Waterhardheid meten

Aanslag op waterkranen, beschadigde verwarmingselementen, huidproblemen enzovoort. Kalk in het leidingwater is een probleem in heel wat huizen. De waterhardheid meten in jouw woning is eenvoudig. Lees hier hoe je dat doet. Zo kan je hard water makkelijker verhelpen en zelfs voorkomen.

waterhardheid meten

Wat is hard water?

Hard water is een van de meest voorkomende en frustrerende problemen waarmee een huiseigenaar te maken kan krijgen. Hard water heeft een overvloed aan mineralen, met name calcium en magnesium. Wanneer hard water wordt verwarmd, vormen calciumionen calciumcarbonaat een neerslagvorming die ook wel als kalkaanslag bekend staat.

Kalkaanslag hoopt zich op in leidingen, verstopt ze en verlaagt de waterdruk. Er vormt zich ook kalkaanslag in boilers, waardoor hun levensduur wordt verkort en de energierekening stijgt.

Hardheid water Aantal graden
Zeer zacht water 0 – 8°f
Zacht water 8°f – 20°f
Hard water 20°f – 30°f
Zeer hard water 30°f – 45°f

Waarom waterhardheid meten?

Mineraalrijke water heeft verwoestende gevolgen voor huishoudelijke apparaten. De mineralen in hard water zijn bestand tegen zeep en laten lelijke witte zeepresten achter in je badkamer en keuken.

In een huis dat wordt geplaagd door hard water, verliezen douchekoppen stroom, is het wasgoed dof en groezelig en komt de vaat gestreept en troebel uit de vaatwasser. Kalkaanslag kan grote schade aan apparaten toebrengen en kan ook de waterdruk in het sanitair systeem van je huis beïnvloeden.

Hoe waterhardheid meten

De hardheid van je leidingwater meten kan op 2 manieren:

  1. Je kan de waterhardheid zelf meten via de druppeltest of met teststrips. Tijdens de druppeltest vul je een klein maatbekertje met leidingwater en voeg je hier druppel voor druppel een vloeistof aan toe tot het water van kleur verandert. Het aantal druppels die je toegevoegd hebt in de maatbeker geef aan hoe hard je leidingwater is. Bij teststrips dompel je simpelweg een strip onder het water. De mate van verkleuring geeft de hardheid van je water weer.
  2. Een tweede optie is om je waterleverancier te contacteren. Deze zal dan bekijken hoe hard het water in jouw gemeente is. Deze cijfers zijn echter relatief. Wil je meer zekerheid? Dan is bovenvernoemde tests een betere optie.

Laat je waterhardheid meten

Gevolgen waterhardheid

Hard water heeft niet alleen gevolgen op onze huishoudtoestellen, maar ook op onze gezondheid.
hoe waterhardheid meten?

Gevolgen op huishoudtoestellen

Afhankelijk van de hardheid van je water, heb je na het wassen met zeep het gevoel kunnen hebben dat er een laagje residu op je handen is achtergebleven. In hard water reageert zeep met het calcium (dat relatief hoog is in hard water) om “zeepresten” te vormen.

Als je hard water gebruikt, is er meer zeep of wasmiddel nodig om dingen schoon te maken, of het nu je handen, haar of wasgoed is.

Gevolgen hard water voor mens

Hard water is in principe veilig om te drinken en wordt vanwege het hoge gehalte aan mineralen vaak als gezond beschouwd. Er zijn echter enkele problemen die zich voordoen door de aanwezigheid van hard water in huis.

Zeep en shampoo schuimen mogelijk niet gemakkelijk onder de douche, en je haar en huid kunnen er dof of geïrriteerd uitzien. Hard water kan ook eczeem veroorzaken en andere soortgelijke huidaandoeningen teweeg brengen.

Zelf waterhardheid meten

Er zijn een aantal methoden dat je kunt toepassen om zelf te testen of je huis hard water heeft. Een eenvoudige maar minder nauwkeurige methode is door een heldere waterfles te vullen met water uit een kraan, vloeibare zeep toe te voegen en de fles te schudden totdat het water schuimt.

Als er veel schuim is, is het water waarschijnlijk aan de zachte kant. Als dat niet het geval is en het water ziet er troebel uit, dan is het aan de hardere kant en heb je een ontharder nodig.

Wat is de waterhardheid in jouw gemeente?

Wil je weten wat de waarde is van de waterhardheid in je gemeente? Maak contact met de gemeentelijke waterbedrijven om hun actuele meetwaarden te verkrijgen.

Informatie over de waterhardheid is erg handig bij het nemen van beslissingen over allerlei zaken, zoals de keuze voor een rontharder, huidverzorging en nog veel meer. En als je op zoek bent naar een oplossing voor jouw hardwatersituatie, dan zullen de waterontharders van je gemeente vast wel de juiste oplossing vinden.

Hard water voorkomen? Plaats een waterverzachter

De meeste problemen met hard water in huishoudens worden opgelost door de installatie van een ontharder of waterverzachter. Deze ontharders worden permanent in het sanitair systeem van de woning geïnstalleerd.

Ze worden geplaatst om de hardheid van particuliere bronnen en nutsvoorzieningen met een hoog calcium- of magnesiumgehalte te verminderen. Er zijn veel waterontharders beschikbaar.

Bij het kiezen van apparatuur zijn er tal van factoren, zoals het ijzergehalte van het water, die de prestatie kunnen beïnvloeden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1. Welk type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.