Hoe kalk verwijderen? Tips & tricks
Heb je last van kalkaanslag en wil je dit het liefst zo snel mogelijk verwijderen? Gelukkig zijn er verschillende manieren om kalk te verwijderen. In dit artikel lees je alles over hoe je kalkaanslag voorkomt en hoe je het makkelijk verwijdert.
Inhoud
Hoe ontstaat kalkaanslag in de badkamer?
Stromend water bevat een bepaalde hoeveelheid calciumcarbonaat en magnesiumzouten die kalk veroorzaakt. In zogenoemd ‘hard’ water komen deze mineralen het meest voor, in ‘zacht’ water het minst.
Het hangt dan ook van de waterhardheid af hoeveel kalkaanslag het water veroorzaakt. Kalk ontstaat meestal op vochtige, sanitaire oppervlakken.
Denk hierbij aan:
- Doucheslangen
- Douchekoppen
- Kranen
- Inox (bijvoorbeeld stalen handvatten op badkamermeubels)
- Douchedeuren (van glas)
- Toilet
- Badkamertegels.
Andere veelvoorkomende aangetaste plaatsen
Ook in waterleidingen en verwarmingselementen van boilers, wasmachines en vaatwasmachines komt kalkaanslag veel voor.
Kalk zie je daarnaast weleens op beton of (natuur)steen, bijvoorbeeld op arduin. Kalkaanslag is lastig te verwijderen. Zeker als de door kalkhoudend water aangetaste oppervlakken niet regelmatig worden gereinigd.
Is kalkaanslag schadelijk?
Omdat kalkaanslag lastig te verwijderen is, is het logisch om je af te vragen of kalk schadelijk is voor oppervlakken en dure huishoudelijke apparaten.
Stromend water veroorzaakt steeds opnieuw een laagje kalkaanslag. Dit maakt dat jouw glimmende badkamer of schone koffiezetapparaat er binnen de kortste keren dof uitziet en kan gaan verstoppen.
Douchedeuren gaan er wazig uitzien en op de badkamertegels vormt zich een gelige kalklaag. En dit is nog maar de schade die kalkaanslag aan de buitenkant veroorzaakt! Op de lange termijn kan kalk huishoudelijke apparatuur vanbinnen behoorlijk aantasten.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het warmte-element in de wasmachine, espressoapparaat of waterkoker.
Onder een dikke laag kalk zal deze het steeds slechter doen en uiteindelijk helemaal niet meer werken. Kalkaanslag ziet er bovendien niet alleen onhygiënisch uit, het maakt de oppervlakken ook nog eens poreus!
Hierdoor krijgen schimmels en bacteriën vrij spel. Kalkaanslag is dus niet enkel schadelijk voor oppervlakken en apparaten, maar het tast ook jouw gezondheid aan.
Hoe kalkaanslag verwijderen?
Zojuist heb je gelezen dat je kalkaanslag op veel plekken kunt voorkomen. Maar hoe verwijder je kalkaanslag precies? Kalk op badkamertegels, douchewanden en het toilet kun je verwijderen met antikalk schoonmaakmiddelen zoals Calgon, Antikalk en HG.
Ook schoonmaakazijn kun je gebruiken om milde kalkaanslag op sanitaire oppervlakken aan te pakken. Een nadeel van deze middelen is echter wel dat ze vaak zeer agressief zijn en een hoge zuurgraad bevatten.
Dit zuur kan op de lange termijn het chroom van onder meer douchekoppen en kranen aantasten. Veelvuldig gebruik van deze antikalk middelen zorgt er bovendien voor dat je sanitair er dof uit gaat zien. Ook de tegels en de voegen blijven niet bespaard.
Het zuur kan zelf zo agressief zijn dat de badkamertegels en wanden los komen te zitten! Waterkokers en koffiezetapparaten kun je het beste regelmatig ontkalken.
Ontkalken met azijn of citroenzuur
Een bekende manier om dit te doen is door azijn in water op te lossen. Inmiddels is gebleken dat azijn bepaalde delen van de apparatuur op den duur kan aantasten.
Om die reden kun je waterkokers en koffiezetapparaten beter ontkalken met speciale vloeistoffen waar citroenzuur in is verwerkt.
Wat is het beste middel om harde kalkaanslag te verwijderen?
Zoals in de vorige alinea is beschreven, kun je kalkaanslag bestrijden door oppervlakken die vaak onder stromend water komen te staan regelmatig schoon te maken. Hieronder nog even op een rijtje wat je kunt gebruiken om kalkaanslag te verwijderen:
- Antikalk middelen
- Schoonmaakazijn
- Water en azijn
- Schuurspons of staalwol.
Als deze middelen te agressief zijn of als je liever milieubewust kalk wilt verwijderen, zijn er nog enkele alternatieven op de markt. Het voordeel van deze natuurlijke middelen is dat je ze vaak al in huis hebt!
Oplossing voor de douchewand en douchekop
Zo maak je je doffe douchewanden in een handomdraai weer glimmend met wat citroensap op een schuurspons. Karnemelk is een ander middel waar kalkaanslag goed mee te bestrijden is. Dit komt door de hoge zuurgraad in het product.
Giet een beetje karnemelk op een handdoek en je wrijft de douchekop in een mum van tijd glimmend en kalkvrij!
Hoe kalk van gevoelige natuursteen verwijderen?
Heb je last van kalkaanslag op beton of natuursteen? Pas dan op met het toepassen van de antikalk middelen die eerder zijn beschreven.
Ook natuurlijke producten kunnen een hoge zuurgraad bevatten. Het geldt hier ook dat het beter is om speciale antikalk middelen voor dit soort oppervlakken te gebruiken.
Azijn en antikalk zijn namelijk veel te zuur voor deze oppervlakken en zal deze beschadigen. Gebruik liever een schuurspons of staalwol om kalk op beton of natuursteen te verwijderen.
Daarnaast zijn er genoeg middelen op de markt die geen zuur bevatten en daardoor geschikt zijn om kalkaanslag op beton of natuursteen te bestrijden.
Wat is de beste manier om hardnekkige kalk te voorkomen?
Kalkaanslag voorkomen is lastig. In alle soorten water zitten namelijk wel mineralen als calciumcarbonaat en magnesium opgelost.
Oppervlakken die vaak onder stromend water komen te staan, bijvoorbeeld de douchecabine, dienen regelmatig schoongemaakt te worden.
Door deze oppervlakken goed schoon te houden, blijft je badkamer glimmend en ontstaat er geen blijvende kalklaag op de douchewanden en badkamertegels.
Waterkokers en koffiezetapparaten kun je ook het beste regelmatig ontkalken. De wasmachine kalkvrij houden is helaas vrijwel onmogelijk. Dit komt doordat het warmte-element niet goed te bereiken is en je deze dus niet goed schoon kunt maken.
Voordelen van de waterverzachter
Hoe kalk verwijderen als je continu last hebt van kalkaanslag? Misschien woon je wel in een gemeente met hard water. Het is dan bijzonder lastig om van kalkaanslag af te komen. In dat geval is het een goed idee om te investeren in een waterverzachter.
Dit is een reservoir gevuld met harsbolletjes. Een waterverzachter plaats je achter de watermeter in je huis. Het reservoir zal vervolgens de mineralen en zouten uit het harde water filteren waardoor het water zacht wordt.
Op die manier komen de oppervlakken en apparaten in jouw huis niet meer in contact met hard water en ontstaat er geen kalkaanslag. Naast het succesvol verwijderen van kalk heeft een waterverzachter nog enkele bijkomende voordelen, waaronder:
- Minder energieverbruik
- Minder verbruik van wasproducten
- Zacht water is goed voor huid en haar
- Wasgoed blijft langer mooi
- Langere levensduur van huishoudelijke apparatuur
- Minder schoonmaken dankzij het wegblijven van kalkaanslag.
Zoals je ziet, is de aanschaf van een waterverzachter een prima investering als je veel last hebt van kalkaanslag in huis. Voorkom kalk en ervaar de vele voordelen die een waterverzachter te bieden heeft.
Anderen bekeken ook
Ben je het beu om steeds te moeten ontkalken? Ontvang vrijblijvende offertes van waterontharders
Het uitzoeken van de perfecte waterontharder kan best complex zijn, omdat er allerlei zaken meespelen om de juiste keuze te maken. Maar geen zorgen, we zijn hier om je te helpen.
Of je nu een oplossing zoekt voor je huishouden of voor een grotere setting, onze experts staan voor je klaar. Zij geven je persoonlijk advies, helemaal afgestemd op jouw situatie. Samen zorgen we ervoor dat je leidingwater weer puur en vrij van kalk wordt.
Vul snel onderstaand formulier in en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes van waterontharders. Zo kun je op je gemak de verschillende opties vergelijken en de beste keuze maken voor jouw situatie.