Waterontharder in je appartement: voordelen, prijzen en aandachtspunten

Een waterontharder in het appartement dat je hebt gekocht, huurt, beheert of verhuurt? Dat kan! Een waterverzachter biedt heel wat interessante voordelen, of je nu kiest voor een individuele waterontharder voor je eigen appartement of opteert voor een gemeenschappelijk toestel voor alle appartementsbewoners.

Voordelen van een individuele of multiresidentiële waterontharder in je appartement

Waarom zou je een gemeenschappelijke of individuele waterontharder installeren in een appartement?

  • Verbeter de efficiëntie van de warmwaterinstallatie. Zacht water resulteert in aanzienlijk minder kalkaanslag. Een kalkvrije warmwaterinstallatie werkt heel wat efficiënter – en dat is goed voor je energiefactuur!
  • Verleng de levensduur van waterverbruikende apparaten. Met name wasmachines en waterkokers lijden onder de aanwezigheid van kalk in het water.
  • Goed voor huid en haar. Water met een hoge hardheid kan zorgen voor een droge huid en dof haar.
  • Minder kalkaanslag. Minder kalkaanslag niet alleen in je waterleidingen, maar je zult ook minder kalkaanslag ervaren bij het poetsen.
  • Aantrekkelijkere huurwoning. Een waterverzachter kan een bijkomend voordeel zijn voor potentiële huurders.
Zacht water in jouw appartement?
Verken de mogelijkheden en vind een oplossing op maat.
arrow Ontvang advies

Individuele versus gemeenschappelijke waterontharder

Als huurder kun je een individuele waterontharder plaatsen in je eigen appartement, met toestemming van de beheerder of eigenaar van het appartement. Er zijn verschillende compacte toestellen op de markt die ideaal zijn voor appartementsbewoners. 

Zijn jij en je medehuurders of medebewoners bereid om samen te investeren in een waterverzachter? In samenspraak met de verhuurder of beheerder kunnen jullie zelf een gemeenschappelijke waterontharder laten installeren voor het hele gebouw.

Verhuurders en appartementsbeheerders kunnen een gemeenschappelijke of multiresidentiële waterontharder plaatsen.

Daarmee wordt het leidingwater van alle appartementsbewoners verzacht. Daarmee bespaar je heel wat reparatiekosten aan de warmwaterinstallaties en waterleidingen in het appartementsgebouw. 

Een dameshand met een sleutelbos, op de achtergrond een openhaard en kartonnen dozen.

Waar kun je het beste een waterontharder plaatsen?

Je plaatst…

  • Een individuele waterontharder in een keukenkast, bergruimte of bij de tellers in een gemeenschappelijke kelder – zelfs in een klein appartement.
  • Een gemeenschappelijke waterontharder tussen de gemeenschappelijke watermeter en de individuele watertellers, vaak in de technische ruimte of kelder.
Waterontharder correct laten plaatsen?
Schakel een specialist in!

Beschikbare ruimte

Houd rekening met de beschikbare ruimte. Een compacte waterontharder is ideaal voor individueel gebruik.

Afhankelijk van het aantal bewoners in het gebouw, kan een gewone (simplex, duplex of triplex) waterontharder volstaan voor gemeenschappelijk gebruik.

Voor een groter aantal bewoners is een industriële waterontharder mogelijks een betere optie, als daar voldoende plaats voor vrijgemaakt kan worden.

Toegang tot waterleiding en afvoer

Waterontharders moeten aangesloten worden op een waterleiding. Ook een afvoerpunt is noodzakelijk: daarlangs kan de verzachter het spoelwater afvoeren. Elektronische waterontharders moeten natuurlijk ook aangesloten worden op een elektriciteitspunt.

Vooraanzicht van de onderkant van een warmwaterinstallatie, aangesloten op een waterontharder van een appartement.

Waar moeten huurders en verhuurders op letten als ze een waterontharder installeren?

Houd rekening met onderstaande aandachtspunten.

Laat een specialist bekijken welk apparaat het best aansluit bij de noden van het appartementsgebouw. Hij of zij bekijkt niet enkel de waterhardheid, maar ook het totale waterverbruik. 

1. Wie is verantwoordelijk voor de plaatsing en het onderhoud?

Er zijn verschillende mogelijke scenario’s.

Verhuurder/beheerder plaatst waterverzachter

De syndicus, appartementsbeheerder of verhuurder kiest ervoor om een waterontharder te plaatsen, al dan niet op verzoek van de appartementsbewoners. In dat geval is hij of zij verantwoordelijk voor de kosten, plaatsing en het onderhoud van de waterontharder, tenzij anders afgesproken. 

Over het algemeen is een gemeenschappelijke waterontharder hier de beste keuze: 1 groot apparaat is goedkoper dan verschillende kleine apparaten.

Huurders plaatsen gemeenschappelijke waterontharder

Plaatst de appartementsbeheerder geen waterverzachter, maar zijn alle bewoners van mening dat een waterontharder nodig is? Dan kunnen zij, mits toestemming van de beheerder, samen een gemeenschappelijke waterontharder plaatsen.

Ook hier is een gemeenschappelijk toestel goedkoper dan verschillende individuele waterontharders voor elk appartement.

Huurder plaatst kleine individuele waterverzachter

Willen niet alle bewoners van het gebouw samen investeren in een gemeenschappelijk toestel? Dan kun je ervoor kiezen om je eigen individuele waterverzachter te plaatsen.

Ga na bij de verhuurder (als je het appartement huurt) of de beheerder (als je het appartement kocht) of er bepaalde regels of beperkingen van toepassing zijn. Raadpleeg ook het huurcontract om contractbreuk te voorkomen.

Een bewoner van een appartement vult het zoutreservoir van de blauw-grijze gemeenschappelijke waterontharder.

2. Capaciteit en debiet

Het debiet bepaalt hoeveel liter water de ontkalker per minuut kan verzachten. Om te verzekeren dat de waterverzachter geen negatieve invloed uitoefent op de waterdruk in de leidingen én dat alle gebruikers voldoende zacht water kunnen gebruiken, moet het debiet goed aansluiten op het waterverbruik.

Daarnaast moet ook de capaciteit van het zoutreservoir voldoende groot zijn. Hierdoor hoef je het zoutreservoir minder vaak bij te vullen.

3. Simplex, duplex of triplex en particulier industrieel

Een waterverzachter kan simplex, duplex of triplex zijn. 

  • Een simplex toestel beschikt over 1 harscilinder. Tijdens de regeneratie wordt de aanvoer van zacht water tijdelijk onderbroken.
  • Een duplex toestel beschikt over 2 harscilinders. Tijdens de regeneratiecyclus neemt de andere harscilinder het werk over. De aanvoer van zacht water wordt niet onderbroken tijdens het regenereren.
  • Een triplex toestel beschikt over 3 harscilinders.

Daarnaast zijn er ook industriële waterontharders, ideaal voor appartementsgebouwen met een groot aantal bewoners.

4. Type waterontharder

Over het algemeen zijn waterverzachters met zout, die werken op basis van ionenuitwisseling, het meest efficiënt. Bij een lagere waterhardheid, een laag waterverbruik of een gering probleem met kalkaanslag kan een zoutloos toestel een oplossing bieden. 

5. Prijs

Waterverzachters zijn er in verschillende prijscategorieën

Type waterontkalkerPrijsrange
Elektrische waterontharder€ 1.000 – 2.500
CO2 waterontharder€ 1.500 – 2.000
Mechanische waterontharder€ 750 – 2.000
Polyfosfaat waterontharder€ 90 – 200

Houd ook rekening met de onderhoudskosten, bijvoorbeeld die voor extra regeneratiezout, een jaarlijkse inspectiebeurt of het vervangen van de gascilinders in een CO2 waterontharder.

Jouw waterontharder aan de juiste prijs?
Ontvang en vergelijk gratis en vrijblijvende offertes op maat.
arrow Ontvang offertes

6. Is de waterontharder echt nodig?

Water is hard bij een hardheid van meer dan 30 Franse graden. Water met een hardheid boven de 20 Franse graden is vrij hard. Idealiter heeft leidingwater een hardheid van rond de 15 Franse graden. Een hardheid van minder dan 7 Franse graden wordt als te laag beschouwd.

De top van 2 grote waterontharders in de kelder van een appartement.

Zacht water in jouw appartement? Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes 

De juiste waterontharder vinden, is maatwerk. Een expert helpt je bij het vinden van oplossingen op maat en voorziet een correcte en veilige installatie van het gekozen toestel.

Vul daarom onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo vind je in een mum van tijd een duurzame oplossing voor jouw situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.