Waterverzachter kopen: opties en prijzen

Als je nog geen waterverzachter hebt, dan is het de moeite waard om er alsnog een te kopen. Met dit toestel heb je altijd lekker en gezond water in huis. Bovendien zorgt zacht water er ook voor dat je toestellen minder snel stuk gaan. Wil je graag een waterverzachter kopen? We geven je meer informatie!

Prijs waterverzachter

Als je van plan bent om een waterontharder te kopen, dan is het handig om op voorhand een idee te krijgen van de waterverzachter prijzen. Toch is het moeilijk om een exacte prijs te bepalen, want deze hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen begint de prijs van een waterverzachter rond de €750.

Soort waterverzachter Richtprijs
Mechanische waterverzachter +- €700
Elektronische waterverzachter +- €900

Ontvang een prijs op maat

Waterverzachter kopen: waarop letten?

Als je een miskoop wilt vermijden, dan is het belangrijk dat je op een aantal dingen let, voordat je overgaat tot aankoop van een waterverzachter. Hou zeker rekening met volgende zaken:

Als je je waterverzachter voornamelijk voor huishoudelijke doeleinden gaat gebruiken, dan volstaat een gemiddelde inhoud van 30 liter. Je kan dus kiezen voor een compacte of duo waterverzachter.

Als je de waterverzachter daarentegen nodig hebt voor professioneel gebruik, dan kies je beter een groter formaat. Voor industrieel gebruik heb je een waterverzachter met meerdere harscilinders nodig en voldoende capaciteit.

Hou er ook rekening mee dat de ideale grootte en capaciteit van een waterverzachter afhangt van hoeveel water je verbruikt en uit hoeveel mensen je gezin bestaat. Koop geen te groot formaat, want dan kost dit je onnodig meer geld. Weet je niet welk formaat bij je huishouden past? Dan kan je altijd raad vragen aan de installateur!

Waterverzachter kopen? Waarop letten?

De juiste keuze is ook afhankelijk van waar je de waterontharder gaat plaatsen. Er zijn verschillende modellen waterverzachters en afhankelijk van de installatieplek zal het ene model een betere keuze voor jou zijn dan het andere.

Als je de waterverzachter in een kelder of kruipkelder gaat plaatsen, dan kan je het best met losstaande modules werken. Op die manier kan je de zoutvoorraad makkelijker bijvullen. In de meeste gevallen is een compacte waterontharder handiger. Het werkingsprincipe van beide modellen is hetzelfde.

Een belangrijk punt waarop je moet letten bij de aankoop van een waterverzachter is het verbruik. Je wilt namelijk een toestel kopen dat zo weinig mogelijk verbruikt, want zo kan je het meest besparen.

Kijk niet alleen naar hoeveel stroom het toestel verbruikt, maar ook naar het zoutverbruik. Waterontharders kunnen werken op verschillende soorten zout. Daarbij geldt dat blokzout duurder is dan korrelzout.

Ontvang GRATIS advies

Soorten waterverzachter

Er zijn verschillende soorten waterverzachters. We kunnen ze indelen via onthardingsmethode:

Via ionenuitwisseling

De meeste waterverzachters ontharden via ionenuitwisseling. Deze methode is erg efficiënt. In een cilinder met harskorrels worden de calcium- en magnesiumionen in het water uitgewisseld voor natriumionen. Als de harskorrels verzadigd zijn, dan worden ze via het zoutwater geregenereerd.

Via omgekeerde osmose

Een tweede soort waterverzachter werkt via omgekeerde osmose. De waterverzachter filtert via deze manier niet alleen kalk, maar ook zouten, mineralen, bacteriën, enzovoort. Dit is een erg doeltreffende waterverzachter die voornamelijk in fabrieken en laboratoria wordt gebruikt.

Besturing waterverzachter

Waterverzachters kunnen ook ingedeeld worden aan de hand van besturing.

Mechanische waterverzachter

Mechanische waterverzachters werken op basis van waterdruk. Het apparaat spoelt zichzelf vanaf een bepaalde hoeveelheid waterverbruik of op bepaalde tijdstippen. Zo verbruikt hij meer water, want hij blijft actief wanneer je op reis bent. Dit type waterverzachter is vooral een goede optie voor huishoudens die min of meer een vast waterverbruik hebben.

Elektronische waterverzachter

Daarnaast kan je ook kiezen voor een elektronische waterverzachter. Deze werkt op basis van een kalendersysteem. Het spoelt zichzelf op de door jou ingestelde tijdstippen. Het voordeel hiervan is dat er niet onnodig water en zout verbruikt wordt. Dit toestel wordt aangeraden voor huishoudens met een onregelmatig verbruik.

Onderhoud waterverzachter

Waterverzachter kopen en onderhoudenWanneer je een waterverzachter koopt, moet je er rekening mee houden dat hij regelmatig onderhouden moet worden. Op die manier gaat hij langer mee. Daarnaast zal je zo ook meer energie besparen. Veel professionals geven je de optie om te kiezen voor een onderhoudscontract.

Het is een goed idee om zo’n contract aan te gaan, want op die manier blijft je apparaat altijd optimaal functioneren. Bovendien zijn de onderdelen vaak goedkoper met zo’n contract.

Wat gebeurt er tijdens het onderhoud van een waterverzachter? Een maal per jaar wordt er een grondig onderhoud van je waterverzachter uitgevoerd. Op dat moment worden defecte onderdelen vervangen. Ook wordt de staat van je apparaat grondig gecontroleerd.

Waterverbruik en zoutverbruik

Een waterverzachter verbruikt energie, water en zout. Het is handig om te weten hoeveel dit je precies zal kosten. Een overzicht:

Zoutverbruik waterontharder

Zout voor waterverzachtersHoeveel zout je waterontharder verbruikt, zal afhangen van de gewenste hardheid van het water en de hoeveelheid water die je per dag gebruikt. Een voorbeeld: voor een gemiddelde hardheid van water, met een gezin van vier personen, zal je ongeveer 100 kilo zout per jaar gebruiken.

Dat lijkt heel veel, maar zout is erg goedkoop. Voor één kilo regenereerzout betaal je gemiddeld tussen de 40 en 45 cent. In bovenstaand voorbeeld betekent dit dus dat je maar €40 tot €45 per jaar aan zout zal moeten betalen. Hou er wel rekening mee dat zoutblokken iets duurder zijn.

Waterverbruik waterontharder

Als je een waterverzachter in huis hebt, dan moet je er rekening mee houden dat hij extra water zal verbruiken tijdens het spoelen. Dat kan soms tot 20 liter per spoeling zijn. De hoeveelheid is echter wel afhankelijk van de waterhardheid en je waterverbruik. Over het algemeen gezien mag je rekenen dat er één spoeling nodig is per 500 liter water dat je verbruikt.

Waar waterverzachter kopen?

Waterverzachters kan je op verschillende plaatsen kopen: in doe-het-zelf-zaken, webshops en bij de aanbieder zelf. Bij de aanbieder zelf kopen is de betrouwbaarste manier. Bovendien kan je zo ook makkelijker antwoord krijgen op al je vragen.

Prijs waterverzachter: vergelijk offertes

Zoek je een kwalitatieve waterverzachter die ook goedkoop is? Dan is het een goed idee om offertes van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Op die manier kan je heel wat geld uitsparen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1. Welk type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.