Kleine waterverzachter: soorten, voor- en nadelen compact model

Met een kleine waterverzachter bestrijd je een te hoge waterhardheid (een teveel aan kalk in je leidingwater) zonder ruimteverlies. In dit artikel lees je welke compacte toestellen je kunnen helpen met het omzetten van hard water naar zacht water en wanneer zo’n waterverzachter echt nodig is. Prijzen en opties vergelijken? Gebruik het formulier onderaan deze pagina en ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Is een waterontharder echt nodig?

Hard water leidt tot kalkaanslag in je leidingen, warmwaterinstallatie en huishoudelijke, waterverbruikende toestellen. Daarnaast is poetsen met hard water minder efficiënt én is kalk slecht voor je haar en huid.

Zacht water daarentegen garandeert een optimale werking van je waterverbruikende apparaten en warmwaterinstallatie.

Bovendien heeft zacht water een gunstig effect op de levensduur van bijvoorbeeld je wasmachine en cv-ketel.  Je water verzachten, heeft dus wel degelijk zin. Maar wanneer is een waterontharder echt nodig?

  • Je hebt veel last van kalkaanslag.
  • Het water in je regio heeft een hardheid hoger dan 20 Franse graden.

Is de waterhardheid hoger dan 30 Franse graden? Dan is een waterverzachter quasi noodzakelijk.

Zeker zijn dat een waterontharder de goede keuze is? Laat een expert de hardheid van je leidingwater testen.

Let op: Een te lage waterhardheid is ook niet goed. Water met een hardheid lager dan 10 Franse graden kan het metaal in je leidingen aantasten. Koper, lood en zink uit je buizen kunnen daardoor oplossen en in je drinkwater belanden, met alle kwalijke gevolgen van dien.

Kleine waterverzachter
Op zoek naar advies op maat?
Ontvang advies over compacte waterontharders.

Soorten compacte waterontharders

Er zijn heel wat waterontharders op de markt. Welke laat je best installeren als je ruimte wilt besparen?

1. Klassiek: elektronisch of mechanische ontkalker

Elektronische en mechanische ontkalkers zijn de meest efficiënte middelen tegen hard water. Ze beschikken over cilinders met harskorrels die de kalkionen uit het water filteren. Zulke ontkalkers zijn beschikbaar in allerlei formaten: van grote industriële toestellen (met meerdere harsmodules) tot compacte verzachters op maat van kleine particuliere woningen.

De toestellen regenereren zichzelf: zodra de harscilinders verzadigd zijn, start een regeneratie van het systeem. Tijdens die regeneratiecyclus spoelt het systeem zichzelf. De harskorrels worden geledigd, en zijn na de regeneratie klaar voor een nieuwe onthardingscyclus.

Die regeneratie kan elektronisch of mechanisch worden opgestart. 

Kies voor ionenuitwisseling bij ernstige kalkaanslag

Enkel toestellen die werken op basis van ionenuitwisseling halen de kalk daadwerkelijk uit je leidingwater. Bij een ernstig kalkprobleem doe je dan ook best beroep op een traditionele waterverzachter.

Andere waterverzachters beperken de mate waarin calcium- en magnesiumdeeltjes zich aan elkaar hechten. Ze bestrijden op die manier ook kalkaanslag, maar halen de kalkionen niet uit je leidingwater.

2. Zonder zout: polyfosfaat waterverzachter

Een waterverzachter met polyfosfaten bestaat uit een capsule met polyfosfaatzouten die tussen 2 leidingen wordt geplaatst.

Het toestel is in feite niet zoutloos, maar het zout dient een heel andere functie dan bij een klassieke waterontharder. Bij zulke waterontharders wordt het zout enkel gebruikt bij het spoelen van het systeem. In een waterverzachter met polyfosfaatzouten, wordt het water onthard met de zouten.

Het water stroomt daarvoor doorheen de capsule. De polyfosfaatdeeltjes lossen op in het water en mengen zich onder de calcium- en magnesiumionen.

Een (veilige) chemische reactie zorgt ervoor dat die ionen zich niet langer aan elkaar kunnen hechten, en dus geen kalkaanslag kunnen vormen.

Een kleine waterverzachter met polyfosfaten. Naast de met polyfosfaatzout gevulde capsule liggen losse korrels polyfosfaatzout.

3. Zonder zout: zinkanode

Een waterverzachter met zinkanode plaats je tussen 2 waterleidingen. Het toestel bestaat uit een actieve zinkanode, verpakt in een metalen behuizing.

Tussen de zinkanode en het metaal ontstaat vanzelf een elektrische stroom (met een zeer laag voltage). Daarbij komen zinkionen vrij die calcium- en magnesiumionen in het leidingwater naar zich toe trekken en op die manier neutraliseren.

Vind de juiste oplossing voor jouw kalkprobleem
Los je kalkprobleem op met een kleine waterverzachter. Vraag hier je gratis offertes aan.
arrow Ontvang offertes

Voor- en nadelen van kleine waterverzachters

Waarom is een compacte waterontharder wel of geen goede keuze?

Voordelen kleine ontkalker voor water

Waarom kies je voor een waterontharder met kleine afmetingen?

  • Ideaal voor kleinere woningen. In appartementen of woningen van bescheiden formaat is er niet altijd voldoende ruimte voor een grote onthardingsinstallatie.
  • Geen ruimteverspilling. Wel voldoende ruimte, maar besteed je die ruimte liever niet aan een waterontharder? Dan biedt een compacte waterontharder een mooie oplossing.
  • Meer plaatsingsopties. Een kleine waterverzachter kun je op verschillende plekken laten installeren. Een professioneel installateur helpt je bij het vinden van de ideale locatie. 
  • Eenvoudige plaatsing. Een compact model installeren brengt minder uitdagingen met zich mee dan de installatie van een ontharder met grotere afmetingen.
  • Lagere prijs. Over het algemeen zal een compact model goedkoper zijn dan een groot model.
Een expert installeert een kleine waterontharder in een keukenkastje.

Nadelen

Een kleine waterontharder is niet altijd de goede keuze.

Een compact model heeft over het algemeen een lagere capaciteit. Dat betekent dat, als je op eenzelfde moment op verschillende plekken in je woning water verbruikt, de waterdruk in je leidingen daalt.

Tegelijk douchen, de afwas doen en een wasmachine opzetten, leidt waarschijnlijk tot drukverlies als je kiest voor een compacte waterontkalker.

Daarnaast beschikt een kleine waterontharder over een kleiner zoutreservoir. Dat kan betekenen dat je het zoutreservoir vaker moet aanvullen.

Afhankelijk van je verbruik kan het gaan om een tweemaandelijkse of zelfs maandelijkse vulbeurt. Bij een model met normale afmetingen hervul je het reservoir gemiddeld om de 6 maanden.

Tot slot is niet elk klein toestel geschikt voor het bestrijden van een zeer hoge waterhardheid. Elektronische en mechanische waterverzachters zijn bijzonder efficiënt, maar alternatieve oplossingen zoals de zinkanode volstaan mogelijks niet bij een ernstig kalkprobleem. Je betaalt voor zo’n toestel vaak een iets lagere prijs, maar je blijft wel zitten met kalkaanslag.

Maak korte metten met kalkaanslag
Vergelijk kleine waterverzachters en vind de beste deal. Vraag hier je offertes aan.

Verbruikt een kleine waterontharder minder zout?

Er wordt wel eens beweerd dat een compacte waterontharder minder zout verbruikt dan een groter model. Dat is niet per se waar: een compact model dat veel water onthardt, zal niet meer of minder zout per jaar verbruiken dan eenzelfde toestel in een groter formaat.

Belangrijker voor de zuinigheid van het toestel is de efficiëntie van het apparaat en de spoelcyclus. Ook het signaal dat de regeneratiecyclus in gang zet (tijdsgestuurd, volumegestuurd of sensorgestuurd) beïnvloedt de zuinigheid van je ontkalker. 

Ook je waterverbruik en verbruiksgewoontes zijn relevant. Tot slot is het belangrijk dat de waterontharder en configuratie goed aansluiten op je werkelijke waterverbruik

De juiste waterontharder correct laten installeren en configureren?

Dat is een taak voor een vakspecialist. Wie écht zacht water wilt, schakelt daarom best een expert in.

Welke waterverzachter is de beste oplossing voor jouw huishouden? Ontvang advies op maat

Zachter water bij jou thuis, maar liefst een oplossing met bescheiden afmetingen? Dat kan! Wie op zoek is naar de juiste waterontharder, botst al snel op heel wat verschillende mogelijkheden. Met de hulp van een specialist vind je in een mum van tijd de juiste oplossing voor jouw huishouden.

Vul daarom onderstaand offerteformulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat en prijsvoorstellen van specialisten in jouw regio. Zo is jouw kalkprobleem binnen de kortste keren verleden tijd – en dat aan een schappelijke prijs!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.