Omgekeerde osmose: voordelen en werking

Op zoek naar een omgekeerd osmose systeem voor de waterverzachter? Of benieuwd wat zoal de voor- en nadelen zijn van de omgekeerde osmose? Kom dan meer te weten over dit proces en wat de kosten hiervoor zijn. Lees wat een het omgekeerd osmose proces nu daadwerkelijk is, hoe het proces in zijn werk gaat en waar je zoal op moet letten tijdens de aankoop.

Omgekeerd osmose prijs

Wanneer je overweegt om het omgekeerde osmosesysteem aan te schaffen wil je uiteraard weten wat de kosten daarvoor ongeveer zijn. Voor een waterverzachter met omgekeerde osmose betaal je ongeveer €1700 tot €2200. Dit bedrag betaal je ongeveer voor een toevoer van on 2-6 liter per uur met 6 à 8 liter per uur aan verbruik).

Gebruik je het osmose proces voor een drinkwatersysteem? Dan liggen de prijzen ongeveer rond de €250. Echter, de prijzen kunnen per specialist sterk verschillen en hangen samen met externe omstandigheden.

Waterverzachter met omgekeerde osmosesysteem kopen: waarop letten?

Wanneer je een omgekeerd osmose systeem koopt voor de wasverzachter zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Zo is het van belang dat je de juiste membraan kiest.

Het membraan is vaak het duurste onderdeel, maar met de juiste kwaliteit gaat deze jarenlang mee en hoef je deze niet vaak te vervangen. Daarnaast is het van belang dat je de juiste filter aanschaft. De filter is vervangbaar en dient regelmatig onderhouden te worden.

Ook de pomp is van belang bij de aanschaf van een omgekeerd osmose systeem. Zorg ervoor dat de homp een hoge waterdruk heeft zodat het apparaat sneller kan werken zonder al te veel water te verspillen. Let er ten slotte op dat je een sediment kies op basis van polypropleenvezel.

Wat is omgekeerde osmose?

Wat is omgekeerde osmose?Een omgekeerd osmose systeem is een soort reinigingstechniek. Het is een proces dat voornamelijk plaatsvindt bij gespecialiseerde waterverzachters. Bij omgekeerde osmose wordt het water volledig gefilterd van zout en mineralen. Hierdoor wordt het water volledig steriel.

Bij het proces wordt het leidingwater onder druk gezet doormiddel van filters en een osmose membraan, hierdoor worden vrijwel alle zouten, mineralen en andere aanwezige stoffen uit het water verwijderd. Het omgekeerde osmosesysteem is dus een soort filterinstallatiesysteem met zeer fijne filters waar alleen de watermoleculen doorheen kunnen.

Na het filterproces is het water dat overblijft minimaal 95 tot wel 97 procent vrij van opgeloste stoffen. Met een speciaal osmotische druksystemen met een hoogwaardig membraan, kan dit zelfs 99 procent zijn. Hoe beter de kwaliteit is van het membraan, hoe zuiverder het water uiteindelijk is.

Het omgekeerde osmosesysteem wordt met name gebruikt voor het ontzouten van brak en zeewater om daarmee hoogwaardige kwaliteit drinkwater mee te maken. Ook wordt de methode veel toegepast in de mestverwerking industrie, hier wordt het proces vooral gebruikt als laatste zuiveringsstap om de dunne mestfractie te filteren.

Ook wordt de methode veel gebruikt door industrieën waarbij schoonwater erg van belang is, zoals bij in de horecagelegenheden of in een laboratorium omgeving. Daarnaast kan het nuttig zijn voor huishoudens en wordt het ook wel gebruikt voor de wasverzachter.

Interesse in een waterverzachter met omgekeerde osmose?

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Hoe werkt omgekeerde osmose?

Het omgekeerde osmose proces is in principe een uitgebreid filter proces, waarbij zouten, mineralen, virussen en diverse soorten bacteriën uit water wordt gefilterd.

Het proces begint met leidingwater dat doormiddel van hoge druk geduwd wordt naar filters en naar een speciaal membraan. Wanneer dit water vervolgens door de filters en de membraan heen komt, worden alle stoffen het water gefilterd.

Het systeem maakt gebruik van een kruisstroming. Dit is een techniek waardoor het membraan zichzelf schoonmaakt en niet verstopt raakt. Met de kruisstroming stroomt e vloeistof die achterblijft in de ruimte langs het membraan waardoor achtergebleven deeltjes kunnen worden weggespoeld.

Een handig systeem dus waardoor keurig gezuiverd water overblijft met een kleine restwaarde.

Omgekeerde osmose: voor- en nadelen

Aan het omgekeerde osmosesysteem zitten voor- en nadelen verbonden. Zo zijn de voordelen van het proces onder andere dat je eenvoudig het zoutgehalte en andere opgeloste stoffen kunt verminderen waardoor je in vele gevallen de waterkwaliteit verbeterd.

Daarnaast is het mogelijk om hard water te verzachten, wat voordelig is bij het wassen van kleding bijvoorbeeld. Bij het proces komen geen chemicaliën aan te pas waardoor het veilig is in gebruik.

Het nadeel van het proces is echter dat er hoger werkingskosten en energie kosten aan verbonden zit. Er zijn daarnaast hogere lozingsdebieten en meer concentraatvolume.

Het is dus niet altijd gunstig om gebruik te maken van dit proces, en het is belangrijk dat je het zorgvuldig overweegt voordat je eraan begint. Voor drinkwater is een normale waterverzachter beter, gezoem mineralen en zouten bewaard blijven en deze goed voor het lichaam zijn.

Omgekeerde osmose filter

Voor het omgekeerde osmosesysteem is een goed werkende filter van belang. Deze filter zorgt ervoor dat stoffen eenvoudig uit water kunnen worden gefilterd.

De filter haalt onder andere micro-organismen, koolstofverbindingen, zweefvuil en bezinksel afkomstig uit de leidingen en mineralen en zouten uit het water. Ook haalt de filter eventuele zware metalen, radioactieve stoffen, medicijnresten en andere chemicaliën uit het water.

Het is aan te raden om een filterhuis met navulbaar blokkool te gebruiken en geen wegwerpfilters. Deze navulbare filters zijn stukken handiger om te onderhouden en zijn daarnaast vriendelijker in gebruik.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1. Welk type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.