Waterverzachter prijs: installatie, onderhoud en zout

Bepalend voor de prijs van een waterverzachter zijn: het toestel zelf, de installatie, het onthardingszout, het onderhoud en je waterverbruik. Op elk van deze factoren gaan we in onderstaand artikel dieper in. Zo krijg je een correct beeld inzake prijs en andere kosten.

Ben je al overtuigd over de meerwaarde van een waterverzachter? Of wil je graag prijzen vergelijken? Ontvang tot 5 gratis offertes via onze offertepagina.

Waterverzachter: de oplossing voor kalk

Waarschijnlijk vraag je jezelf nu af of jij last hebt van hard water in jouw huis. Om er achter te komen wat de waterhardheid in jouw buurt is, kun je navraag doen bij het drinkwaterbedrijf. Of je test het zelf door middel van een druppeltest of een teststrip. Beide zijn goedkope manieren om de waterhardheid te testen. Bij beide tests gebruik je een beetje water en een reactiemiddel. Aan de hand van een schema kun je dan zien wat de waterhardheid is. De druppeltest is nauwkeuriger dan de striptest. Zelfs als je de waterhardheid niet weet, kun je weten dat je last hebt van veel kalk in je leidingwater. Dit brengt namelijk een aantal problemen met zich mee. Zo kun je denken aan meer kalkaanslag in huishoudelijke apparaten, of meer kalkaanslag in de badkamer. Gevolgen hiervan zijn niet alleen dat je deze apparaten vaker moet ontkalken, maar ook dat ze een kortere levensduur zullen hebben. Om deze problemen op te lossen, kun je een waterverzachter aanschaffen.

💧 Waterverzachter aan de beste prijs-kwaliteit 💧

De prijs van een waterverzachter hangt af van je verbruik, je noden en de soort waterverzachter die het best bij je past. Laat je daarom adviseren om de waterverzachter met de beste prijs-kwaliteit te vinden. Vraag hier gratis advies en offertes op maat aan en vergelijk vrijblijvend.

👉 Gratis offertes ontvangen

Waterverzachter aankopen

Als je overweegt om een waterverzachter te kopen, zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Zo moet je kiezen wat voor waterverzachter, hoeveel onderhoud je er aan wilt hebben en natuurlijk de prijs.

Prijs waterverzachter

De waterverzachter prijs hangt af van wat voor soort waterverzachter je kies:

 • Mechanische waterverzachter: vanaf 700 euro. Typerend voor deze waterverzachter zijn de lage onderhoudskosten.
 • Elektronische waterverzachter: vanaf 900 euro. De draai- en onderhoudskosten van dit model zijn duurder, maar een elektronische waterverzachter biedt meer opties.
 • Duplex waterverzachter: vanaf 1.500 euro. Het grote voordeel van dit type is de werking met twee cilinders. Zo geniet je op elk moment van onthard water, zelfs tijdens regeneratie.
 • Waterverzachter met zoutblokken: vanaf 2.000 euro. Dit is ook de modernste waterverzachter in zowel ontwerp als vormgeving.

Andere aspecten die bijdragen aan de kosten van een waterverzachter zijn de grootte van de ionenwisselaar, de installatie, het regeneratiezout en het eventuele onderhoudscontract. Het is belangrijk eerst meerdere offertes aan te vragen bij erkende installateurs om te weten waar je aan toe bent en wat je opties zijn.

Waterverzachter terugverdienen

Omdat een waterverzachter een flinke investering is, vraag je je waarschijnlijk af wanneer je deze terug hebt verdient. Hoewel dit niet makkelijk te zeggen is, zijn er een voordelen die een waterverzachter met zich meebrengt die je geld besparen. Gemiddeld wordt een waterverzachter terugverdientijd in 10-15 jaar. De voordelen van een waterverzachter:

 • Huishoudelijk apparatuur gaat langer mee Een waterverzachter zorgt voor minder kalk in het leidingwater. Kalk in het leidingwater is slecht voor huishoudelijke apparaten, dus een vermindering daarvan zorgt ervoor dat ze langer meegaan.
 • Stookkosten gaan omlaag Kalk in leidingwater is slecht voor verwarmingselementen. Het zorgt ervoor dat deze meer elektriciteit nodig hebben.
 • Je hebt minder wasmiddel nodig Wasmiddel en andere wateroplosbare schoonmaakmiddelen werken minder goed in kalkrijk water.

Prijs waterzachter kopen

Een waterverzachter kan je kopen vanaf €700. Je hebt daarbij de keuze tussen een mechanische en een elektronische variant.

 • Het mechanische systeem is goedkoper, maar is minder gebruiksvriendelijk. Dat heeft te maken met het regeneratieproces. Tijdens dit proces wordt de waterverzachter schoongespoeld. Een mechanische waterverzachter regenereert op vaste momenten en houdt daarbij geen rekening met de hoeveelheid water die je woning op dat moment verbruikt.
 • Een elektrische waterverzachter houdt wel rekening met je waterverbruik en regenereert op de momenten waarop je amper water gebruikt. Zo komt er nooit hard water uit de kraan. Dat kan wel soms gebeuren bij het mechanische systeem.

Heb je een mechanische of elektrische waterontharder nodig? 

Ontvang gratis advies

Prijs installatie waterverzachter

De installatie van een waterverzachter kost ongeveer €200. Het prijskaartje wordt echter ook bepaald door het gekozen model. Je kan kiezen tussen het combi-model en het duo-model.

 1. Het combi-model brengt filter, besturingseenheid en zoutvat samen in één omhulsel. Deze waterverzachter heeft wat ruimte nodig en is wat duurder, maar staat na de installatie netjes aan de kant.
 2. Bij het duo-model is het zoutvat losgekoppeld van de waterverzachter. Een slangetje verbindt beide onderdelen. Hierdoor oogt de waterverzachter minder mooi. De prijs is evenwel lager en het zoutvat aanvullen verloopt makkelijker.

Prijs zout waterverzachter

Wat kost een waterverzachter? Prijs van het zout

Een waterverzachter zonder zout werkt niet. Dankzij regeneratie- of onthardingszout worden de harsen in de waterverzachter gereinigd en wordt het leidingwater onthard. Een zak zout van 25 kilogram kost meestal 10 euro. Om je zoutverbruik te verminderen, kies je best voor een digitale waterverzachter. Deze regenereert pas nadat een bepaalde hoeveelheid water werd onthard.

Prijs onderhoud waterverzachter

Wat kost een waterverzachter? Prijs onderhoudHet onderhoud voor een waterverzachter kost 60 euro of meer. Sommige installateurs bieden korting als je bij hen een onderhoudscontract afsluit. Tijdens een onderhoudsbeurt worden alle onderdelen nagekeken en schoongemaakt. Als er onderdelen stuk zijn, worden die verwisseld. Vervangingen kunnen het prijskaartje van de onderhoudsbeurt fel laten stijgen.

Omdat onthardingszout soms aankoekt, wordt ook de zoutbak gezuiverd. Daarnaast meet men de waterhardheid na, controleert men of de waterverzachter nog steeds goed is afgesteld en desinfecteert men de volledige waterverzachter om bacteriegroei geen enkele kans te geven.

Extra kosten?

Afhankelijk van het aantal personen waarmee je samen in huis woont, heb je een grotere of kleinere waterverzachter nodig. Als je waterverzachter te groot is, kunnen er te weinig regeneraties optreden. Bij een waterverzachter die te klein is, kunnen er daarentegen te veel regeneraties worden uitgevoerd. Daardoor zullen het water- en zoutverbruik en bijgevolg ook de kosten toenemen.

Investeren in een waterverzachter is niet goedkoop, maar het levert je wel tal van voordelen op! Dankzij een waterverzachter kan je flink besparen op zeep-, shampoo- en waspoedergebruik. Je huishoudelijke toestellen zullen langer meegaan, je huid zal minder uitdrogen en je haren zullen zachter aanvoelen. In je badkamer zal zich minder of geen kalkaanslag vormen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1. Welk type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.