Wat is het verschil tussen een waterontharder en een waterontkalker?

Bij waterzuiveringsoplossingen komen we vaak op de termen waterontharder en waterontkalker, die soms door elkaar worden gebruikt. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen een waterontharder en een waterontkalker, om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen over de waterbehandeling in jouw huishouden.

Is er een verschil tussen een waterontharder, waterverzachter en waterontkalker?

In de dagelijkse conversatie worden de termen “waterontharder”, “waterverzachter” en “waterontkalker” vaak door elkaar gebruikt, en in wezen verwijzen ze naar apparaten of systemen die ontworpen zijn om de hardheid van water te verminderen.

Het uiteindelijke doel van deze systemen is om calcium- en magnesiumionen, die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van water te verminderen of te neutraliseren.

De term “waterontharder” wordt algemeen gebruikt en omvat zowel apparaten die werken op basis van ionenuitwisseling als andere technologieën, zoals magnetische of elektromagnetische ontharders.

Een “waterverzachter” is in feite hetzelfde als een waterontharder en wordt vaak gebruikt om een systeem aan te duiden dat gericht is op het verminderen van waterhardheid.

De term “waterontkalker” is ook een veelvoorkomende benaming en verwijst eveneens naar apparaten die de hardheid van water verminderen.

Het kan zowel betrekking hebben op ionenuitwisselingssystemen als op andere methoden, zoals magnetische of elektromagnetische ontkalkers.

Termen vaak door elkaar worden gebruikt

Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, is het belangrijk om te weten welk specifiek type systeem wordt bedoeld, omdat er verschillende technologieën en methoden beschikbaar zijn om hard water te behandelen. Het begrip van deze nuances helpt jou bij het kiezen van het meest geschikte systeem voor jouw specifieke behoeften.

Ontdek het verschil tussen een waterontharder en een waterontkalker
Wil je meer weten over het verschil tussen een waterontharder en een waterontkalker? Vraag gratis en vrijblijvend advies op maat aan.
arrow Profiteer van deskundig advies

Hoeveel en welke soorten waterontharders bestaan er?

Er bestaan 3 soorten waterontharders die we hieronder zullen bespreken.

Ontkalker met een magneet

Het gebruik van een magneetontharder berust op het principe van de kristallisatie van calcium en magnesium, wat leidt tot kalkaanslag. Dit systeem voorkomt kalkaanslag door een sterk magnetisch veld te creëren.

Het is essentieel om magneten met minimaal 1200 Gauss te hebben voor effectiviteit. Echter, dit systeem behandelt de kalk niet fysiek en werkt alleen lokaal, waardoor het noodzakelijk kan zijn om meerdere magneten op verschillende plaatsen in huis toe te passen.

Ontkalker met een filter

Een alternatieve methode is het gebruik van een actief koolfilter om kalkdeeltjes uit het water te verwijderen. In tegenstelling tot de magneetontharder, haalt deze methode wel alle kalk uit het water.

Actief koolfilters zijn beschikbaar in diverse micronniveaus, maar dit kan leiden tot drukverlies. Ze kunnen worden toegepast als ‘point of entry’ of ‘point of use’, afhankelijk van de locatie van het filter.

Ontharder op basis van ionenwisseling

Het meest voorkomende systeem is gebaseerd op ionenuitwisseling. Dit omvat een cilinder met hars en een zoutvat met regeneratiezout.

De harsbolletjes trekken kalkdeeltjes aan totdat verzadigd. Periodiek wordt de hars schoongespoeld met een pekeloplossing om de kalk te verwijderen.

Deze methode is geschikt voor huishoudelijk gebruik en wordt ook veelvuldig toegepast in industriële en commerciële omgevingen. De capaciteit van dit systeem hangt af van de harssoort en de waterhardheid.

Verschil tussen waterontharder en waterontkalker

Wat kost een goede waterontkalker?

De kosten van een waterverzachter omvatten niet alleen de aanschaf van de machine, maar ook installatie, onderhoud en eventueel het bijvullen van zout, afhankelijk van het type systeem.

Verschillende factoren beïnvloeden de prijs, waaronder waterverbruik, het type waterverzachter en het onderhoud. Hier zijn de geschatte kosten in 2024:

Soorten en MaterialenPrijs
Mechanisch:Vanaf € 750
Elektronisch:Vanaf € 950
Bijkomende KostenPrijs
Installatie:€ 200
Onderhoud:€ 100 – € 150 per keer
Reinigingszout:€ 12,50 per 25 kilo
Watertest:€ 10 per stuk
Vergelijk prijzen van waterontharders
Vergelijk de prijzen en kies de beste voor jou. Vraag hier gratis offertes.

Bestaan er waterontkalkers in verschillende maten?

Ja, waterontkalkers zijn verkrijgbaar in diverse maten om aan de specifieke behoeften van consumenten te voldoen. De variatie in maten is belangrijk omdat verschillende factoren de keuze voor een bepaalde grootte beïnvloeden.

Een van de belangrijke factoren is het waterverbruik van een huishouden. Grotere gezinnen met een hoger waterverbruik hebben doorgaans behoefte aan een waterontkalker met een grotere capaciteit om effectief kalkafzetting te verminderen.

De beschikbare ruimte voor installatie speelt ook een rol bij het kiezen van de juiste grootte. Voor beperkte ruimtes zijn compacte modellen beschikbaar, terwijl ruimere installatiegebieden mogelijk geschikt zijn voor grotere systemen.

De hardheid van het water in een specifieke regio kan bepalend zijn voor de benodigde grootte van de waterontkalker. Gebieden met zeer hard water hebben vaak behoefte aan krachtigere systemen.

De individuele behoeften en voorkeuren van consumenten spelen ook een rol. Er zijn modellen ontworpen voor specifieke toepassingen, zoals compacte ontharders voor enkele apparaten of uitgebreidere systemen voor volledige woningontharding.

Beschikbaarheid van waterontkalkers

Kortom, de beschikbaarheid van waterontkalkers in verschillende maten biedt consumenten de flexibiliteit om een systeem te kiezen dat perfect aansluit bij hun situatie, gebruikspatroon en ruimtelijke omstandigheden. Bij het maken van een keuze is het essentieel om rekening te houden met deze variabelen om de meest geschikte maat en capaciteit te bepalen voor optimale waterontharding.

Waterhardheid

Wanneer kiezen voor monoblock of duoblock?

Bij het overwegen van een waterontharder is de keuze tussen monoblocken duoblocksystemen van belang, aangezien beide configuraties specifieke kenmerken en voordelen hebben die van invloed zijn op hun efficiëntie en toepasbaarheid.

In tegenstelling tot duoblock-systemen, integreert een monoblock één enkel apparaat voor zowel het ontharden van water als het regeneratieproces. Dit gecombineerde ontwerp vereenvoudigt de volledige structuur.

Monoblock-systemen staan bekend om hun compacte ontwerpen, waardoor ze weinig ruimte innemen bij installatie. Dit is een groot voordeel in omgevingen waar ruimte beperkt is.

Als de installatieruimte beperkt is en er behoefte is aan een waterontharder die niet veel plek inneemt, is een monoblock-systeem een geschikte keuze.

In situaties waarbij een snelle en eenvoudige installatie essentieel is, biedt het compacte formaat van monoblock waterontharders een goede oplossing.

In tegenstelling tot monoblock-systemen hebben duoblock waterontharders een aparte eenheid voor het regeneratieproces. Deze eenheid is fysiek gescheiden van het onthardingsgedeelte.

De afzonderlijke regeneratie-eenheid biedt meer flexibiliteit bij het bepalen van de plaatsing. Dit is vooral nuttig in situaties waar installatieruimte een overweging is.

In huishoudens met een hoger waterverbruik kunnen duoblock-systemen efficiënter zijn, omdat regeneratie kan plaatsvinden zonder het onthardingsproces te onderbreken.

In regio’s met zeer hard water is nauwkeurige regeneratie van essentieel belang. Duoblock-systemen bieden hierbij meer precisie en continue beschikbaarheid van onthard water.

Waterontharder zout reservoir

Ook interessant voor jou:

Is een waterontharder echt nodig?

+
In de meeste gevallen is een waterontharder overbodig. Door de temperatuur in huishoudelijke apparaten onder de 60°C te houden, kun je eveneens de vorming van kalkafzetting en slijtage voldoende beperken.

Waar blijft de kalk bij een waterontharder?

+
Een waterontharder verwijdert de kalk uit het water, waarbij de kalkdeeltjes via het riool worden afgevoerd voordat het water uit de kraan komt. Met een effectief wateronthardingssysteem kun je dan genieten van zacht en kalkvrij water.

Waarom een waterontkalker?

+
Een waterontharder verwijdert calcium en magnesium uit het water, wat resulteert in de beperking van kalkaanslag in huishoudelijke apparaten.

Andere bekeken ook

Waterontharder kopen in België: vergelijk offertes en installateurs

Nu je meer inzicht hebt in de wereld van waterontharders, ben je klaar om de volgende stap te zetten naar zacht en kalkvrij water in jouw Belgische huishouden.

Vergelijk offertes en ontdek ervaren installateurs om een weloverwogen beslissing te nemen. Kies voor comfort, verleng de levensduur van je apparaten en bespaar op de lange termijn. Neem vandaag nog actie voor een frisse start met een waterontharder.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.