Waterontharder zonder zout: prijs, soorten en installatie
Hard water zorgt vrij snel voor veel aanslag op je leidingen. Een waterverzachter of waterontharder pakt in dit soort situaties de (overdreven) waterhardheid doeltreffend aan. Het maakt je leiding- en drinkwater zachter. Ook garandeert het een langere levensduur voor je leidingen en huishoudtoestellen. Er bestaan waterontharders met en zonder zout. In dit artikel focussen we op de waterontharder zonder zout, op zijn prijs, de verschillende soorten en meer.
Interesse? Extra advies nodig? Wil je offertes aanvragen bij installateurs? Je kan hiervoor terecht op onze offertepagina.
Inhoud
Wat is een waterontharder zonder zout?
Traditionele waterverzachters werken via ionenuitwisseling en zetten hard water om in zacht water. Dat doen ze door ionen te verwijderen uit het calcium en magnesium, en te vervangen door sodium dat voortvloeit uit het zout van de waterontharder.
Een tweede optie vandaag zijn waterontharders zonder zout. Deze soort waterontharder maakt gebruik van onder meer CO2-injectie of magnetische golven om het water zachter te maken.
Wanneer nodig?
Je doet er goed aan om een waterontharder te plaatsen wanneer je te maken hebt met hard tot heel hard leidingwater. In dergelijke situaties meet je een waterhardheid van 30 à 45 °F en hoger.
Hard leidingwater leidt al snel tot overdreven kalkaanslag en bijhorende problemen voor je huishoudtoestellen. Ook bij middelhard water is een waterontharder geen overbodige luxe.
In elke situatie met overvloedige kalkaanslag biedt een waterontharder de oplossing.
Prijs waterontharder zonder zout
De prijs van een waterverzachter varieert. Veel hangt af van het type toestel waarop je oog valt.
- Zo vind je een waterontharder met polyfosfaten al voor een bedrag van 100 à 150 euro.
- Terwijl het kostenplaatje van een waterontharder met CO2-injectie kan oplopen tot wel 2.000 euro.
- Waterontharders met zinken anode beginnen bij 500 euro en gaan tot zo’n 1.500 euro.
- Magnetische waterontharders ten slotte starten aan slechts 30 euro en hebben een maximumprijs van 500 euro.
Vraag advies en vergelijk gratis offertes
Soorten waterontharder zonder zout
We onderscheiden 4 soorten of types waterontharders zonder zout. We bespreken ze hieronder uitgebreid.
Magnetische of elektromagnetische waterverzachter
Een waterontharder met (elektro)magneet bevestig je op de buizen van de waterleiding. De kalkafstotende magneet bezorgt zowel de kalkdeeltjes als de leiding een negatieve lading. Wat in de hand werkt dat ze elkaar afstoten en de kalk zich niet kan afzetten op de leidingen. Let wel: de lading zal enkel negatief zijn in het geval van stromend water.
Waterontharders met (elektro)magneten tik je op de kop vanaf 30 euro.
Waterverzachter met CO2-injectie
Deze waterverzachter is een atypische ontharder. De CO2 laat de kalk oplossen in het water, waardoor het niet afzetbaar is op de leidingen. Voor de injectie van CO2 wordt beroep gedaan op een bonbon gas. Dat gas laat een chemisch proces ontstaan en daardoor komt de kalk niet vast te zitten op de leidingen.
Dit soort ontharders schommelt tussen 1.750 en 2.000 euro. Voor een bonbon gas, die circa 100 m³ water oplevert, tel je 50 euro neer.
Waterverzachter met polyfosfaten
Polyfosfaten zijn zeker en vast geschikt om kalkaanslag te bestrijden. Ze zijn wel niet geschikt voor consumenten, doordat ze vol met verschillende chemische middelen zitten. Dit type waterverzachter wordt voornamelijk gebruikt in industriële context, zoals bijvoorbeeld in de chloortanks van zwembaden.
Waterverzachter met zinken anode
Deze waterverzachter onthardt water dat nog steeds alle natuurlijke mineralen bevat. Wat wil zeggen dat het perfect drinkbaar blijft. De zinken anode betreft een tussenstuk dat eenvoudig te plaatsen is op leidingen. Er bestaan zelfs mini-modellen die perfect zijn voor op een douchekop.
In het actieve tussenstuk bevindt zich een actieve zinkanode met een heel hoge zuiverheidsgraad. Tussen de actieve zinkanode en de metalen behuizing treedt een elektrochemische reactie op waarbij geen energiebron moet tussenkomen. Kalkopwekkende stoffen worden zo geneutraliseerd.
De prijzen variëren tussen 500 en 1.500 euro, afhankelijk van het volume water.
Vraag advies en vergelijk gratis offertes
Waterontharder zonder versus met zout
Waterontharders met zout mogen dan wel heel effectief zijn om water te ontharden. Het neemt niet weg dat er een aantal nadelen aan verbonden zijn. Het is iedereen bekend dat kalk de leidingen van huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine of een vaatwas sterk kan aantasten. Douchen met zacht water is aangenamer voor de huid en gezonder voor het haar.
Ontharders zonder zout lossen de kalk op en houden de noodzakelijke gezonde stoffen in het water. Al het aanwezige zout in het afvalwater heeft bovendien een negatief effect op het milieu. Waterontharders zonder zout vereisen verder heel wat minder onderhoud dan in vergelijking met die met zout.
Een ander niet te verwaarlozen verschil tussen beide soorten ontharders is het verschil in prijs. Voor toestellen met zout moet je minstens beschikken over een budget van 1.000 euro. Systemen zonder zout vallen goedkoper uit, met een startbedrag vanaf 30 euro.
Is een ontkalker zonder zout doeltreffend?
Ontkalkers zonder zout hebben pas vrij recent hun intrede gemaakt. Hun effectiviteit werd dan ook eerst sterk in twijfel getrokken. Ondertussen toont onderzoek aan dat ze niet hoeven onder te doen voor waterverzachter die werken op basis van zout. Zou zouden ontharders met CO2-injectie de werking van ontharders met ionenwisseling benaderen.
Installatie waterontharder: zelf of laten doen?
Op het vlak van installatie van de waterontharder kan je ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan. Of, om het uit te besteden aan een expert.
Waterontharder zelf plaatsen
Vergis je niet! Het lijkt misschien makkelijk om zelf een waterontharder te installeren. Toch komt er aardig wat bij kijken. Denk maar aan de ideale locatie die je moet bepalen, de bypass die je correct moet aanbrengen, de aansluitingen die perfect waterdicht moeten zijn, enzovoort.
Wees jezelf ervan bewust dat wanneer je de verzachter niet naar behoren aanbrengt je in de problemen kan komen op het vlak van garantie. Zoiets zal zich nooit voordoen als je op veilig speelt door de deskundige hulp van een professionele installateur in te schakelen.
Zonder zout is de installatie minder complex. Verlies niet uit het oog dat je 21% btw betaalt op alle materialen die je zelf aankoopt. Terwijl als je beroep doet op een vakman slechts 6% aan btw kan kosten, op voorwaarde dat je woning ouder is dan 10 jaar.
Waterontharder zonder zout laten plaatsen: offertes vergelijken loont
Het spreekt voor zich dat het laten plaatsen van een waterontharder verschillende voordelen oplevert, zoals:
- Advies op maat, afgestemd op jouw wensen en noden
- Correcte installatie
- Snelle plaatsing
- Garantie
- Kwaliteit
- Verlaagd btw-tarief
Het laten plaatsen door een vakman loont met andere woorden.
Vergelijk voldoende offertes te vergelijken om jezelf zo te verzekeren van de beste kwaliteit aan een uiterst voordelige prijs. Via onderstaand formulier kan je snel en eenvoudig tot 5 gratis offertes geheel vrijblijvend vergelijken. Zo vind je makkelijk de ideale installateur in jouw regio.