Waterontharder zonder stroom: werking, voordelen en keuzetips

Een waterontharder zonder stroom, kan dat? Absoluut! In dit artikel lees je hoe een mechanische of hydraulische waterontharder werkt en wat de belangrijkste verschillen zijn met een elektronische waterverzachter. Je vindt hier ook een overzicht met de belangrijkste voordelen van waterontharders zonder stroom. Op zoek naar het juiste toestel voor jouw gezin, onderneming of gebouw? Druk op onderstaande knop of gebruik het formulier onderaan deze pagina.

Heeft een doeltreffende waterverzachter elektriciteit nodig?

Nee! Mechanische of hydraulische waterontharders werken (zelfs zonder stroom!) net zo efficiënt als elektronische waterverzachters.

Beide toestellen werken op basis van ionenuitwisseling: een wetenschappelijk ondersteunde methode van waterontharding.

Vooraanzicht van een douchekop met kalkaanslag. Op de achtergrond het kraanwerk met kalkaanslag tegen een vuilwitte tegelmuur.

Wat is het verschil tussen een waterontkalker en een -ontharder?

Water met veel calcium en magnesium (de hoofdbestanddelen van kalk) wordt hard water genoemd. Zacht water bevat weinig kalk. Een ontkalker, ontharder of verzachter zet hard water om in zacht water.

Waterontkalkers, waterverzachters en waterontharders zijn verschillende benamingen voor eenzelfde soort toestel. Het gaat om apparaten die calcium en magnesium uit het leidingwater halen en zo kalkaanslag in je huishoudelijke apparaten, leidingen en cv-installatie van binnenuit bestrijden

Ontvang offertes op maat voor mechanische waterontharders
Ontvang offertes van verschillende specialisten en kies de beste mechanische waterontharder voor jou.
arrow Ontvang offertes op maat

Zo werkt een waterverzachter zonder elektriciteit

Hoe werken waterontharders precies?

1. Harscilinder

Elke waterontharder (of die nu met of zonder elektriciteit werkt) beschikt over een of meerdere harscilinders. Het leidingwater stroomt door de harsbolletjes in de cilinders. Zo onttrekt het hars calcium- en magnesiumdeeltjes uit het water. Het hars geeft een kleine portie natrium af. Op die manier blijft het leidingwater stabiel.

2. Regeneratiecyclus met zout

Na verloop van tijd raken de harsbolletjes in de cilinder verzadigd. Het systeem kan dan geen calcium- en magnesiumdeeltjes meer vasthouden. Om te voorkomen dat het water niet meer onthard kan worden, start een regeneratiecyclus.

Tijdens die cyclus wordt het systeem gespoeld met regeneratiezout. De harsen worden weer leeg gemaakt en voorzien van een nieuwe dosis natrium.

Bovenaanzicht van een zwart zoutreservoir van een waterontharder zonder stroom.

Mechanisch versus elektronisch

Het belangrijkste verschil tussen mechanische waterontharders en toestellen zonder stroom? De manier waarop de regeneratiecyclus wordt ingeschakeld.

In een mechanisch of hydraulisch toestel (dus een waterontharder zonder elektriciteit) gebeurt dat in de meeste gevallen volumegestuurd. Zodra een bepaald watervolume doorheen de waterontharder is gestroomd, vat de regeneratiecyclus aan.

In een elektronische waterontharder kan die spoelcyclus volume- of tijdgestuurd zijn. Tijdgestuurd betekent dat de regeneratie op een vast tijdstip aanvat, bijvoorbeeld ‘s nachts wanneer er geen water verbruikt wordt. Ook een combinatie van beide sturingen is mogelijk.

Onderbreking toevoer zacht water

Tijdens de regeneratiefase kun je tijdelijk geen zacht water afnemen. De toevoer van zacht water wordt namelijk tijdelijk onderbroken.

In een duplex of triplex systeem is dat niet het geval: een tweede harscilinder neemt het werk van de eerste over wanneer die wordt gespoeld.

3. Afvoer spoelwater

Na de spoeling van de harsen wordt het spoelwater afgevoerd. Daarom moet de waterontharder aangesloten zijn op een afvoer.

Zodra het systeem gespoeld is en de harsbolletjes in de cilinder weer leeg zijn, begint de volgende onthardingscyclus – tot de waterontharder weer verzadigd is, en het systeem opnieuw moet regenereren.

Waarom een waterontharder zonder stroom kiezen?

Waterontharders beschermen je leidingen, huishoudelijke apparaten en warmwaterinstallatie tegen kalk. Bovendien zorgt zacht water voor meer efficiënte poetsbeurten, glanzende ruiten en gezondere huid en haren.

Maar waarom zou je kiezen voor een hydraulische waterontharder?

Vooraanzicht van een elektriciteitsrekening. Op de rekening liggen koperen muntjes, een pen, een lamp en een rekenmachine met blauwe toetsen.

Geen elektriciteit nodig

Een eerste voordeel: een waterontharder zonder stroom… verbruikt ook geen stroom. Je bespaart dus enigszins op je energiefactuur. Toegegeven: het gaat om een zeer kleine besparing.

Hoeveel elektriciteit gebruikt een elektronische ontkalker?

Een elektronische waterontharder verbruikt gemiddeld 9 kWh per jaar. Goed voor een kost van ongeveer 3,50 euro per jaar.

Geen stopcontact nodig

Je hebt wat meer keuze bij de plaatsing van een hydraulisch toestel. Met een elektriciteitspunt hoef je geen rekening te houden.

Goedkoper

Mechanische waterontharders zijn beduidend goedkoper dan elektronische toestellen. Zowel de aanschaf als de installatie en het onderhoud van toestellen zonder elektriciteit zijn aanzienlijk budgetvriendelijker.

Verbruikt een elektronische waterontharder meer zout?

Het verbruik van regeneratiezout is over het algemeen gelijk. Mechanische waterontharders verbruiken doorgaans niet meer of minder zout dan elektronische.

Eenvoudiger

Met een mechanisch toestel is kalk bestrijden erg eenvoudig. Je hoeft geen handleidingen door te nemen om de bediening van het toestel onder de knie te krijgen.

Check om de zoveel tijd of de voorraad regeneratiezout bijgevuld moet worden, en laat jaarlijks een installateur langskomen voor een grondig nazicht van het systeem.

Een defect aan een mechanisch toestel laten herstellen is aanzienlijk eenvoudiger én goedkoper dan bij een elektronisch toestel.

Minder vatbaar voor defecten

(Onderdelen van) mechanische toestellen zijn over het algemeen wat duurzamer en robuuster dan (onderdelen van) elektronische apparaten.

Geen hinder bij stroompanne

Geen elektriciteit door een stroompanne? Dan ondervind je geen hinder: je blijft zachter water verbruiken. Het is ook niet nodig om een waterontharder zonder elektriciteit opnieuw te configureren na een stroomonderbreking.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang advies van onthardingsexperts.

Welke waterverzachter is de beste?

Dat hangt volledig af van je wensen, noden en budget. Een ervaren installateur kan je helpen met het zoeken naar het ideale systeem voor jouw huishouden. Hij of zij kijkt daarvoor onder meer naar…

  • Waterverbruik.
  • Hardheid van het water in je regio.
  • Gebruiksgewoontes.
  • Gezinsgrootte.

Snel enkele geschikte modellen (en hun prijzen) vergelijken? Vul het formulier onderaan deze pagina in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Een installateur met een wit t-shirt, zwarte overal en zwarte handschoenen werkt aan een waterontharder zonder stroom.

De beste waterontharder voor jouw huishouden? Verken het aanbod 

Zacht water is niet enkel beter voor je huid, haar en ramen, maar ook voor je huishoudelijke apparaten, warmwaterinstallatie en je waterleidingen. Wil jij ook zacht water bij jouw thuis, in je onderneming, instelling of appartementsgebouw?

Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat én advies van specialisten.

Zo kun jij snel en eenvoudig het aanbod verkennen, tarieven van verschillende installateurs vergelijken, en een oplossing vinden die past bij jouw situatie en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.