Waterverzachter prijs: installatie, onderhoud en zout
Bepalend voor de prijs van een waterverzachter zijn: het toestel zelf, de installatie, het onthardingszout, het onderhoud en je waterverbruik. Op elk van deze factoren gaan we in onderstaand artikel dieper in. Zo krijg je een correct beeld inzake prijs en andere kosten.
Ben je al overtuigd over de meerwaarde van een waterverzachter? Of wil je graag prijzen vergelijken? Ontvang tot 5 gratis offertes via onze offertepagina.
Inhoud
Waterverzachter: de oplossing voor kalk
Waarschijnlijk vraag je jezelf nu af of jij last hebt van hard water in jouw huis. Om de waterhardheid in jouw omgeving te bepalen, kun je informatie inwinnen bij je drinkwaterbedrijf. Een andere optie is om het zelf te testen met een druppeltest of een teststrip.
Beide zijn goedkope manieren om de waterhardheid te testen. Bij beide tests gebruik je een beetje water en een reactiemiddel. Aan de hand van een schema kun je dan zien wat de waterhardheid is.
De druppeltest is nauwkeuriger dan de striptest. Zelfs als je de waterhardheid niet weet, kun je weten dat je last hebt van veel kalk in je leidingwater.
Dit brengt namelijk een aantal problemen met zich mee. Zo kun je denken aan meer kalkaanslag in huishoudelijke apparaten, of meer kalkaanslag in de badkamer.
Gevolgen hiervan zijn niet alleen dat je deze apparaten vaker moet ontkalken, maar ook dat ze een kortere levensduur zullen hebben. Om deze problemen op te lossen, kun je een waterverzachter aanschaffen.
Waterverzachter aan de beste prijs-kwaliteit
De prijs van een waterverzachter hangt af van verschillende factoren zoals je verbruik, je noden en het type waterverzachter dat het best bij je past.
Laat je daarom adviseren om een apparaat met de beste prijs–kwaliteit te vinden. Vraag hier gratis advies en offertes op maat aan en vergelijk vrijblijvend.
Wat kost een nieuwe waterontharder voor in huis?
Als je overweegt om een waterverzachter te kopen, zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Zo moet je kiezen wat voor waterverzachter, hoeveel onderhoud je er aan wilt hebben en natuurlijk het bedrag dat je eraan wilt spenderen.
Een waterverzachter kan je kopen vanaf 700 euro inclusief btw. Je hebt daarbij de keuze tussen een mechanische en een elektronische variant.
- Het mechanische systeem is goedkoper, maar is minder gebruiksvriendelijk. Dat heeft te maken met het regeneratieproces. Tijdens dit proces wordt de waterverzachter schoongespoeld. Een mechanische waterverzachter regenereert op vaste momenten en houdt daarbij geen rekening met de hoeveelheid water die je woning op dat moment verbruikt.
- Een elektrische waterverzachter houdt wel rekening met je waterverbruik en regenereert op de momenten waarop je amper water gebruikt. Zo komt er nooit hard water uit de kraan. Dat kan wel soms gebeuren bij het mechanische systeem.
Prijzen waterontkalkers vergelijken
De waterverzachter prijs hangt af van wat voor soort waterverzachter je kiest:
- Mechanische waterverzachter: vanaf 700 euro. Typerend voor deze waterverzachter zijn de lage onderhoudskosten.
- Elektronische waterverzachter: vanaf 900 euro. De draai- en onderhoudskosten van dit model zijn duurder, maar een elektronische waterverzachter biedt meer opties.
- Duplex waterverzachter: vanaf 1.500 euro. Het grote voordeel van dit type is de werking met twee cilinders. Zo geniet je op elk moment van onthard water, zelfs tijdens regeneratie.
- Waterverzachter met zoutblokken: vanaf 2.000 euro. Dit is ook de modernste waterverzachter in zowel ontwerp als vormgeving.
Andere aspecten die bijdragen aan de kosten van een waterverzachter zijn de grootte van de ionenwisselaar, de installatie, het regeneratiezout en het eventuele onderhoudscontract. Het is belangrijk eerst meerdere offertes aan te vragen bij erkende installateurs om te weten waar je aan toe bent en wat je opties zijn.
Waterverzachter terugverdienen
Omdat een waterverzachter een flinke investering is, vraag je je waarschijnlijk af wanneer je deze terug hebt verdiend. Hoewel dit niet makkelijk te zeggen is, zijn er een aantal voordelen die een waterverzachter met zich meebrengt die je geld kunnen besparen.
Gemiddeld is de terugverdientijd van een waterverzachter 10 – 15 jaar. De voordelen van een waterverzachter:
- Huishoudelijke apparaten gaan langer mee: een waterverzachter zorgt voor minder kalk in het leidingwater. Kalk in het leidingwater is slecht voor huishoudelijke apparaten, dus een vermindering daarvan zorgt ervoor dat ze langer meegaan.
- Stookkosten gaan omlaag: kalk in leidingwater is slecht voor verwarmingselementen. Het zorgt ervoor dat deze meer elektriciteit nodig hebben.
- Je hebt minder wasmiddel nodig: wasmiddel en andere wateroplosbare schoonmaakmiddelen werken minder goed in kalkrijk water.
Groepsaankoop voor waterverzachters
Je kunt ook meedoen met een groepsaankoop voor waterverzachters. Er zijn initiatieven voor groepsaankopen die focussen op een lage prijs. Andere aanbiedingen leggen de nadruk op het gebruik van groene energie of bieden een uitmuntende service.
Ontharder laten plaatsen: gemiddelde prijs
De installatie van een waterverzachter kost ongeveer 200 euro. Het prijskaartje wordt echter ook bepaald door het gekozen model. Je kan kiezen tussen het combi-model en het duomodel.
- Het combi–model brengt filter, besturingseenheid en zoutvat samen in één omhulsel. Deze waterverzachter heeft wat ruimte nodig en is wat duurder, maar staat na de installatie netjes aan de kant.
- Bij het duomodel is het zoutvat losgekoppeld van de waterverzachter. Een slangetje verbindt beide onderdelen. Hierdoor oogt de waterverzachter minder mooi. De prijs is evenwel lager en het zoutvat aanvullen verloopt makkelijker.
Wat kost een waterontharder per jaar aan zout?
Een waterverzachter zonder zout werkt niet. Dankzij regeneratie- of onthardingszout worden de harsen in de waterverzachter gereinigd en wordt het leidingwater onthard.
Een zak zout van 25 kilogram kost meestal 10 euro. Om je zoutverbruik te verminderen, kies je best voor een digitale waterverzachter. Deze regenereert pas nadat een bepaalde hoeveelheid water werd onthard.
Prijs onderhoud waterverzachter
Het onderhoud voor een waterverzachter kost 60 euro of meer. Sommige installateurs bieden korting als je bij hen een onderhoudscontract afsluit.
Tijdens een onderhoudsbeurt worden alle onderdelen nagekeken en schoongemaakt. Als er onderdelen stuk zijn, worden die vervangen. Vervangingen kunnen het prijskaartje van de onderhoudsbeurt fel laten stijgen.
Omdat onthardingszout soms aankoekt, wordt ook de zoutbak gezuiverd. Daarnaast meet men de waterhardheid na, controleert men of de waterverzachter nog steeds goed is afgesteld en desinfecteert men de volledige waterverzachter om bacteriegroei geen enkele kans te geven.
Extra kosten?
Afhankelijk van het aantal personen waarmee je samen in huis woont, heb je een grotere of kleinere waterverzachter nodig.
Als je waterverzachter te groot is, kunnen er te weinig regeneraties optreden en zal er snel een te grote aanwezigheid van bacteriën zijn.
Het toestel zal dan onnodig spoelingen moeten uitvoeren. Bij een waterverzachter die te klein is, kunnen er daarentegen te veel regeneraties worden uitgevoerd. Daardoor zullen het water- en zoutverbruik en bijgevolg ook de kosten toenemen.
Voordelen waterverzachter
Investeren in een waterverzachter is niet goedkoop, maar het levert je wel tal van voordelen op. Dankzij een waterverzachter kan je flink besparen op zeep-, shampoo- en waspoederverbruik en zullen je huishoudelijke toestellen aanzienlijk langer meegaan. Je huid zal minder uitdrogen en je haren zullen zachter aanvoelen. In je badkamer zal zich minder of geen kalkaanslag vormen. Deze voordelen maken het een slimme investering in elke woning.
Benieuwd welke ontkalker het beste past bij jou? Ontvang gratis advies op maat
Vul het offerteformulier in en geef onze experten informatie over jouw gemiddeld waterverbruik, gezinssamenstelling en andere persoonlijke factoren.
De professionele installateurs geven advies en offertes op maat hiervan. Zo vind je het ideale toestel voor jouw huishouden en budget.