Waterhardheid: hoe hard is water in België? Hoe testen en wat is normaal?

De waterhardheid is een belangrijk begrip als je bijvoorbeeld denkt aan de levensduur van jouw waterleiding. We gebruiken leidingwater voor van alles en nog wat. We douchen ermee, vullen er onze waterkoker en koffiezetter mee, gebruiken het voor onze wasmachine en ga zo maar door. Vaak bevat ons leidingwater flink wat magnesium en calcium. Deze mineralen slaan neer als kalk.

Wat is de hardheid van water in jouw woonplaats?

Waterhardheid varieert overal en is grotendeels afhankelijk van de plaats waar je woont. In België wordt de hardheid van water meestal uitgedrukt in Franse graden (°f).

De gemiddelde waterhardheid is daarmee in België 30 °f. Dit wil zeggen dat er bij een gemiddeld gezin dat jaarlijks 100 m³ water gebruikt zo’n 30 kg kalk door de leidingen stroomt. 

Boven 20 °f wordt het aangeraden in een waterverzachter te investeren. Is je water daarentegen zachter dan 10 °f? Dan kun je het beter niet drinken. Te zacht water tast de waterleiding aan, wat het water ongezond maakt.

Interessant om te weten is dat 80 % van de Vlaamse huishoudens te maken heeft met middelhard of hard water. Naarmate je meer naar het oosten van Vlaanderen gaat wordt het water minder hard. In het zuiden van Vlaanderen is water ook iets harder dan in het noorden.

ProvincieGemiddelde waterhardheid
Limburg26  °f
Antwerpen18 °f
Vlaams-Brabant34 °f
Oost-Vlaanderen32 °f
West-Vlaanderen37 °f
Waterhardheid verwijst naar de hoeveelheid opgeloste mineralen in het leidingwater. Deze minerale samenstelling gaat voornamelijk over calcium en magnesium.

Deze gemiddelde waarden staan nog wat duidelijker weergegeven in onderstaande afbeelding.

Waterhardheid in Vlaanderen

Hoe waterhardheid meten

Optie 1: zelf met een druppeltest of teststrip

Je kunt de waterhardheid in jouw woning makkelijk zelf nakijken met behulp van een druppeltest of met teststrips.

De eerste optie, de druppeltest, is makkelijk te verkrijgen bij doe-het-zelfwinkels of online. Vul het geleverde testbuisje met water, voeg 1 druppel testvloeistof toe en schud.

Blijf één voor één druppels toevoegen tot het water groen van kleur is. De handleiding zal je dan vertellen hoeveel druppels gelijkstaan aan welke waterhardheid.

Druppeltest voor waterhardheid

De tweede, zeker zo makkelijke test, is er eentje met een teststrip. Hou de teststrook even onder het te testen leidingwater, wacht een minuut en bekijk de kleur. Ga in de handleiding na met welke hardheid de kleur overeenkomt.

Huis-tuin-en-keukentest

Neem een propere fles en vul die met water uit de kraan. Voeg er vloeibare zeep aan toe en schud goed. Krijg je schuim? Dan is het water aan de zachte kant. Krijg je geen schuim, maar ziet het water er troebel uit? Dan heb je hard water.

Optie 2: expert komt de waarde bepalen

De beste, nauwkeurigste manier om de waterhardheid te bepalen blijft het inschakelen van een ervaren specialist. Met behulp van professionele apparatuur kan de waterhardheid uiterst nauwkeurig nagemeten worden. 

Interesse naar de waterhardheid van jouw leidingwater?
Schakel een expert in en ontvang vrijblijvende offertes op maat.
arrow Ontvang gratis advies & offertes

Optie 3: hardheid van de gemeente controleren

Is het niet belangrijk om de exacte hardheid te weten of ben je gewoon nieuwsgierig? Dan kun je bij je lokale waterbedrijf gegevens opvragen in verband met de waterhardheid in jouw gemeente. Zo weet je onmiddellijk hoe hard het water ongeveer is in jouw woning.

Waarom is het interessant de hardheid te weten?

Weten hoeveel kalk er in jouw water zit is belangrijk voor een aantal redenen.

Eerst en vooral is kalkaanslag niet goed voor je huishoudelijke toestellen. Kalk zal ervoor zorgen dat je elektrische apparaten harder moeten werken.

Dit zal leiden tot een verlies aan energierendement. Kalkaanslag zal niet enkel het rendement naar beneden halen, het is ook gewoon niet gezond voor de toestellen.

Doordat de kalk zich afzet tegen verwarmingselementen kan dit leiden tot oververhitting en schade. Wanneer kalk zich ophoopt in leidingen zal het zorgen voor drukproblemen en verminderde prestaties.

Als laatste zorgt een hoge waterhardheid voor een afzetting van kalk tegen oppervlakten zoals kranen, tegels en het doucheglas. Dat ziet er niet alleen lelijk uit, het is ook onhygiënisch.

Het is een ideale bron voor bacteriën en moet daarom regelmatig worden verwijderd. De poetsmiddelen die je gebruikt op kalkrijke oppervlakten werken ook nog eens minder effectief.

Er wordt moeilijk schuim geproduceerd en dat heeft zeep net nodig om te werken. Wasmiddel in vaatwassers en wasmachines werkt minder goed door kalk en textiel zal sneller verslijten

Gelukkig bestaat er een toestel dat kalk uit het water haalt, zodat je overblijft met zacht water in je volledige woning. Een waterontharder zal al deze problemen aan de bron aanpakken

Samengevat zal investeren in een waterontharder financieel goed zijn voor:

step 1.png

Energiebesparing

Kalkaanslag zal zorgen voor een duurdere energierekening

step 2.png

Langer levende apparaten

Kalkafzetting verkort de levensduur van elektrische toestellen

step 3.png

Minder poetsproducten

Hard water vermindert de effectiviteit van schoonmaakproducten

Een gemiddeld gezin zal dankzij het verminderen van de waterhardheid zo’n 650 euro per jaar besparen. Betaal je een gemiddelde prijs voor een waterontharder (2.000 euro), dan zul je de aankoopprijs na 3 jaar en 1 maand terugverdiend hebben. Met een geschatte levensduur van minstens 10 jaar is dit een heel interessante investering.

Investeer in een waterontharder
Vraag gratis offertes.

Gevolgen voor onze gezondheid

Dat zacht water goed is voor de portemonnee is hierboven heel duidelijk geworden, maar is het daarnaast gevaarlijk om kalkrijk water te gebruiken?

Hoewel hard water niet echt gevolgen heeft voor onze binnenkant, heeft het wel enkele gevolgen voor onze huid en haren.

Zeker mensen die last hebben van eczeem ondervinden heel wat nadeel van een douche met hard water. Bij eczeem is de huid minder goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. 

Ook wanneer je geen huidaandoeningen hebt kun je huid na verloop van tijd gaan reageren op hard water. Shampoo en waspoeder lossen niet goed op in kalkrijk water, waardoor je grotere hoeveelheden moet gebruiken om tot het gewenste resultaat te komen.

Het probleem is niet zozeer dat je meer zeep nodig hebt, maar wel dat er zich een mengsel van zeepresten, calcium en magnesium vormt op je huid en op kleding uit de wasmachine. Zowel zeep als calcium als magnesium zijn irriterend voor de huid.

Een bad nemen, droogt de huid sowieso al wat uit. Lang douchen, heet douchen en douchen met kalkrijk water droogt de huid alleen maar sterker uit. Mensen met een tere huid, maar ook met een gezonde huid, laten dus best een waterverzachter installeren om problemen te voorkomen.

Vermijd een droge huid: investeer in een waterontharder

Wat is een normale waterhardheid?

De waterhardheid wordt, zoals in het begin van dit artikel aangehaald, meestal uitgedrukt in Franse graden. Een Franse graad komt overeen met 10 milligram kalk per liter water.  Hardheid wordt zoals hieronder geclassificeerd:

HardheidFranse graden
Zeer zacht water0- 7 °f
Zacht water7- 15 °f
Gemiddeld hard water15-25 °f
Hard water25 -40 °f
Zeer hard water> 40 °f

Kalkaanslag wordt al gevormd bij een hardheid van amper 9 °f. Wil je de nadelen van kalk volledig vermijden, dan zorg je best voor water met een lagere hardheid. 

Water dat van nature lager is dan 15 °f is niet drinkbaar omdat het de leidingen aantast. Daardoor komen ongezonde stoffen vrij.

Onthard water van minder dan 15 °f is daarentegen wél drinkbaar.

Anderen bekeken ook

Drinkwatersysteem voor thuis
Drinkwatersysteem voor thuis
In dit artikel ontdek je meer over het drinkwatersysteem voor thuis. Je leert over de werking, de kosten en waar je op moet letten.
Regenwater opvangen
Regenwater drinkbaar maken
In dit artikel ontdek je of je regenwater of hemelwater kunt opvangen, zuiveren en drinkbaar maken, inclusief de voordelen hiervan.
Waterhardheid berekenen
Waterhardheid berekenen
In dit artikel ontdek je hoe je de hardheid van je water kunt meten, inclusief een simulatie.

Contacteer vrijblijvend experten en ontvang offertes voor een waterverzachter op maat

In België is het zo goed als in elke regio interessant om te investeren in een waterverzachter. Het systeem vermindert niet alleen kalk in het water, het heeft ook aanzienlijke voordelen voor de levensduur van je huishoudelijke toestellen.

Daarnaast leveren waterontharders je een groot financieel voordeel op. Gemiddeld kan een huishouden wel 650 euro besparen. 

Waterverzachters zijn dus niet enkel een investering in waterkwaliteit, maar ook in duurzaamheid en in de financiële efficiëntie van je huishouden.

Vul onderstaand offerteformulier in, ontvang tot 5 offertes en bespaar daar bovenop nog kosten met het vergelijken ervan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1. Welk type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.