Welk zout voor waterontharder gebruik ik best?

Bij de keuze van het zout voor een waterverzachter zijn twee factoren belangrijk: kwaliteit en vorm. De belangrijkste factor om rekening mee te houden, is kwaliteit. Als je de perfecte keuze wil maken, besteed je best ook wat aandacht aan de vorm.

Zout voor waterontharder: ga voor kwaliteit

De zoutkwaliteit is afhankelijk van de zuiverheid en de hardheid van het zout. Hoe minder toegevoegde stoffen en zoutstof er aanwezig zijn, hoe beter. Hieronder geven we je enkele tips om voor kwaliteitsvol zout te kiezen.

Europese ENG973A norm

Kies geen zout dat niet voldoet aan de Europese EN973A norm. Deze norm legt vast hoeveel toegevoegde stoffen zich in het zout mogen bevinden en beslist wat de minimale zuiverheidsgraad van het zout moet zijn.

Check de kleur van de zoutoplossing

Minderwaardig zout zorgt ervoor dat de zoutoplossing bruin kleurt. Vermijd te allen tijde het gebruik van dergelijk zout. Zo voorkom je problemen en gaat je waterontharder langer mee. Een verkleurde zoutoplossing wijst echter niet altijd op zout van lage kwaliteit. Soms heeft een schommelende waterkwaliteit hetzelfde effect.

Verzorg je waterontharder

Als je waterontharder een bepaald soort zout vereist, gebruik dan uitsluitend die soort. Verschillende zoutsoorten door elkaar husselen, laat je beter achterwege. Controleer je waterontharder ook op regelmatige tijdstippen om kalkaanslag en bacteriegroei te verhinderen.

Zout voor waterontharder: kies een vorm

Zout voor waterontharders bestaan in kristalvorm, tabletvorm en blokvorm. De zoutvorm beïnvloedt je zoutverbruik niet. Dat komt doordat elke zoutsoort hetzelfde verzadigingspunt (circa 360 gram per liter water) heeft. Toch loont het de moeite de verschillende zoutvormen even onder loep te nemen.

Zout voor waterontharder: kies een vorm

Zouttabletten waterontharder

Binnen één merk verschillen zoutkristallen en zouttabletten meestal niet veel wat betreft hun zuiverheidsgraad en kwaliteit. Vergeleken met zouttabletten hebben zoutkristallen echter twee voordelen.

  1. Om te beginnen is hun oplosbaarheid in water veel hoger. Dat komt doordat hun oorspronkelijke structuur behouden blijft.
  2. Zouttabletten daarentegen worden in een welbepaalde vorm geduwd en verliezen zo hun natuurlijke opbouw.

Daarnaast hebben kristallen een beduidend lagere ecologische voetafdruk dan tabletten. Kristalzout wordt verkregen uit de zee door zeewater te laten verdampen. Na gebruik keert dit zout opnieuw naar de zee via de waterontharder en de riolering.

Bij de productie van zouttabletten komt er flink wat meer energie bij kijken. Men maakt daarbij namelijk gebruik van vacuümzout uit onderaardse mijnen. Deze procedure omvat een heleboel stappen die energie opslorpen aan een hoog tempo. Bovendien is mijnbouw in het algemeen nadelig voor de omringende omgeving.

Toch maar kiezen voor zoutblokken?

Onthardingszout wordt meestal in grote zakken van circa 25 kilogram verkocht. Zo’n zak is behoorlijk zwaar en neemt serieus wat ruimte in. Als je een zwakke rug of een kleine woning hebt, is het daarom voordelig te kiezen voor zoutblokken. Eén zoutblok weegt slechts zo’n 2,3 kilogram. Een pakketje van 4 zoutblokken is dus minder zwaar dan een halve zoutzak. Wens je graag advies over welk soort zout je voor je waterontharder nodig hebt? Vul dan vrijblijvend ons offerteformulier in.