverzachter maakt het water zachter door het overtollige kalk eruit te filteren. Dat bevordert de werking van huishoudtoestellen met een warmtewisselaar die anders minder lang meegaan.

In dit artikel vind je meer details en richtprijzen voor het onderhoud van waterverzachters. Wil je prijzen van vakmannen kunnen vergelijken? Dat kan via onze offertepagina.

Onderhoud waterverzachter prijs

Afhankelijk van wat er nodig is, kunnen de prijzen verschillen. Als je goed zorg draagt voor het toestel, door bijvoorbeeld de zoutklonters te verwijderen en het zoutreservoir regelmatig bij te vullen, kun je grote kosten vermijden.

Het jaarlijkse onderhoud laat je het beste over aan een specialist. Als er onderdelen aan vervanging toe zijn, ligt de kostprijs uiteraard hoger. Voor het onderhoud van een waterverzachter betaal je gemiddeld €60 à €80.

Prijs waterverzachter

De prijs voor een waterverzachter is hangt af van onder meer de capaciteit, het type besturing, het aantal cilinders en de kwaliteit van de onderdelen. Voor een gemiddeld huishouden van 4 personen bedraagt de aankoopprijs gemiddeld minstens 1000 euro.

Prijs onderhoud waterverzachter

Hoeveel kost nu zo’n onderhoud? Wel, dat varieert. Eerst en vooral kan je bepaalde aspecten van het onderhoud van jouw waterontharder zelf in handen nemen. Zo kun je het zout eenvoudig zelf bijvullen. Echter is een onderhoudsspecialist onmisbaar om jezelf en jouw toestel het beste advies en een optimale werking te garanderen. Gemiddeld kost een onderhoudsbeurt al snel 50 tot 100 euro. Wanneer er bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn zal dit vanzelfsprekend van invloed zijn op de kosten die bij dit onderhoud gepaard gaan. Wil je zout bestellen en dit ook laten bijvullen? Dan betaal je ook dat natuurlijk. Wil je jezelf ervan verzekeren dat jouw waterverzachter op regelmatige basis een controle ondergaat? Dan kan je beroep doen op een onderhoudscontract. Vaak wordt dit aangeboden bij de verkoop van een waterverzachter waardoor je het toestel goedkoper kunt aanschaffen. Je bent dan wel gebonden aan dit bedrijf voor het onderhoud ervan.

Ontvang een prijs op maat!

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Onderhoud waterverzachter: zelf doen? Stappenplan

Waterhardheid meten

De hardheid van leidingwater schommelt vaak. Wanneer de droogte toeslaat, kan het meer kalk bevatten. Elke keer dat je je waterontharder een onderhoudsbeurt geeft is het belangrijk om de hardheid te meten.
Hierbij wordt als volgt te werk gegaan:

  • Een waterdruppel kraantjeswater wordt opgevangen voor de uitvoering van een hardheidstest.
  • Blijkt de druppel veel kalk te bevatten, dan indiceert dit dat de waterverzachter in kwestie niet naar behoren werkt. Afhankelijk van het resultaat kun je de instellingen aanpassen.

Onderhoud waterverzachter: waterhardheid meten

De hardheid van je leidingwater kan je meten via een druppeltest

Nazicht, reinigen en smeren waterverzachter

Ook is het van onschatbare waarde dat er bij een onderhoud van de kans gebruikt maakt om de verschillende onderdelen van de waterverzachter na te kijken. We spreken dan over injectoren, kleppen, filters, opvangbakjes,…Dit laat je het beste over aan een specialist.

Een van de belangrijkere onderdelen die gecontroleerd zullen worden, is de pekelklep. Deze regelt de stroom van de verzachter naar het zoutreservoir: niet te veel, niet te weinig.

Daarnaast zal de specialist de verschillende onderdelen een reinigings- en smeerbeurt geven. Ook het correct afstellen van het apparaat hoort bij het onderhoud. Het kan ook dat de onderdelen vervangen dienen te worden, bijvoorbeeld bij slijtage of volledige disfunctie.

Zoutreservoir reinigen

Het harde kraantjeswater stroomt door een speciaal reservoir, gevuld met harskorrels, waar een ionenuitwisseling plaatsvindt waarbij calcium- en magnesium voor natrium worden uitgewisseld. Wanneer de harskorrels met kalk verzadigen, kunnen ze weer regenereren door zich te spoelen met zout uit het zoutreservoir. Dit zout kan aanslaan en zich ophopen. Er ontstaan dan klonters.

Het is belangrijk om je zoutreservoir regelmatig na te kijken en schoon te maken. Dit kan je makkelijk zelf doen door de klonters te verbrokkelen of het zout op te lossen door voorzichtig warm water in de waterverzachter te gieten. Is het water weer helder? Dan zijn alle zoutresten verwijderd. Door regelmatig te reinigen, voorkom je deze ophoping en wordt het onderhoud makkelijker.

Laat je waterverzachter onderhouden

Onderhoud waterverzachter

Reiniging harskorrels

Het kan ook gebeuren dat er zich bacteriën vormen op de harskorrels. Via de afvoer banen ze zich een weg naar de hars. Gelukkig kan dit makkelijk worden verholpen met behulp van een reiniging met chloor. Dit is in feite een ontsmetting.

Wanneer dit niet voldoende blijkt, kun je ook een chloorgenerator overwegen. Deze wordt ingebouwd in je waterverzachter en voegt chloor toe aan het pekelwater waar de harsbolletjes mee worden gespoeld.

Waterontharder correct afstellen

Bij een controle wordt er ook nagegaan of er eventuele problemen met het apparaat zijn. Beter voorkomen dan genezen: hoe sneller je erbij bent, hoe eerder een eventueel probleem kan worden verholpen voor het uit de hand loopt.

Als bepaalde onderdelen niet meer goed werken, is het belangrijk om deze snel te vervangen of te herstellen. Vaak is het echter voldoende om even bijstellen. Zo kan je waterontkalker weer optimaal werken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1. Welk type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.