Waterverzachter: prijs voor installatie, onderhoud en zout

De totale kost van een waterverzachter wordt bepaald door de kostprijs van de waterverzachter zelf, de installatie, het onthardingszout, het onderhoud en je waterverbruik.

Prijs waterzachter kopen

Een waterverzachter kan je aanschaffen vanaf 700 euro. Je hebt daarbij de keuze tussen een mechanische en een elektronische variant.

  • Het mechanische systeem is goedkoper, maar is minder gebruiksvriendelijk. Dat heeft te maken met het regeneratieproces. Tijdens dit proces wordt de waterverzachter schoongespoeld. Een mechanische waterverzachter regenereert op vaste momenten en houdt daarbij geen rekening met de hoeveelheid water die je woning op dat moment verbruikt.
  • Een elektrische waterverzachter houdt wel rekening met je waterverbruik en regenereert op de momenten waarop je amper water gebruikt. Zo komt er nooit hard water uit de kraan. Dat kan wel soms gebeuren bij het mechanische systeem.

Heb je een mechanische of elektrische waterontharder nodig? 

Ontvang gratis advies

Prijs installatie waterverzachter

De installatie van een waterverzachter kost ongeveer 200 euro. Het prijskaartje wordt echter ook bepaald door het gekozen model. Je kan kiezen tussen het combi-model en het duo-model.

  1. Het combi-model brengt filter, besturingseenheid en zoutvat samen in één omhulsel. Deze waterverzachter heeft wat ruimte nodig en is wat duurder, maar staat na de installatie netjes aan de kant.
  2. Bij het duo-model is het zoutvat losgekoppeld van de waterverzachter. Een slangetje verbindt beide onderdelen. Hierdoor oogt de waterverzachter minder mooi. De prijs is evenwel lager en het zoutvat aanvullen verloopt makkelijker.

Prijs zout waterverzachter

Wat kost een waterverzachter? Prijs van het zout

Een waterverzachter zonder zout werkt niet. Dankzij regeneratie- of onthardingszout worden de harsen in de waterverzachter gereinigd en wordt het leidingwater onthard. Een zak zout van 25 kilogram kost meestal 10 euro. Om je zoutverbruik te verminderen, kies je best voor een digitale waterverzachter. Deze regenereert pas nadat een bepaalde hoeveelheid water werd onthard.

Prijs onderhoud waterverzachter

Wat kost een waterverzachter? Prijs onderhoudEen onderhoudsbeurt kost 60 euro of meer. Sommige installateurs bieden korting als je bij hen een onderhoudscontract afsluit. Tijdens een onderhoudsbeurt worden alle onderdelen nagekeken en schoongemaakt. Als er onderdelen stuk zijn, worden die verwisseld. Vervangingen kunnen het prijskaartje van de onderhoudsbeurt fel laten stijgen.

Omdat onthardingszout soms aankoekt, wordt ook de zoutbak gezuiverd. Daarnaast meet men de waterhardheid na, controleert men of de waterverzachter nog steeds goed is afgesteld en desinfecteert men de volledige waterverzachter om bacteriegroei geen enkele kans te geven.

Extra kosten?

Afhankelijk van het aantal personen waarmee je samen in huis woont, heb je een grotere of kleinere waterverzachter nodig. Als je waterverzachter te groot is, kunnen er te weinig regeneraties optreden. Bij een waterverzachter die te klein is, kunnen er daarentegen te veel regeneraties worden uitgevoerd. Daardoor zullen het water- en zoutverbruik en bijgevolg ook de kosten toenemen.

Investeren in een waterverzachter is niet goedkoop, maar het levert je wel tal van voordelen op! Dankzij een waterverzachter kan je flink besparen op zeep-, shampoo- en waspoedergebruik. Je huishoudelijke toestellen zullen langer meegaan, je huid zal minder uitdrogen en je haren zullen zachter aanvoelen. In je badkamer zal zich minder of geen kalkaanslag vormen.