Soorten waterverzachters: werking, prijzen en tips voor je vergelijking

Er zijn heel wat verschillende soorten waterverzachters. In dit artikel vind je een korte omschrijving van wat waterverzachters precies zijn, uit welke soorten je kunt kiezen en hoe al die verschillende toestellen eigenlijk werken. Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Onderaan dit artikel vind je een overzicht met richtprijzen en de 5 zaken die je niet uit het oog mag verliezen bij het vergelijken van waterontharders.

Wat zijn waterverzachters?

Waterverzachters zijn toestellen die kalkaanslag in je woning bestrijden. Ze pakken het probleem aan bij de bron. Elk soort waterverzachter maakt kalk op de een of andere manier minder schadelijk tot volledig onschadelijk. Op die manier maken ze hard water, dat veel kalk bevat, zacht. 

Waterverzachters worden daarom ook wel eens waterontharders of waterontkalkers genoemd.

Zacht water bij jou thuis?
Verken je opties en bespaar.

Voordelen van waterontharding

Er zijn verschillende redenen om hard water om te zetten in zacht water. Zacht water is beter voor…

 • Huishoudelijke toestellen. Hard water in bijvoorbeeld je wasmachine kan zorgen voor kalkaanslag rond de warmte-elementen. Door over te schakelen op zacht water verleng je de levensduur en verbeter je de efficiëntie van huishoudelijke apparaten die water verbruiken.
 • Waterleidingen. Kalkaanslag zorgt voor schade in de leidingen.
 • Warmwaterinstallaties. Ook je warmwaterinstallatie krijgt het, met hard water, zwaar te verduren. Kalkaanslag zorgt ervoor dat het opwarmen van het leidingwater minder efficiënt verloopt en meer energie kost. Bovendien gaat je warmwaterinstallatie sneller stuk.
 • Huid, haar en textiel. Kalkrijk water kan je huid uitdrogen en je haar doffer maken. Ook je wasgoed geniet van een wasbeurt met zacht water.
 • Je portefeuille. Minder reparatiekosten, efficiënt werkende toestellen en een langere levensduur van je warmwaterinstallatie, waterleidingen en huishoudelijke toestellen? Dat resulteert in lagere kosten!
 • Je energiefactuur. Efficiënt verwarmen kost aanzienlijk minder energie.

Daarnaast verkiezen veel mensen de smaak van zacht water boven de smaak van hard water.

Een stapel zachte was, het resultaat van een wasbeurt met water dat werd onthard met een van de verschillende soorten waterontharders. De stapel bestaat uit 2 witte, 1 abrikooskleurige en een grijzige badhanddoek en enkele bolletjes katoen.

Wat voor soort waterontharders zijn er en hoe werken ze?

Waterverzachters kunnen opgedeeld worden in 2 groepen: waterontharders met en waterontharders zonder zout.

Waterontharders met zout en afvoer

Waterontharders met zout werken volgens het principe van ionenuitwisseling. Ze beschikken over een of meerdere harscilinders en een zoutreservoir of pekelvat. Ze worden doorgaans aangesloten net na de waterteller, op de centrale waterleiding. 

Eenvoudig uitgelegd werkt waterontharding op basis van ionenuitwisseling als volgt:

 1. Hard water stroomt het apparaat in.
 2. Het water belandt in een harscilinder. De harskorrels in die cilinder onttrekken de calcium- en magnesiumionen (de hoofdbestanddelen van kalk) uit het water. De harsen geven een kleine dosis natrium af om het water te stabiliseren.
 3. Zacht water stroomt uit het apparaat je leidingen in.

Stappen 1 tot 3 vormen de onthardingscyclus. Na een tijd raken de harskorrels echter verzadigd. Om te verzekeren dat de waterverzachter water kan blijven ontkalken, wordt de regeneratiecyclus opgestart.

Tijdens de regeneratiecyclus worden de harscilinders gespoeld met water en onthardingszouten (ook wel regeneratiezout genoemd). De calcium- en magnesiumionen worden uit de harsen gespoeld. Het spoelwater wordt vervolgens afgevoerd.

Na de regeneratiecyclus begint een nieuwe onthardingscyclus.

Efficiënt kalk bestrijden?
Schakel een expert in voor de installatie van je wateronthardingssysteem.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Mechanische versus elektronische waterverzachter

De regeneratiecyclus van een traditionele waterverzachter met zout kan elektronisch of mechanisch in gang gezet worden. 

Een elektronische waterverzachter doet dat meestal tijdsgestuurd. Je plant de regeneratiecyclus in op een moment naar wens, bijvoorbeeld ‘s nachts wanneer geen water wordt verbruikt.

Een mechanische waterverzachter doet dat doorgaans volumegestuurd. Het systeem beschikt over een rad dat bijhoudt hoeveel liter water onthard werd. Nadat een bepaald volume water ontkalkt werd, begint de regeneratiecyclus. Zo zou je heel wat onnodige spoelingen kunnen voorkomen.

Een glas water en een schep in een bak met onthardingszout: een middel dat bepaalde soorten waterontharders nodig hebben tijdens de regeneratiecyclus. Op de achtergrond een blauwe tegelmuur.

Waterontharders zonder zout en afvoer

Er zijn ook verschillende soorten waterontharders die geen gebruik maken van onthardingszouten. Ze moeten ook niet aangesloten worden op een afvoer, aangezien de systemen niet zelf-regenererend zijn.

1. Waterverzachter met polyfosfaten

Een waterverzachter met polyfosfaten bestaat uit een capsule gevuld met polyfosfaatzouten. Wanneer het harde leidingwater in contact komt met die zouten ontstaat een chemische reactie. De calcium en magnesiumionen veranderen van samenstelling, waardoor ze zich niet langer aan elkaar kunnen binden. Bijgevolg kan er ook geen kalk of kalkaanslag ontstaan.

Beide mineralen (calcium en magnesium) blijven evenwel aanwezig in je leidingwater. Ze zullen enkel geen kalkaanslag veroorzaken.

Onderhoud en plaatsing

Je plaatst de capsule tussen 2 waterleidingen in. Om de zoveel tijd moet de lading polyfosfaatzouten aangevuld worden. 

Een polyfosfaat waterverzachter tegen een witte muur: een van de soorten waterverzachters zonder zout.

2. Waterontharder met CO2-injectie

Een CO2 waterontharder bestaat uit een gascilinder. Het systeem injecteert kleine dosissen CO2 gas in het leidingwater.

Het gaat om hetzelfde soort voedselveilig koolzuur dat gebruikt wordt in frisdranken, maar dan in een aanzienlijk lagere dosis. Er treedt geen smaakverandering op, en het ontkalkte water zal ook niet bruisen.

Wanneer het leidingwater een CO2-injectie ontvangt, zetten de calciumen magnesiumionen om in calciumen magnesiumbicarbonaten.

Onderhoud en plaatsing

De installatie is vergelijkbaar met die van een traditionele waterverzachter. Je vervangt de gascilinder gemiddeld 1 à 2 keer per jaar.

Een blauwe gascilinder van een CO2 waterontharder.

3. Waterverzachter met zinkanode

Een waterverzachter met zinkanode beschikt – je raadt het al – over een actieve zinkanode. De anode zit in een metalen omhulsel, waardoor een elektrochemische reactie ontstaat. 

Die lichte elektrische stroom zorgt ervoor dat zinkionen in het water terecht komen. De calcium- en magnesiumionen hechten zich aan die zinkionen, waardoor er geen kalkaanslag kan ontstaan.

Onderhoud en plaatsing

Je plaatst de zinkanode in een waterleiding. Het systeem vereist geen onderhoud.

Ben jij straks kalkvrij?
Verken de opties en vind een oplossing op maat!

4. Magnetische waterverzachter

Magnetische waterontharders bestaan uit een magneet die je rond je waterleiding klemt. De magneet creëert een magnetisch veld. Binnen dat veld kunnen calciumen magnesiumionen zich niet aan elkaar binden.

De magnetische waterontharder beschermt dus slechts een klein deel van de waterleiding tegen kalk. De werking en efficiëntie van zulke ontharders wordt dan ook in twijfel getrokken.

Onderhoud en plaatsing

Je plaatst de magnetische waterverzachter rond een deel van de leiding dat je wilt beschermen. Onderhoud is niet nodig.

Koperen buizen met een drukmeter en een magnetische waterontharder: van alle soorten waterverzachters waarschijnlijk de minst efficiënte.

Wat is de prijs van een waterverzachter?

Een overzicht met richtprijzen voor de verschillende waterverzachters:

Aanschafprijs inclusief installatieKosten jaarlijks onderhoud
Elektronische waterontharder€ 1.500 – 2.500€ 140 – 250 (onthardingszout en inspectie)
Mechanische waterontharder€ 1.000 – 2.000€ 100 – 180 (onthardingszout en inspectie)
Polyfosfaat waterverzachter€ 90 – 200€ 50 (polyfosfaatkorrels)
CO2 waterverzachter€ 2.000€ 100 (aanschaf en plaatsing gascilinder)
Waterverzachter met zinkanode€ 500 – 1.500Geen
Magnetische waterverzachter€ 10 – 500Geen

De prijs van een waterverzachter is afhankelijk van heel wat factoren. Hierboven vind je handige richtprijzen, maar je waterverbruik, waterhardheid en gezinssamenstelling kunnen de werkelijke prijs beïnvloeden.

Bestrijd kalk bij de bron!
Vind een waterverzachter op maat van je wensen, noden en budget.
arrow Ontvang offertes op maat

Waarop letten bij waterverzachter kopen?

Let op volgende aandachtspunten bij je keuze voor de ene of de andere waterverzachter.

1. Wat is beter: waterontharder met of zonder zout?

Dat hangt volledig af van je situatie en voorkeuren. 

Klassieke waterverzachters met zout zijn duurder en vereisen over het algemeen wat meer onderhoud. Daartegenover staat dat zulke systemen het water écht ontharden. De kalk wordt met het spoelwater geloosd na elke regeneratie.

Waterverzachters zonder zout zijn over het algemeen wat goedkoper en onderhouds- en milieuvriendelijker. Ze halen echter geen kalk uit het water. Ze zorgen er enkel voor dat er geen kalkaanslag kan ontstaan: de calcium- en magnesiumionen blijven gewoon in het water aanwezig. Het water is in principe nog steeds hard.

Bij een ernstig kalkprobleem is een waterverzachter met zout misschien de juiste oplossing. Zoek je eerder een zo budgetvriendelijk mogelijke aanpak? Dan is een zoutloos toestel mogelijks de betere optie.

Laat een expert een analyse van de waterhardheid uitvoeren. Zo ontdek je precies hoe hard het water in jouw woning is.

2. Wat is beter: mechanische of elektrische waterontharder?

Mechanische en elektrische waterontharders hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Over het algemeen zijn mechanische toestellen goedkoper en onderhoudsvriendelijker.

Elektronische apparaten ondersteunen zijn flexibeler en ondersteunen vaak handige functies, zoals automatische meldingen wanneer het zoutreservoir moet worden aangevuld.

3. Het juiste toestel voor je huishouden

Kies je voor een klassieke waterontharder? Let dan op volgende aandachtspunten.

 • Capaciteit
 • Debiet
 • Simplex (enkele harscilinder), duplex (dubbele harstank) of triplex (driedubbele harstank) waterverzachter
 • Regeneratie
 • Kleine of grote waterverzachter en de ruimte die je kunt vrijmaken voor de installatie
 • Extra functies
 • Grootte waterreservoir
 • Ingebouwd reservoir of reservoir dat losstaat van de cilinder(s)
Symbolische voorstelling van de huishoudelijke financiën: een klein modelhuisje en stapels muntjes.

4. Merken, modellen en prijzen

Mechanische, elektronische en zoutloze waterontharders zijn er in allerlei maten, modellen en merken. Voor elk budget is er wel een toestel in de juiste prijscategorie te vinden.

Let tijdens het vergelijken van verschillende toestellen goed op de kwaliteit van het model en de betrouwbaarheid van het merk. Een gunstige garantieregeling voor het ene model kan misschien zwaarder doorwegen dan de lagere prijs van het andere model.

5. Vergelijk offertes bij verschillende installateurs

Een correcte plaatsing van je waterverzachter is cruciaal. Voor de meeste waterontharders (met uitzondering van magnetische waterverzachters) is het absoluut aan te raden om een professionele installateur in te schakelen.

Met een correcte plaatsing mag je rekenen op…

 • Een efficiënte en zuinige werking.
 • Een apparaat dat precies is afgesteld op het waterverbruik van je gezin.
 • Een lange levensduur.
 • Een veilig toestel, geïnstalleerd volgens de normen.

Hoeveel je precies betaalt voor het toestel, de plaatsing en een eventueel onderhoudscontract kan sterk verschillen van installateur tot installateur. Vergelijk daarom gratis en vrijblijvende offertes op maat via het formulier onderaan deze pagina.

Genoeg van kalkaanslag?
Vind een oplossing op maat van je huishouden.

6. Wat is de beste waterverzachter?

Er is niet zoiets als de beste waterverzachter. Welk toestel de beste resultaten oplevert, is afhankelijk van een heel resem aan objectieve en subjectieve factoren. Zo zijn er enerzijds de waterhardheid in jouw regio en het waterverbruik van je gezin, en anderzijds jouw persoonlijke voorkeuren en budget.

Wat je wél kunt vinden, is de beste waterverzachter voor jouw huishouden. Dat doe je in samenwerking met een professionele installateur. Hij of zij luistert naar jouw wensen en noden, en gaat mee op zoek naar de ideale oplossing voor jouw unieke situatie.

Een installateur in de weer met het installeren van verschillende soorten waterverzachters.

Welke waterontharder is het beste voor jouw gezin? Ontvang professioneel advies op maat

Bij het vergelijken van waterverzachters komt heel wat kijken. Van de juiste capaciteit en het type waterverzachter tot de regeling van een eventuele regeneratie en het nodige onderhoud: de beste waterverzachter vinden voor jouw gezin, is niet zo simpel. Daarnaast is een correcte, professionele plaatsing cruciaal voor een efficiënte en zuinige werking van het toestel.

Op zoek naar de juiste waterverzachter voor jouw gezin en/of de juiste partij voor de installatie van het toestel? Vul dan onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo kun jij prijzen vergelijken, je opties verkennen en een oplossing vinden die past bij jouw wensen en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.