Waterontharder: voordelen, prijs en soorten

Water is nooit hetzelfde. Iedereen weet dat er bijvoorbeeld zoet water bestaat en zout water. Nu heeft water ook een bepaalde hardheid, de zogeheten Dh waarde. Dit staat voor Duitse hardheid. En elk water heeft een verschillende hardheid door de mate waarin kalk aanwezig is ons leidingwater.

Ons leidingwater wordt uit de grond gepompt en die grond bestaat uit een afzetting van schaaldieren die is ontstaan in de tijd toen er alleen nog een zeegebied bestond.

En dit veroorzaakt de aanwezigheid van kalk in ons drinkwater. Kalkvorming vindt al plaats bij een Dh-waarde van 3. Is de Dh-waarde 14, dan spreek je over hard water.

De gevolgen van hard water

Waterontharder

Hard water veroorzaakt meerdere problemen:

 • Kalkaanslag op je sanitair in de douche: Hoe harder je leidingwater is, hoe lastiger het is om je vloer, tegels, spiegels, gootsteen en al je andere sanitair in de badkamer mooi schoon te houden. Die vervelende strepen die steeds terugkeren is kalkaanslag.
 • Huidirritatie: Mensen die aanleg hebben voor huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis zijn gebaat bij leidingwater met een lage Dh-waarde. Als er zich meer kalk in het water bevindt, kunnen deze klachten verergeren. Ook mensen die geen specifieke huidaandoening hebben, kunnen last krijgen van huidirritatie door hard water. Zoals (hevige) jeuk na het douchen.
 • Kalkaanslag in je huishoudelijke apparatuur: Hoe harder je water is, hoe meer kalkaanslag zich vormt op binnenin je huishoudelijke apparaten die water verbruiken. Als eerste zul je hierbij waarschijnlijk aan je waterkoker en koffieapparaat denken. Maar in je boiler zal zich aan de binnenzijde ook kalkaanslag gaan vormen. Waar je niet bij kan om schoon te maken.En het vervelendste is misschien nog wel dat jouw wasmachine jouw kleren wast met hard water. Ook de gewassen kleding kan bestaande huidklachten verergeren of doen ontstaan, zoals (hevige) jeuk. De kalkaanslag is ook goed zichtbaar op je servies. Zeker op al je glazen servies.

Een waterontharder ontdoet het water voor het grootste gedeelte van kalk zodat de Dh-waarde zakt tot onder 2.

Plaats een waterverzachter in huis

In het verleden werd er gesproken over waterverzachter. Een waterverzachter vermindert slechts de aanwezigheid van kalk.Andere in het water aanwezige stoffen zoals metalen werden niet gezuiverd. De huidige generatie apparaten die water filteren, ontdoen het water voor het overgrootste gedeelte van kalk.

Daarnaast filteren ze het water ook van andere stoffen, zoals metalen en mineralen. Deze waterzuiveraars noemen we water ontharders.

Voordelen waterontharder

Het gebruik maken van water ontharders geeft je meerdere voordelen:

 • Je voorkomt huidproblemen en huidirritatie: Douchen met hard water kan bestaande huidproblemen verergeren of huidirritatie veroorzaken. Maar ook schoon wasgoed kan deze klachten veroorzaken omdat je kleding gewassen is met hard water.
 • Je huishoudelijke apparaten die water gebruiken gaan langer mee: De vorming van kalkaanslag vermindert de levensduur van apparaten. Door het gebruik van water ontharders gaat je apparatuur aanzienlijk langer mee.
 • Je bespaart geld: Wanneer er kalkaanslag optreedt aan de binnenkant van je verwarming en waterleidingen, moet de verwarmingsketel harder werken om deze op de gewenste temperatuur te krijgen. Dit zie je terug in een hogere energierekening.
 • Je bespaart tijd: Met een water ontharder hoef je niet meer zo vaak je apparaten en sanitair te ontdoen van alle kalkaanslag. Deze tijdrovende klusjes gaan nu tot het verleden behoren.
 • Het is milieuvriendelijk: Nu je water gebruikende apparaten schoner zijn, gebruiken ze efficiënter hun energie. En dat is altijd beter voor het milieu.

Werking waterontharder

Er komt een stukje natuurkunde aan te pas om uit te leggen hoe een water ontharder werkt. Daarnaast zijn er verschillende varianten waterontharders.

De meest voorkomende water ontharders werken op basis van ionenuitwisseling. Calcium en magnesium bestaan uit zogeheten ionen. De calciumionen en magnesiumionen worden dan omgezet in natriumionen. Harskorrels nemen dan weer deze stukjes zout op.

Een andere werking van water ontharders is door middel van omgekeerde osmose. Hierbij wordt het water door verschillende filters gezuiverd. Zo wordt het water ontdaan van kalk, zout, mineralen, magnesium, metalen en andere stoffen.

Hoe werkt een waterontharder?

Waterontharder: prijs en soorten

Er bestaan verschillende types waterontharders en daarmee verschilt ook de prijs per water ontharder. We zullen je eerst laten zien welke varianten water ontharders er bestaan.

Vergelijk waterontharders

Soorten waterontharders

 • Waterfilter: Het leidingwater wordt gezuiverd van calcium en magnesium door middel van een filter.
 • Cilinder water ontharder: Dit systeem werkt met twee cilinders die kunstharskorrels en natrium bevatten. De korrels kunsthars nemen het kalk op en het natrium reinigt deze korrels weer.
 • Magnetische waterontharding: Om de toevoeging van natrium aan het water te reguleren bestaan hier ook weer verschillende types water ontharders.

Deze zijn te onderscheiden in:

 1. Mechanische water ontharders: Op vaste tijden zal de water ontharder het water doorspoelen met natrium.
 2. Elektrische water ontharders: Deze slimme water ontharders meten zelf de hardheid van het water en spoelen het water alleen door met natrium wanneer de grens van de toegestane Dh-waarde is bereikt. De toegestane Dh-waarde kun je bij elektrische waterontharders zelf instellen.
 3. Magnetische water ontharders: Deze vorm van waterontharding komt tot stand door simpelweg een magneet om het leidingwerk te plaatsen. Calcium en magnesium hechten zich in water aan elkaar. Door het water magnetisch te maken voorkom je dit proces. Een magneet geplaatst op een stukje leiding heeft een actieradius van drie meter. Je hoeft dus geeneens je gehele leidingnetwerk te voorzien van een magneet.

Prijs waterontharder

De prijs van een waterontharder is afhankelijk van verschillende factoren. De waterfilter is enkel geschikt voor extern gebruik. Je filtert het water pas nadat je het in een daarvoor geschikte waterkan hebt getapt. Deze waterkan kost gemiddeld €30 en de filters kosten gemiddeld €5 per stuk die je regelmatig zal moeten vervangen.

 • De cilinder water ontharders met een mechanische werking koop je vanaf €700.. Een voordeel van de mechanisch werkende water ontharders is dat je onderhoudskosten laag zijn, gemiddeld €60 per jaar.
 • De cilinder water ontharders met elektrische werking zijn in aanschaf iets duurder. Je koopt ze vanaf €950. Omdat deze water ontharders meer techniek bevatten, zijn de onderhoudskosten hoger. Gemiddeld €150 op jaarbasis.

Een magneet koop je vanaf €29 euro. De duurste magneten zijn ruim €200. Deze zijn in tegenstelling tot de goedkopere magneten wel geschikt om ook hard water te zuiveren. De goedkope magneten zijn doorgaans alleen geschikt voor minder hard water.

Ontvang een prijs op maat

Waterontharder kopen

Wil je een waterontharder kopen, dan dien je te weten dat er verschillende soorten bestaan. Voordat je een ontharder aanschaft is het raadzaam om eerst bij je waterleverancier de hardheid van jouw leidingwater op te vragen.

Bij een hoge Dh-waarde heb je behoefte aan een betere en daarmee duurdere ontharder.

Mechanische ontharders zijn goedkoper als elektrische, maar die kun je instellen. Handig als je niet altijd thuis bent. En ze zijn in staat de hardheid van je leidingwater te meten.

Je water ontdoen van kalk kun je ook doen door middel van een filter, maar dan moet je het water eerst uit de kraan laten stromen. Het water wat door je wasmachine wordt gebruikt en door je leidingen stroomt, wordt niet gezuiverd. Enkel je drinkwater.

Je water ontkalken door magneten lijkt soms goedkoper. Maar het bereik van een magneet is maximaal drie meter. Afhankelijk van hoever je boiler, wasmachine en douche-aansluitingen van elkaar verwijderd zijn, kan het duurder zijn dan een cilinder water ontharder wanneer je hetzelfde effect door middel van magneten wil bereiken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1. Welk type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.