Waterhardheid
Leidingwater benutten we voor van alles en nog wat. We douchen ermee, vullen er onze waterkoker en koffiezetter mee, gebruiken het voor onze wasmachine en ga zo maar door. Vaak bevat ons leidingwater flink wat magnesium en calcium. Deze mineralen slaan neer als kalk.
Hoe gevaarlijk is het om kalkrijk water te gebruiken? Heeft kalk schadelijke gevolgen voor ons lichaam of niet?
De gevolgen van hard water voor onze binnenkant
Hard water heeft geen nefaste gevolgen voor onze gezondheid. De aanwezige kalk in het water is ongevaarlijk. Denk echter niet dat hard water een goede vervanger is voor melkproducten! Boter, melk en yoghurt bevatten niet alleen calcium, maar ook belangrijke vitamines die niet aanwezig zijn in water. Vervang je boterham met kaas dus niet zomaar door een extra glas water van de kraan.
De gevolgen van hard water voor onze buitenkant
Hoewel hard water niet echt gevolgen heeft voor onze binnenkant, heeft het wel enkele gevolgen voor onze buitenkant. Zeker mensen die last hebben van eczeem ondervinden heel wat nadeel van een douche met hard water. Bij eczeem is de huid minder goed beschermd tegen invloeden van buitenaf.
Een bad nemen, droogt de huid sowieso al wat uit. Lang douchen, heet douchen en douchen met kalkrijk water droogt de huid alleen maar sterker uit. Mensen met een tere huid laten dus best een waterverzachter installeren.
Ook mensen zonder huidproblemen hebben baat bij een waterverzachter. Na een douche met hard water blijven er namelijk wat kalkresten aan je haren plakken. Als gevolg daarvan krijg je minder zacht haar.
Bovendien lossen shampoo en waspoeder niet goed op in kalkrijk water, waardoor je grotere hoeveelheden moet gebruiken om tot het gewenste resultaat te komen.
Het probleem is niet zozeer dat je meer zeep nodig hebt, maar wel dat er zich een mengsel van zeepresten, calcium en magnesium afzet op je huid en de kleding uit de wasmachine. Zowel zeep als calcium en magnesium zijn irriterend voor de huid.