Waterverzachter zelf plaatsen? Stappenplan en prijzen
Last van overmatig kalk in het leidingwater? Plaats een waterverzachter en reken zo af met heel wat kalk gerelateerde problemen in je woning. Wil je deze waterverzachter zelf plaatsen en zoek je een stappenplan voor een correcte installatie? Of wil je extra informatie over de installatie door een vakman?
Lees dan dit artikel en kom alles te weten over de plaatsing van een waterverzachter.
Inhoud
Waterverzachter kopen
Een waterverzachter of waterontharder kan je flink wat kosten en schade besparen. Zo zorgt het ervoor dat overmatig kalk en magnesium uit de waterleidingen worden gehaald. Hierdoor wordt het water uit de kraan een stuk zachter.
Zacht water is bovendien beter voor je huid, je haar en je kleren. Ook zorgt het voor minder aanslag op huishoudtoestellen, zoals de wasmachine en de vaatwasser. Met een waterverzachter voorkom en verhelp je de schadelijke gevolgen van hard water heel eenvoudig.
Hoe waterverzachter kiezen?
Wanneer je beslist een waterverzachter of waterontharder aan te schaffen hou je best rekening met een aantal factoren.
Er bestaat een brede waaier van verzachtings- en onthardingssystemen. Het vinden van een systeem dat aansluit bij jouw situatie is dus niet altijd even simpel.
Om voor je huishouden het geschikte systeem te vinden is het daarom belangrijk eerst je waterverbruik, de waterhardheid en je budget in kaart te brengen.
Hoe meer water je in je huishouden verbruikt, hoe groter de kans dat kalk zich ophoopt in de waterleidingen. Vaak hebben grote huishoudens dan ook veel meer last van kalkophopingen en verstoppingen. Een ontharder met grote inhoud is in deze gevallen aan te raden.
De waterhardheid verschilt vaak per regio. Zo kan het dat in jouw regio het water harder is dan in andere regio’s. Wanneer je in jouw streek zeer hard water hebt, is het bijgevolg aan te raden om een iets krachtigere waterverzachter te kopen.
Let bij het kiezen van een waterverzachter of waterontharder ook op de afmetingen en de prijscategorieën van de systemen.
Je kunt systemen voor waterverzachting vinden die variëren in capaciteit, waaronder opties met 10 liter hars, 40 liter hars, en ook modellen met een ruimere harsinhoud.
Benieuwd naar de kostprijs? Er zijn systemen voor elk budget. De duurdere versies zijn vaak geschikt voor industrieel gebruik en grote huishoudens. Laat je alvast zorgvuldig adviseren.
Waterverzachter installeren
Om een waterverzachter te installeren is enige kennis en ervaring nodig. Zo moet je het apparaat aansluiten op het riool, aan de waterleidingen en aan de elektriciteitsvoorziening als je een elektrisch model kiest.
Veel mensen kiezen ervoor om deze klus uit te besteden aan een professionele loodgieter of een gespecialiseerde installateur. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om deze klus zelf te doen. Een goede voorbereiding is daarbij cruciaal.
Waterverzachter zelf plaatsen?
Zorg ervoor dat je de nodige kennis vergaart en over de juiste apparatuur en materialen in huis beschikt. Ook is het belangrijk dat je de klus goed voorbereid.
Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan. Tot slot zijn er enkele stappen die je kan volgen om de installatie nauwkeurig uit te voeren.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je een geschikte plek uitzoekt voor de waterverzachter of waterontharder. Check ook zorgvuldig dat je de juiste apparatuur en materialen in huis hebt voor deze klus.
Waterverzachter zelf plaatsen? Volg ons stappenplan:
Elk systeem is anders en vereist bijgevolg een andere aanpak. In grote lijnen zijn de stappen die je bij installatie hoort te volgen vrijwel voor elke waterverzachter dezelfde.
- Stap 1: het aansluiten van de aanvoerslang. Dat is een slang die van belang is voor de toevoer van water. Boor een gat van 16 mm in de rioleringsbuis en plaats een inboorzadel op de buis. Draai het geheel vast met bouten.
- Stap 2: het zorgvuldig vastdraaien van de slangpilaar met een slangwartel. Dit dient zowel aan de aanvoerslang te gebeuren als aan de ontharderslang.
- Stap 3: de installatie van een overloop. Zodra je de slang aan beide kanten zorgvuldig hebt vastgeschroefd, is het belangrijk om een overloopaansluiting te maken om overtollig water af te voeren. Deze moet ook op de afvoer worden aangesloten. Gebruik hiervoor dezelfde methode als het aansluiten van de wateraanvoer.
- Stap 4: het controleren en starten van de ontharder. Check het waterniveau dat 1 centimeter boven het zoutniveau moet staan. Als je de aanvoerkraan aanzet, is het belangrijk dat je eerst het hele circuit doorspoelt. Zo ben je zeker van een optimale werking van je waterverzachter of -ontharder.
Hoe waterontharder zonder zout installeren?
Een ontharder zonder zout wordt net als een waterontharder met zout op de waterleiding geplaatst. Het grote verschil is dat het zout niet steeds moet nagekeken en bijgevuld worden.
Na de installatie zal deze soort wat minder onderhoud vragen. Het grote nadeel is dat het wat minder effectief is dan een waterverzachter met zout.
Wordt een waterontharder best geplaatst door een installateur?
Het installeren van een verzachter of ontharder is een klus die een grote nauwkeurigheid veronderstelt. Als je geen held bent op het gebied van installaties is het aan te raden om deze klus uit te besteden.
Wanneer je de klus overlaat aan een professional ben je zeker van een professionele installatie zonder lekkages of fouten.
Daarnaast bespaar je op de aanschaf van extra gereedschap en materialen. Een installateur heeft deze materialen op voorraad en weet exact welk soort gereedschap geschikt is.
Vraag eenvoudig meerdere offertes aan en vergelijk de gespecialiseerde vakmannen bij jou in de buurt
Bekijk ook de verschillende prijzen per installatie en per waterontharder. Kies voor een pakket dat aansluit bij jouw wensen en budget.
Prijs installatie waterverzachter
De prijs voor de installatie van een waterverzachter verschilt per systeem en per specialist. Over het algemeen mag je rekenen op gemiddeld 1.000 tot 1.400 euro voor de installatie van een mechanische waterontharder en op ongeveer 1.600 tot 2.000 euro voor een elektronische variant. Bij deze prijs zijn het apparaat en de kosten voor de installateur inbegrepen.
Waterverzachter: btw en/of premies?
De Vlaamse overheid reikt geen premies uit voor het plaatsen van een waterverzachter of waterontharder. Wel kom je in sommige gevallen in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6 %.
Dit geldt wanneer je het verzachtings- of onthardingssysteem laat installeren door een professionele installateur. Als je het zelf installeert, betaal je het normale btw-tarief van 21 %.
Anderen bekeken ook
Toch laten installeren door een installateur? Vergelijk offertes en bespaar makkelijk kosten
Vul het offerteformulier in en krijg vrijblijvend advies op maat van professionele installateurs uit jouw buurt. Krijg hulp met de plaatsing van jouw nieuwe waterontharder en vind tegelijk een expert die kan instaan voor het jaarlijkse onderhoud van de ontharder.
Zo ben je zeker van een langere levensduur, correcte werking, energiebesparing en nog vele ander voordelen van de waterverzachter.
Neem dus gerust contact op met onze experten. Je ontvangt tot 5 vrijblijvende offertes en gratis hulp bij het kiezen van een ontharder die perfect past bij jouw woning.