Waterontharder zonder zout: prijs, soorten en installatie

Hard water zorgt vrij snel voor veel aanslag op je leidingen. Een waterverzachter of waterontharder pakt in dit soort situaties de (overdreven) waterhardheid doeltreffend aan. Het maakt je leiding- en drinkwater zachter. Ook garandeert het een langere levensduur voor je leidingen en huishoudtoestellen. Er bestaan waterontharders met en zonder zout. In dit artikel focussen we op de waterontharder zonder zout, op zijn prijs, de verschillende soorten en meer.

Interesse? Extra advies nodig? Wil je offertes aanvragen bij installateurs? Je kunt hiervoor terecht op onze offertepagina.

Wat is een waterontharder zonder zout?

Traditionele waterverzachters werken via ionenuitwisseling en zetten hard water om in zacht water. Dat doen ze door ionen te verwijderen uit het calcium en magnesium, en te vervangen door natrium dat voortvloeit uit het zout van de waterontharder.

Een tweede optie vandaag zijn waterontharders zonder zout. Deze soort ontharder maakt gebruik van onder meer CO2-injectie of magnetische golven om het water zachter te maken.

Wanneer nodig?

Je doet er goed aan om een waterontharder te plaatsen wanneer je te maken hebt met hard tot heel hard leidingwater. In dergelijke situaties meet je een waterhardheid van 30 à 45 °f en hoger.

Hard leidingwater leidt al snel tot overdreven kalkaanslag en bijhorende problemen voor je huishoudtoestellen. Ook bij middelhard water is een waterontharder geen overbodige luxe.

In elke situatie met overvloedige kalkaanslag biedt een waterontharder de oplossing.

Kalkaanslag vermijden? Koop een waterverzachter

Prijs waterontharder zonder zout

De prijs van een waterverzachter varieert. Veel hangt af van het type toestel waarop je oog valt.

  • Zo vind je een waterontharder met polyfosfaten al voor een bedrag van 100 à 150 euro.
  • Terwijl het kostenplaatje van een waterontharder met CO2-injectie kan oplopen tot wel 2.000 euro.
  • Waterontharders met zinken anode beginnen bij 500 euro en gaan tot zo’n 1.500 euro.
  • Magnetische waterontharders ten slotte starten aan slechts 30 euro en hebben een maximumprijs van 500 euro.
Vergelijk gratis & vrijblijvend offertes
Contacteer experten en bespaar makkelijk honderden euro’s.
arrow Ontvang offertes op maat

Soorten waterontharder zonder zout: welk type werkt echt?

We onderscheiden meerdere soorten of types waterontharders zonder zout. We bespreken ze hieronder uitgebreid.

Waterverzachter met CO2-injectie

Deze waterverzachter is een atypisch systeem. De CO2 laat de kalk oplossen in het water, waardoor het niet afzetbaar is op de leidingen.

Bij ontharders met injectie van CO2 wordt beroep gedaan op een bonbon gas. Dat gas laat een chemisch proces ontstaan en daardoor komt de kalk niet vast te zitten op de leidingen.

Dit soort ontharders schommelt tussen 1.750 en 2.000 euro. Voor een bonbon gas, dat circa 100 m³ water oplevert, tel je 50 euro neer.

Waterverzachter zonder zout op basis van CO2

Waterverzachter met polyfosfaten zonder elektriciteit

Polyfosfaten zijn zeker en vast geschikt om kalkaanslag te bestrijden. Ze zijn wel niet geschikt voor consumenten, doordat ze vol met verschillende chemische middelen zitten.

Dit type waterverzachter wordt voornamelijk gebruikt in industriële context, zoals bijvoorbeeld in de chloortanks van zwembaden.

Polyfosfaat waterontharder zonder zout

Waterverzachter met zinkanode

Deze waterverzachter onthardt water dat nog steeds alle natuurlijke mineralen bevat. Wat wil zeggen dat het perfect drinkbaar blijft.

De zinken anode betreft een tussenstuk dat eenvoudig te plaatsen is op leidingen. Er bestaan zelfs minimodellen die perfect zijn voor op een douchekop.

In het actieve tussenstuk bevindt zich een actieve zinkanode met een heel hoge zuiverheidsgraad. Tussen de actieve zinkanode en de metalen behuizing treedt een elektrochemische reactie op waarbij geen energiebron moet tussenkomen. De stoffen die de vorming van kalkaanslag als gevolg hebben worden zo geneutraliseerd.

De prijzen variëren tussen 500 en 1.500 euro, afhankelijk van het volume water.

Hoe werkt een keramische ontharder?

Het principe is gebaseerd op het feit dat calcium en magnesium gaan kristalliseren en daarmee voor aanslag zorgen. De keramische parels in dit type ontharder trekt de kalkaanslag aan.

Door de bouw van de parels kan kalk hier niet op hechten, waardoor het weer loskomt en met het water meegevoerd zal worden. Nadat het probeerde te hechten op de parels zal het niet meer hechten op de leiding of in huishoudelijke toestellen. 

Op zoek naar een specialist?
Ontdek wat de ideale ontharder voor jou is.

Water magnetisch ontkalken zonder stroom

Een waterontharder met (elektro)magneet bevestig je op de buizen van de waterleiding. De kalkafstotende magneet bezorgt zowel de kalkdeeltjes als de leiding een negatieve lading. Wat in de hand werkt dat ze elkaar afstoten en de kalk zich niet kan afzetten op de leidingen. Let wel: de lading zal enkel negatief zijn in het geval van stromend water.

Waterontharders met (elektro)magneten tik je op de kop vanaf 30 euro.

Let op: De werking van een magnetische ontharder werd eigenlijk nooit wetenschappelijk bewezen. Installateurs raden daarom steeds de aankoop van een alternatief systeem aan.

Wat gebruik je beter: een ontharder zonder of met zout?

Waterverzachters met zout mogen dan wel heel effectief zijn om water te ontharden. Het neemt niet weg dat er een aantal nadelen aan verbonden zijn.

Het is iedereen bekend dat kalk de leidingen van huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine of een vaatwas sterk kan aantasten. Douchen met zacht water is aangenamer voor de huid en gezonder voor het haar.

Ontharders lossen de kalk op en houden de noodzakelijke gezonde stoffen in het water. Waterverzachters zonder zout vereisen verder heel wat minder onderhoud dan in vergelijking met waterontharders op basis van zout. De jaarlijkse onderhoudsbeurt is niet zo van belang bij dit toestel.

Een ander niet te verwaarlozen verschil tussen beide soorten ontharders is het verschil in prijs. Voor toestellen met zout moet je minstens beschikken over een budget van 1.000 euro. Systemen zonder zout vallen goedkoper uit, met een startbedrag vanaf 30 euro.

Toch blijft de traditionele waterontharder die werkt met zouten de beste keuze om effectief kalk uit het water te verwijderen.

Het is de enige ontharder die alle nadelen van kalkaanslag kan vermijden. Het harde water zal vlot omgezet worden naar zacht water en veel voordelen met zich meebrengen. 

Heb je geen zin in het gebruik van een toestel met zout?

Dan zijn andere, eerder beschreven technieken een perfecte tweede keuze. Vraag altijd advies aan ervaren installateurs. Zo vind je een ontharder die het beste past bij jouw voorkeuren.

Contacteer gratis en vrijblijvend experten in jouw buurt
Ontdek snel welke ontharder het beste past bij je huishouden.
arrow Ontvang gratis advies

Is een ontkalker zonder zout doeltreffend? 

Ontkalkers zonder zout hebben pas vrij recent hun intrede gemaakt. Hun effectiviteit werd dan ook eerst sterk in twijfel getrokken.

Ondertussen toont onderzoek aan dat ze niet hoeven onder te doen voor waterverzachter die werken op basis van zout. Zo zouden ontharders met CO₂-injectie de werking van ontharders met ionenwisseling benaderen.

Installatie waterontharder: zelf of laten doen?

Op het vlak van installatie van de waterontkalker kun je ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan. Of, om het uit te besteden aan een expert.

Waterontharder zelf plaatsen

Vergis je niet! Het lijkt misschien makkelijk om zelf een waterontharder te installeren. Toch komt er aardig wat bij kijken.

Denk maar aan de ideale locatie die je moet bepalen, de bypass die je correct moet aanbrengen, de aansluitingen die perfect waterdicht moeten zijn, enzovoort.

Wees jezelf ervan bewust dat wanneer je de verzachter niet naar behoren aanbrengt je in de problemen kan komen op het vlak van garantie. Zoiets zal zich nooit voordoen als je op veilig speelt door de deskundige hulp van een professionele installateur in te schakelen.

Zonder zout is de installatie minder complex. Verlies niet uit het oog dat je 21% btw betaalt op alle materialen die je zelf aankoopt.

Als je een vakman inschakelt, kun je echter van een verlaagd btwtarief van slechts 6% genieten, op voorwaarde dat je woning ouder is dan 10 jaar.

Verlaagde btw bij inschakelen installateur

Waterontharder zonder zout best laten plaatsen: offertes vergelijken loont

Het spreekt voor zich dat het laten plaatsen van een waterontharder verschillende voordelen oplevert, zoals:

  • Advies op maat, afgestemd op jouw wensen en noden
  • Correcte installatie
  • Snelle plaatsing
  • Garantie
  • Kwaliteit
  • Verlaagd btw-tarief

Het laten plaatsen door een installateur loont met andere woorden.

Vergelijk voldoende offertes om jezelf te verzekeren van de beste kwaliteit tegen een uiterst voordelige prijs.

Via onderstaand formulier kun je snel en eenvoudig tot 5 gratis offertes geheel vrijblijvend vergelijken. Zo vind je makkelijk de ideale installateur in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.