De voordelen van een waterontharder in België

Dat een waterontharder veel voordelen met zich meebrengt weet iedereen wel. Maar wat zijn die voordelen precies? Die hangen allemaal samen het de kalk die een ontharder uit ons water haalt.

Ons leidingwater wordt uit de grond gepompt en die grond bestaat uit een afzetting van schaaldieren die is ontstaan in de tijd toen er alleen nog een zeegebied bestond.

Dit resulteert in de aanwezigheid van kalk in ons drinkwater, waarbij kalkvorming al plaatsvindt bij een dH-waarde van 3. Is de dH-waarde 14, dan spreek je over hard water. Ontdek in dit artikel de nadelen van hard water en de voordelen die de waterontharder met zich meebrengt.

Belangrijkste voordelen waterontharder

Het gebruik maken van water ontharders geeft je meerdere voordelen, hieronder geven we de belangrijkste:

 • Je voorkomt huidproblemen en huidirritatie: douchen met hard water kan bestaande problemen van de huid verergeren of irritatie veroorzaken. Maar ook schoon wasgoed kan klachten veroorzaken, omdat je kleding gewassen is met hard water.
 • Je huishoudelijke apparaten die water gebruiken gaan langer mee: de vorming van kalkaanslag vermindert de levensduur van apparaten. Door het gebruik van water ontharders gaat je apparatuur aanzienlijk langer mee.
 • Je bespaart geld: wanneer er kalkaanslag optreedt aan de binnenkant van je verwarming en waterleidingen, moet de verwarmingsketel harder werken om water op de gewenste temperatuur te krijgen. Dit zie je terug in een hogere energierekening.
 • Je bespaart tijd: met een water ontharder hoef je niet meer zo vaak je apparaten en kranen te ontdoen van alle kalkaanslag. De tijdrovende klusjes gaan nu tot het verleden behoren.
 • Het is milieuvriendelijk: nu je water gebruikende apparaten schoner zijn, gebruiken ze efficiënter hun energie. En dat is altijd beter voor het milieu.
Zacht water is aangenamer om te drinken

De nadelen van hard water op apparaten en jouw huid

een hoge waterhardheid veroorzaakt, zoals hierboven aangehaald, meerdere problemen. We leggen ze hier gedetailleerder uit.

 • Kalkaanslag op je sanitair in de douche: hoe harder je leidingwater is, hoe lastiger het is om je vloer, tegels, spiegels, gootsteen en al je andere sanitair in de badkamer mooi schoon te houden. Die vervelende strepen die steeds terugkeren is kalkaanslag.
 • Huidirritatie: mensen die aanleg hebben voor huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis zijn gebaat bij leidingwater met een lage dH-waarde. Als er zich meer kalk in het water bevindt, kunnen de klachten verergeren. Ook mensen die geen specifieke huidaandoening hebben, kunnen last krijgen van een geïrriteerde huid door hard water. Zoals (hevige) jeuk na het douchen.
 • Kalkaanslag in je huishoudelijke apparatuur: hoe harder je water is, hoe meer kalkaanslag zich vormt op binnenin je huishoudelijke apparaten die water verbruiken. Als eerste zul je hierbij waarschijnlijk aan je waterkoker en koffieapparaat denken. Maar in je boiler zal zich aan de binnenzijde ook kalkaanslag gaan vormen. Waar je niet bij kan om schoon te maken. En het vervelendste is misschien nog wel dat jouw wasmachine je kleren wast met hard water. Ook de gewassen kleding kan bestaande huidklachten verergeren of doen ontstaan, zoals (hevige) jeuk. De kalkaanslag is ook goed zichtbaar op je servies. Zeker op al je glazen servies.

Een waterontkalker ontdoet het water voor het grootste gedeelte van kalk zodat de dH-waarde zakt tot onder 2.

In het verleden werd er gesproken over waterverzachter. Een waterverzachter vermindert slechts de aanwezigheid van kalk. Andere in het water aanwezige stoffen zoals metalen werden niet gezuiverd. De huidige generatie apparaten die water filteren, ontdoen het water voor het overgrootste gedeelte van kalk.

Daarnaast filteren ze het water ook van andere stoffen, zoals metalen en mineralen. Die waterzuiveraars noemen we water ontharders.

Kalk maakt een lavabo vuil

Werking waterontharder: hoe zorgt het toestel voor de voordelen?

Er komt een stukje natuurkunde aan te pas om uit te leggen hoe een water ontharder werkt. Daarnaast zijn er verschillende varianten waterontkalkers.

De meest voorkomende water ontharders werken op basis van ionenuitwisseling. Calcium en magnesium bestaan uit zogeheten ionen. De calciumionen en magnesiumionen worden dan omgezet in natriumionen. Harskorrels nemen dan weer die stukjes zout op.

Een andere werking van water ontharders is door middel van omgekeerde osmose. Hierbij wordt het water door verschillende filters gezuiverd. Zo wordt het water ontdaan van kalk, zout, mineralen, magnesium, metalen en andere stoffen.

Ontdek de voordelen
Ontdek de voordelen en besparingen van een waterverzachter. Neem contact op met een specialist in jouw buurt voor advies op maat.
arrow Ontvang offertes

Voordelen per soort waterontharder

Er bestaan verschillende types waterontharders en daarmee verschilt ook de prijs per water ontharder. We zullen je eerst laten zien welke varianten water ontharders er bestaan.

Soorten waterontharders (zonder en met zout)

 • Waterfilter: het leidingwater wordt gezuiverd van calcium en magnesium door middel van een filter.
 • Waterontharding zonder zout: om de toevoeging van natrium aan het water te reguleren bestaan hier ook weer verschillende types water ontharders.
 • Cilinder water ontharder: dit systeem werkt met twee cilinders die kunstharskorrels en natrium bevatten. De korrels kunsthars nemen de kalk op en het natrium reinigt de korrels weer.

In de waterontharders met ionenuitwisseling kan nog een verdere opdeling gemaakt worden:

 1. Mechanische water ontharders: op vaste tijden zal de waterontkalker het water doorspoelen met natrium.
 2. Elektrische water ontharders: de slimme water ontharders meten zelf de hardheid van het water en spoelen het water alleen door met natrium wanneer de grens van de toegestane dH-waarde is bereikt. De toegestane dH-waarde kun je bij elektrische waterontharders zelf instellen.
Werking ontharder via ionenuitwisseling

Daarnaast bestaan ook nog de magnetische water ontharders. Die vorm van waterontharding komt tot stand door simpelweg een magneet om het leidingwerk te plaatsen. Calcium en magnesium hechten zich in water aan elkaar. De methode is nooit wetenschappelijk bewezen en het toestel is de kosten daarmee niet waard.

Waterfilter versus waterontharder

Je water ontdoen van kalk kun je ook doen door middel van een filter, maar dan moet je het water eerst uit de kraan laten stromen. Het water wat door je wasmachine wordt gebruikt en door je leidingen stroomt, wordt niet gezuiverd. Enkel je drinkwater wordt zacht.

De waterkan kost gemiddeld 30 euro en de filters kosten gemiddeld 5 euro per stuk die je regelmatig zal moeten vervangen. De prijs van een waterontharder is afhankelijk van verschillende factoren. We bespreken ze verder in het artikel ook nog.

Waterontharder prijs per soort en wat bespaar je?

 • De cilinder water ontharders met een mechanische werking koop je vanaf 700 euro. Een voordeel van de mechanisch werkende water ontharders is dat je onderhoudskosten laag zijn. Onderhoud moet eens per jaar en kost gemiddeld 60 euro per keer.
 • De cilinder water ontharders met elektrische werking zijn in aanschaf iets duurder. Je koopt ze vanaf 950 euro. Omdat de waterontharders meer techniek bevatten, zijn de onderhoudskosten hoger. Gemiddeld 150 euro op jaarbasis.
 • Magnetische ontharder koop je vanaf 29 euro. De duurste magneten zijn ruim 200 euro. Die zijn in tegenstelling tot de goedkopere magneten wel geschikt om ook hard water te zuiveren. De goedkope magneten zijn doorgaans alleen geschikt voor minder hard water.

Investeren in waterontharders levert flinke besparingen op

Een gemiddeld gezin van 4 kan, alles in berekening genomen, tot 650 euro per jaar besparen. Zacht water zorgt niet alleen dat je minder producten nodig hebt om te poetsen, het vermindert ook de nood aan huidproducten. De grootste besparing ligt bij een verlaagd energieverbruik en apparaten die langer meegaan.

Anderen bekeken ook

Waterverzachter plaatsen
Groepsaankoop waterverzachter
In dit artikel lees je alles over groepsaankopen van waterverzachters. Door middel van groepsinkopen kun je meer besparen dan bij een individuele aankoop. Ontdek hier alle details.
Waterverzachter vergelijken
Waterverzachters vergelijken
In dit artikel vind je alles over het vergelijken van waterverzachters, zowel wat betreft verschillende soorten als merken.
Werking waterverzachter
Werking waterverzachter
In dit artikel lees je alles over hoe waterverzachters werken. De werking hangt af van het type en de gebruikte onthardingstechniek.

Overtuigd dat je echt een waterontharder nodig hebt? Ontvang vrijblijvende offertes op maat

Wil je een waterontharder kopen, dan dien je te weten dat er verschillende soorten bestaan. Voordat je een ontharder aanschaft is het raadzaam om eerst bij je waterleverancier de hardheid van jouw leidingwater op te vragen.

Bij een hoge dH-waarde heb je behoefte aan een betere en daarmee duurdere ontharder.

Mechanische ontharders zijn goedkoper dan elektrische, maar die kun je instellen. Dit kan handig zijn als je niet altijd thuis bent. En ze zijn in staat de hardheid van je leidingwater te meten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.