Waterontharder regenereren: technieken, aandachtspunten en veelgestelde vragen

Het gebruik van een waterverzachter biedt vele voordelen. Afhankelijk van het type waterontharder en de hardheid van je water, is het van belang om dat je waterontharder regelmatig wordt geregenereerd. Kom meer te weten over wat het regenereren van een waterontharder inhoudt en wat de mogelijkheden zijn op dit gebied.

Hoe werkt de regeneratie van een waterontharder?

Onder regeneratie van een waterontharder wordt in principe het schoonspoelen van de ionenwisselaar verstaan. De ionenwisselaar wordt door veelvoudig gebruik op den duur verzadigd met overtollig magnesium en kalk.

Hierdoor kan de waterontharder niet meer goed zijn werk verrichten en moet de ontharder geregenereerd worden. Dit gebeurt met zout water.

Door het schoonspoelen worden de kunsthars bolletjes van de waterontharder ontdaan van kalk en magnesium waardoor het apparaat weer zijn werk kan doen en kan zorgen voor zacht water. Het verzamelde kalk en magnesium dat achterblijft kan vervolgens naar het riool worden afgevoerd.

Werking ontharder via ionenuitwisseling

Waarom een waterontharder regenereren?

Met behulp van de zoutspoeling zorg je ervoor dat de waterontharder langer meegaat en weer zacht water kan maken. Ook wordt een waterontharder geregenereerd om bacteriegroei tegen te gaan.

Water dat door leidingen stroomt, kan bacteriën bevatten wanneer het enige tijd stilstaat. Door het regeneratieproces en het zoute water dat hiervoor gebruikt wordt, kan deze bacteriegroei voorkomen worden.

Meer informatie?
Ontvang vrijblijvend advies van onze experten.

Hoe je waterverzachter regenereren?

Er zijn verschillende manieren waarop een waterverzachter geregenereerd kan worden. Zo zijn er systemen die werken op tijdgestuurde regeneratie, volumegestuurde regeneratie en systemen die regenereren op basis van een sensor.

Tijdgestuurde regeneratie

Je kunt je waterverzachter regenereren op basis van een vooraf ingestelde tijdsperiode. Zodra deze periode verlopen is, zal het proces van regeneratie in gang treden.

Deze methode is echter niet zeer rendabel, gezien de regeneratie van de waterontharder op een vast tijdstip van start zal gaan. En dus ook wanneer dat niet echt nodig is en hierdoor wordt regeneratiezout verspilt.

Een tijdgestuurd regeneratiesysteem biedt ook voordelen. Zo zijn deze modellen vaak goedkoop en ideaal voor diverse fabrieksprocessen waarbij je werkt met nauwkeurig afgemeten en constante aanvoer van proceswater.

Volumegestuurde regeneratie

Een ionenwisselaar kun je ook regenereren op basis van volume (aantal liters water). Dit gebeurt wanneer een bepaalde hoeveelheid aan water onthard is. Hierdoor wordt de ionenwisselaar optimaal gebruikt.

Volumegestuurde regeneratie is over het algemeen zeer efficiënt en tegelijkertijd willekeurig. Zo kan er op elk moment een spoeling plaatsvinden.

Hierdoor kan er op momenten geen zacht water geproduceerd worden en is er dus minder onthardingscapaciteit beschikbaar. Bij bepaalde modellen kun je de regeneratie uitstellen tot een beter moment, zoals ‘s nachts.

Display waterontharder voor instellen regeneratie

Regenereren op basis van een sensor

Ten slotte kun je nog kiezen voor het regenereren van de ionenwisselaar op basis van een sensor. Dit is wellicht de efficiëntste methode van regeneratie en verspilt het minste spoelwater. Tijdens dit proces zal een sensor registreren wanneer de ionenwisselaar verzadigd is en aan regeneratie toe is.

Sensorgestuurde waterontharders meten continu de waterhardheid en houden daardoor goed bij of de hardheid van het water constant blijft of hoger is dan normaal.

Welk regeneratieproces past het best bij jouw situatie?
Contacteer experten en ontdek de beste optie voor jouw huishouden.
arrow Ontvang gratis advies

Hoe vaak hars in de waterontharder spoelen? Aandachtspunten:

Wanneer en hoe vaak je waterontharder geregenereerd moet worden, hangt samen met het type waterontharder die je gebruikt en de hardheid van het water.

Bij een volumegestuurde waterontharder wordt het regeneratieproces automatisch bepaald door het systeem, vaak op basis van een sensor.

Wanneer je beschikt over een tijdgestuurde waterontharder is het vaak lastig om te bepalen wanneer je de ontharder geregenereerd moet worden.

Je kunt hiervoor terecht bij een vakman of zelf een inschatting maken op basis van waterhardheid, waterverbruik, het volume van de ionenwisselaar en de gewenste resthardheid.

Waterhardheid

Over het algemeen geldt dat hoe harder het water is dat je gebruikt, hoe sneller de ionenwisselaar verzadigd raakt. Met zacht water hoeft je waterontharder dus veel minder vaak geregenereerd te worden.

Druppeltest waterhardheid

Waterhardheid kan je snel meten aan de hand van een druppeltest of met teststrips. Die kan je online vinden. Vraag bij twijfel altijd advies aan een expert.

Waterverbruik

Hoe meer water je verbruikt, hoe sneller de kalk en het magnesium zich zal ophopen in de ionenwisselaar. Wanneer je waterverbruik redelijk constant is, kun je een eenvoudige inschatting maken.

Echter varieert de hoeveelheid waterverbruik vaak sterk per periode en is het lastig om aan de hand van de hoeveelheid waterverbruik te bepalen wanneer de waterontharder geregenereerd moet worden.

Volume ionenwisselaar

Een ionenwisselaar bestaat uit kunstharskorrels. Deze korrels zorgen ervoor dat kalk en magnesium uit het water worden opgenomen.

Hoe meer korrels je waterontharder bevat, hoe meer kalk er dus verzameld kan worden en hoe minder vaak de waterontharder geregenereerd hoeft te worden.

Grote versus kleine waterontharder

Resthardheid instelling

Ten slotte hangt de frequentie van regenereren samen met de gewenste resthardheid. Wanneer je bijvoorbeeld niet wilt dat het water volledig onthard wordt, hoeft er minder kalk en magnesium verwijderd te worden, en hoeft de waterontharder minder vaak geregenereerd te worden.

Stel gratis vragen aan experten
Zo ben je zeker dat de informatie klopt.

Veelgestelde vragen bij het regeneratieproces van een ontharder

Het regeneratieproces is een redelijk ingewikkeld proces, vandaar dat dit bij veel mensen vragen oproept. Veelgestelde vragen over het regeneratieproces gaan vaak over de duur van het regenereren, de hoeveelheid verbruikte zout, de beschikbaarheid van zacht water tijdens het proces en bij welke leveranciers je terechtkunt voor verschillende wateronthardingsystemen.

Hoelang duurt de regeneratie van een waterontharder?

+
Hoe lang het regeneratieproces gemiddeld duurt, is afhankelijk van het type ontharder. Zo duurt een ontharder met een groot aantal harskorrels vele malen langer dan een kleinere variant. Over het algemeen duurt het regeneratieproces ongeveer twintig tot zestig minuten.

Hoeveel zout verbruikt het regenereren?

+
Zout is van belang om het kalk en magnesium uit het water te halen. Het aantal keren dat een waterontharder met regeneratiezout geregenereerd moet worden, hangt af van de inhoud van de harscilinder en hoe de ontharder is ingesteld.

Hoe sterker je het water wilt ontharden, des te vaker de waterontharder moet regenereren en des te meer zout je hiervoor nodig hebt. Een huishouden met vier personen verbruikt gemiddeld ongeveer 100 kg zout voor de regeneratieprocessen, wat neerkomt op een kost van rond de 40 euro.

Heb ik zacht water wanneer de ontharder regenereert?

+
Wanneer je kiest voor een volumegestuurde waterontharder kan het zo zijn dat je tijdelijk zonder zacht water komt te zitten. Dit heeft te maken met het aanvulproces, waarbij met slechts één harscilinder gewerkt wordt, waardoor er tijdens het aanvullen tijdelijk geen zacht water geleverd kan worden.
Vragen over ontharders? Stel ze aan experten

Waterontharder kopen? Vraag info over het regeneratieproces

Wil je graag een waterontharder kopen en weet je niet goed welk regeneratieproces het meest geschikt is voor jouw situatie? Laat je adviseren door een professional en vergelijk diverse leveranciers en soorten waterverzachters.

Vergelijk welk type het meest bij jouw waterverbruik, gewenste waterhardheid en bij jouw budget past en kies een model dat het beste bij jouw wensen aansluit.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.