Waterverzachter zelf plaatsen? Stappenplan en prijzen

Last van overmatig kalk in het leidingwater? Plaats een waterverzachter en reken zo af met heel wat kalk gerelateerde problemen in je woning. Wil je deze waterverzachter zelf plaatsen en zoek je een stappenplan voor een correcte installatie? Of wil je extra informatie over de installatie door een vakman?

Lees dan dit artikel en kom alles te weten over de plaatsing van een waterverzachter.

Waterverzachter kopen

Een waterverzachter of waterontharder kan je flink wat kosten en schade besparen. Zo zorgt het ervoor dat overmatig kalk en magnesium uit de waterleidingen worden gehaald. Hierdoor wordt het water uit de kraan een stuk zachter.

Zacht water is bovendien beter voor je huid, je haar en je kleren. Ook zorgt het voor minder aanslag op huishoudtoestellen, zoals de wasmachine en de vaatwasser. Met een waterverzachter voorkom en verhelp je de schadelijke gevolgen van hard water heel eenvoudig.

Krijg advies en een offerte op maat

Hoe waterverzachter kiezen?

Wanneer je beslist een waterverzachter of waterontharder aan te schaffen hou je best rekening met een aantal factoren. Er bestaat een brede waaier van verzachtings- en onthardingssystemen. Het vinden van een systeem dat aansluit bij jouw situatie is dus niet altijd even simpel. Om voor je huishouden het geschikte systeem te vinden is het daarom belangrijk eerst je waterverbruik, de waterhardheid en je budget in kaart te brengen.

Hoe meer water je in je huishouden verbruikt, hoe groter de kans dat kalk zich ophoopt in de waterleidingen. Vaak hebben grote huishoudens dan ook veel meer last van kalkophopingen en verstoppingen. Een ontharder met grote inhoud is in deze gevallen aan te raden.

De waterhardheid verschilt vaak per regio. Zo kan het dat in jouw regio het water harder is dan in andere regio’s. Wanneer je in jouw streek zeer hard water hebt, is het bijgevolg aan te raden om een iets krachtigere waterverzachter te kopen.

Let bij het kiezen van een waterverzachter of waterontharder ook op de afmetingen en de prijscategorieën van de systemen. Zo vind je verzachtingssystemen met een inhoud van 10 l hars, 40 l hars en meer.

Kostprijs? Er zijn systemen voor elk budget! De duurdere versies zijn vaak geschikt voor industrieel gebruik en grote huishoudens. Laat je alvast zorgvuldig adviseren.

Waterverzachter installeren

Hoe waterverzachter zelf plaatsen

Om een waterverzachter te installeren is enige kennis en ervaring nodig. Zo moet je het apparaat aansluiten op het riool, aan de waterleidingen en aan de elektriciteitsvoorziening als je een elektrisch model kiest.

Veel mensen kiezen ervoor om deze klus uit te besteden aan een professionele loodgieter of een gespecialiseerde installateur. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om deze klus zelf te doen. Een goede voorbereiding is daarbij cruciaal!

Waterverzachter zelf plaatsen?

Zorg ervoor dat je de nodige kennis vergaart en over de juiste apparatuur en materialen in huis beschikt. Ook is het belangrijk dat je de klus goed voorbereid. Hierdoor kom je niet voor verassingen te staan. Tot slot zijn er enkele stappen die je kan volgen om de installatie nauwkeurig uit te voeren.

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg dat je een geschikte plek uitzoekt voor de waterverzachter of waterontharder. Check ook zorgvuldig dat je de juiste apparatuur en materialen in huis hebt voor deze klus .

Waterverzachter zelf plaatsen? Volg ons stappenplan!

Elk systeem is anders en vereist bijgevolg een andere aanpak. In grote lijnen zijn de stappen die je bij installatie hoort te volgen vrijwel voor elke waterverzachter dezelfde.

  1. Stap 1: het aansluiten van de aanvoerslang. Dat is een slang die van belang is voor de toevoer van water. Boor een gat van 16 mm in de rioleringsbuis en plaats een inboorzadel op de buis. Draai het geheel vast met bouten.
  2. Stap 2: het zorgvuldig vastdraaien van de slangpilaar met een slangwartel. Dit dient zowel aan de aanvoerslang te gebeuren als aan de ontharderslang.
  3. Stap 3: de installatie van een overloop. Van zodra je de slang aan beide kanten zorgvuldig hebt vastgeschroefd, is het belangrijk om een overloopaansluiting te maken om overtollig water af te voeren. Deze moet ook op de afvoer worden aangesloten. Gebruik hiervoor dezelfde methode als het aansluiten van de wateraanvoer.
  4. Stap 4: het controleren en starten van de ontharder. Check het waterniveau dat 1 centimeter boven het zoutniveau moet staan. Als je de aanvoerkraan aanzet, is het belangrijk dat je eerst het hele circuit doorspoelt. Zo ben je zeker van een optimale werking van je waterverzachter of -ontharder.

Waterverzachter laten plaatsen door een vakman?

Het installeren van een verzachter of ontharder is een klus die een grote nauwkeurigheid veronderstelt. Als je geen held bent op het gebied van installaties is het aan te raden om deze klus uit te besteden.

Wanneer je de klus overlaat aan een professional ben je zeker van een professionele installatie zonder lekkages of fouten. Daarnaast bespaar je op de aanschaf van extra gereedschap en materialen. Een installateur heeft deze materialen op voorraad en weet exact welk soort gereedschap geschikt is.

Vraag eenvoudig meerdere offertes aan en vergelijk de gespecialiseerde vakmannen bij jou in de buurt. Bekijk ook de verschillende prijzen per installatie en per waterontharder. Kies voor een pakket dat aansluit bij jouw wensen en budget.

Prijs installatie waterverzachter

waterverzachter zelf plaatsen

De prijs voor de installatie van een waterverzachter verschilt per systeem en per vakman. Over het algemeen mag je rekenen op ongeveer €1.000 tot €1.400 voor de installatie van een mechanische waterontharder en op ongeveer €1.600 tot €2.000 voor een elektronische variant. Bij deze prijs zijn het apparaat en de kosten voor de installateur inbegrepen.

Waterverzachter: BTW en/of premies?

De Vlaamse overheid rijkt geen premies uit voor een waterverzachter of waterontharder. Wel kom je in sommige gevallen in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6 %. Dit geldt wanneer je het verzachtings- of onthardingssysteem laat installeren door een professionele vakman. Als je het zelf installeert betaal je het normale btw-tarief van 21 %.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1. Welk type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.