Heb je last van hard water in jouw gemeente? [KAART]

Aanslag op de waterkranen, beschadigde verwarmingselementen, huidproblemen,… Kalk in het leidingwater is een probleem dat veel gezinnen treft. Gelukkig kan hard water éénvoudig verholpen en vermeden worden.

Hard water in jouw gemeente?

Wat is hard water?

De hardheid van het water is afhankelijk van de hoeveelheid calcium en magnesium die zich in de grond bevindt. Hoe meer kalk en magnesium in de bodemsamenstelling, hoe harder het water. De hardheid van het water wordt uitgedrukt in Franse graden (°F). In een ideale situatie bevindt de hardheid van het water zich tussen de 10°f en 25°f.

Hardheid water Aantal graden
Zeer zacht water 0 – 8°f
Zacht water 8°f – 20°f
Hard water 20°f – 30°f
Zeer hard water 30°f – 45°f

Hoe test je de hardheid van jouw water?

Om de hardheid van je water te testen bestaan twee mogelijkheden

  1. Je kan de hardheid van het leidingwater zelf meten a.d.h.v. de druppeltest of met teststrips. Tijdens de druppeltest vul je een klein maatbekertje met leidingwater en voeg je hier druppel voor druppel een vloeistof aan toe tot het water van kleur verandert. Het aantal druppels die je toegevoegd hebt in de maatbeker geef aan hoe hard je leidingwater is. Bij teststrips dompel je simpelweg een strip onder het water. De mate van verkleuring geeft de hardheid van je water weer.
  2. Een tweede mogelijkheid is om je waterleverancier te contacteren. Deze zal dan bekijken hoe hard het water in jouw gemeente is. Deze cijfers zijn echter louter relatief. Wil je meer zekerheid, dan zijn bovenvernoemde tests een betere optie.

Wat zijn de gevolgen van hard water?

Hard water heeft niet alleen gevolgen op onze huishoudtoestellen, maar ook op onze gezondheid.

Ook al heeft dit geen zware gevolgen, zorgt hard water ervoor dat onze haren stroef en stug kunnen aanvoelen. De gevolgen op onze huid zijn echter iets groter. Hard water zorgt er namelijk voor dat onze gedehydrateerd geraakt, wat irritaties en uitdroging met zich meebrengt.

Hard water: de gevolgen op je huishoudtoestellen
Hard water kan zware gevolgen hebben op je huishoudtoestellen

Vervolgens zal de hardheid van je water de levensduur van je huishoudtoestellen bepalen. Het kalk zal zich op de verwarmingselementen en filters nestelen en hierdoor het vermogen van je toestellen beperken. Wordt dit niet tijdig opgelost dan kan dit leiden tot lekken en hoge herstellingskosten.

Hard water voorkomen? Plaats een waterverzachter!

Laten we er geen doekjes om winden. Voor wie zo snel mogelijk verlost wil geraken van hard water, is een waterverzachter nog steeds de beste optie. De keuze van het soort waterverzachter zal dan weer afhankelijk zijn van de hardheid van het water in jouw gemeente, maar ook van het beschikbaar budget. De prijs van een waterverzachter varieert al snel van €750 tot €1.500.