Waterontharder problemen: meest voorkomende signalen en hoe oplossen?

Het kan wel eens gebeuren, je waterontharder begeeft het. Een waterontharder ontkalkt het drinkwater dat door je leidingen stroomt. Dit heeft zowel voor- als nadelen. In dit artikel verkennen we de meest voorkomende waterontharder problemen, inclusief hun symptomen, oorzaken en de meest effectieve oplossingen om de functionaliteit van je apparaat te herstellen.

Hoe weet je of je waterontharder werkt?

Een waterontharder onttrekt calciumen magnesiumionen uit het water in de leidingen, zodat jij schoon drinkwater krijgt. Je waterontharder zorgt er bijvoorbeeld voor dat je de afwas niet in troebel water hoeft te doen.

Ook voorkomt het dat je snel en hardnekkige watervlekken in je bad, douche of aan de hendel van de kraan begint te krijgen.

In het kort verandert je waterontharder het water dus in zacht water. Al deze dingen gebeuren misschien ongemerkt in je huis.

Vaak is het bij een waterontharder dat je die pas mist als die het niet meer doet. Dan realiseren we ons pas echt de waarde van dit interessante apparaat.

Krijg hulp van een specialist
Heb je problemen met je waterontharder? Laat een specialist je helpen.

Top 10 problemen met waterontharders en hun oplossingen

Er zijn veel problemen met waterontharders die zich kunnen voordoen. Dat is natuurlijk heel vervelend, en je wilt dit zo snel mogelijk oplossen.

Hoe sneller je het probleem herkent en oplost, des te eenvoudiger de ingreep vaak is. Daarom hebben we hier 10 problemen met hun oplossing even voor je op een rijtje gezet.

Verlies van waterdruk

Wanneer een waterontharder het begeeft, is er vaak een verlies van waterdruk. Wellicht is de filter dan verstopt of is er teveel kalkaanslag in de leidingen.

Het kan dat er bepaalde minerale afzettingen zijn losgekomen of andere zaken (zoals harsballetjes) die je leidingen doen verstoppen en zo de waterdruk omlaag brengen.

In dit geval is het het beste om contact op te nemen met een installateur die je leidingen eens goed onderzoekt en de oorzaak van het probleem kan achterhalen.

Het is belangrijk om te weten dat tijdens piekuren, wanneer het watergebruik hoog ligt, de waterdruk ook heel laag kan zijn. Waarschijnlijk staat je waterontharder dan niet goed ingesteld.

Dit komt doordat waterontharders die werken op waterdruk voorzien zijn van een bypass die het leidingwater om het reinigingssysteem heenleidt voor jou om te gebruiken. 

In dit geval zou het verstandig kunnen zijn om de installateur een extra bypass te laten aanleggen

Dit lost het probleem van de waterdruk niet volledig op, maar verhelpt wel een aanzienlijke daling in waterdruk tijdens deze piekmomenten. 

We zien helder water uit een kraan komen.

Zout niet regelmatig bijgevuld

Een waterontharder maakt gebruik van zouten. Deze zouten worden vaak gebruikt om de harsen schoon te maken. Als je dit niet regelmatig bijvult, werkt het onthardingssysteem niet optimaal. Dan krijg je geen zacht water meer.

Om de prestatie van de reiniger weer op peil te krijgen moet je het zout bijvullen. Dit zout heet ook wel regeneratiezout. Hier is dus geen installateur voor nodig.

Zoutreservoir is vuil

Het reservoir waar het zout gehuisvest is kan vuil worden. Dit veroorzaakt een onprettige geur en vermindert tevens de prestaties van de waterontharder.

In dit geval is vaak het zout ook aan elkaar geklonterd. Hierdoor kan het zout niet oplossen en bijdragen aan de reiniging van het harde water. Deze vaste massa lijkt op een dikke koek.

De dikke koek kan je het beste breken en verbrokkelen, zodat deze weer opgaat in het reinigingssysteem. Het is dan belangrijk dat het zout ook niet aan de wanden blijft kleven, maar onder in het bakje van het toestel komt te liggen.

Vergelijk waterontharders
Vergelijk verschillende waterontharders en kies de beste voor jouw situatie. Vraag hier gratis offertes.
arrow Ontvang offertes op maat

Elektrische storingen [stroomuitval of defecte bedrading]

Een van de defecten van de waterontharder kan ook zijn dat er een elektrische storing heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld door stroomuitval of een defecte bedrading. Het kan zijn dat de waterontharder niet opnieuw is opgestart toen de elektriciteit terugkeerde.

Kijken of de display van het toestel werkt of niet is al een eerste indicatie. Als de stroom eens is uitgevallen en het toestel weer aanstaat, dan kan het dat de instelling van een waterontharder opnieuw moet worden gedaan. Probeer de werking van de waterontharder regelmatig te controleren.

Waterontharder lekt

Een van de mogelijke oorzaken van een defecte waterontharder kan ook lekkage zijn. Na verloop van tijd kunnen deze lekkages ernstige schade aanbrengen in je huis.

Dit geldt sowieso voor waterlekkages in het algemeen. Het is dus belangrijk om er snel bij te zijn met dit soort problemen.

Mocht het apparaat onderhoud nodig hebben, contacteer dan een installateur. Bij een volledig defecte waterontharder is het aan te raden een nieuw apparaat te installeren.

Een geïnstalleerde waterontharder staat in een huis.

Onvoldoende ontharding

Het kan ook zo zijn dat je waterontharder te hard water levert. Dit kan liggen aan het feit dat je instellingen niet goed staan.

Andere mogelijke oorzaken zijn een versleten harsbed of andere interne mankementen die ervoor zorgen dat je geen zacht water krijgt.

Het is belangrijk om je waterontharder goed te onderhouden om de totale levensduur van zo’n apparaat optimaal te kunnen gebruiken.

Normaliter hebben waterverzachters een levensduur tussen de 15 en 20 jaar. Het kan dus ook zo zijn dat jouw machine toe is aan vervanging.

Verstopte harsen

Na verloop van tijd kunnen zich mineralen of andere vuiligheden ophopen in de waterontharder, waardoor de harsen in het apparaat verstopt kunnen raken.

Hierdoor kan de capaciteit van hoeveel water de reiniger kan ontharden sterk achteruit gaan. Het kan ook een negatieve invloed hebben op de levensduur van de waterontharder.

Meetapparatuur niet goed functioneert

Waterontharders meten zelf de hardheid van het water dat door de machine stroomt. Hier zijn ze afhankelijk van om te bepalen in hoeverre ze het water moeten verzachten/ontharden.

Als de meetapparatuur niet goed functioneert, kan dit een verkeerde uitslag geven en zodoende een inefficiënte reiniging van het water teweegbrengen.

Je kan dan de instellingen aanpassen of een installateur laten komen om te kijken wat er precies mis is met de meetapparatuur of andere elektronische onderdelen.

Een waterontharder mooi bevestigd in de hoek aan een muur.

Gebrek aan onderhoud

Net zoals bij alles, en dus ook bij huishoudelijke apparaten, gaat iets minder lang mee als het niet goed wordt onderhouden.

Een waterontharder onderhouden zien we vaak over het hoofd. Soms weten we niet eens dat we er een hebben. Dit kan natuurlijk gebeuren.

Maar zodra je weet dat je er eentje hebt en je weet dat deze al een tijdje niet goed onderhouden is, wees daar dan attent op.

Wanneer een waterontharder niet goed wordt onderhouden kunnen er verschillende problemen ontstaan. Veel kan je dus hiermee verhelpen.

Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig reinigen van het apparaat, filters vervangen, zout bijvullen en tenslotte de werking van het apparaat in het algemeen af en toe controleren.

Waterontharder wil niet starten

Als een waterontharder niet wil starten, kan dit verschillende oorzaken hebben. Controleer in eerste instantie of alles goed is aangesloten. Kijk hiervoor naar de voorwaarden die fabrikanten stellen.

Vaak is er een handleiding van de waterontharder beschikbaar die je kunt raadplegen. Mocht er uiteindelijk toch niks in werking komen, overweeg dan om een expert langs te laten komen voor onderhoud.

Het is belangrijk dat je een vakman vindt die gespecialiseerd is in het onderhoud van deze waterontharders.

Ontvang advies op maat voor jouw waterproblemen
Weet je niet hoe je je waterproblemen moet oplossen? Vraag advies op maat aan.
arrow Advies op maat

Hoe lang gaat een waterontharder ongeveer mee?

Als je goed zorgt voor je waterontharder, kan die wel tot 15 jaar lang meegaan. Het is een duurzaam en efficiënt apparaat.

Sommige waterontharders kunnen wel 20 tot 25 jaar meegaan met het juiste onderhoud. De apparaten maken gebruik van ionenwisselaars om de kalk (magnesium- en calciumionen) uit het water te halen.

Deze ionenwisselaars kunnen na verloop van tijd afnemen in efficiëntie. De onthardingscapaciteit neemt dan af. Deze wisselaars kan je vervangen.

Andere (vervangbare) onderdelen kunnen ook slijten, zoals kleppen en de volumesensor. Onderhoudsbeurten zijn aan te raden om de nadelen van een waterontharder zo lang mogelijk uit te stellen.

Mocht er niks meer te doen zijn aan de machine, dan kan je een nieuwe kopen. Experts en vakmensen kunnen je helpen bij een juiste beslissing maken.

Er worden zoutkorrels aan de waterontharder toegevoegd voor het regeneratieproces.

Hoe vaak waterontharder regenereren?

Het regenereren van een waterontharder houdt simpelweg het schoonspoelen van deze machine in. Specifieker gaat het dan om de ionenwisselaar. Dit wordt gedaan door zout doorheen het apparaat te spoelen.

De harsbolletjes van de waterontharder komen tijdens het zuiveringsproces namelijk vol te zitten met kalk en die moeten schoongemaakt worden.

Als de zout in water oplossing langs deze harsbolletjes stroomt, ontdoet het zich van het overtollige kalk wat er over is gebleven in de machine.

Wanneer de bolletjes eenmaal gereinigd zijn, is de hars weer in staat om kalk uit het water in de leidingen te absorberen en te filteren. Zodat jij en je huishouden weer van zacht water kunnen genieten.

Dit proces vindt continue plaats in je ontharder. Tenminste, als je het regeneratiezout regelmatig blijft bijvullen. Het regeneratieproces wordt namelijk computergestuurd.

Normaliter vindt dit proces automatisch plaats eens in de 4 tot 10 dagen. Tijdens dit spoelingsproces kan de machine even niet gebruikt worden en gaat er water langs de bypass. Na dit proces is de machine weer klaar voor optimaal gebruik.

Je zou dit proces eventueel handmatig kunnen starten. Dit kan meerdere beweegredenen hebben:

  • Het kan zijn dat je een aanpassing wilt aanbrengen in de resthardheid van het water. 
  • Of misschien weet je dat je veel water nodig gaat hebben die dag. Dan kan je uit voorzorg de onthardingsmachine eerst even reinigen.
  • Daarnaast kan het ook voorkomen dat de bypass een tijdje heeft uitgestaan. Als de bypass langer dan 24 uur uit heeft gestaan, is het raadzaam om het reinigingssysteem handmatig een keertje in werking te stellen.
  • Als je harscleaner hebt toegevoegd is het verstandig tevens dit proces manueel een keer te starten.
  • Als het regeneratiezout op was, maar de ontharder heeft al een keer geprobeerd zichzelf te reinigen, dan is het verstandig om het spoelproces zelf even te starten.
  • Mocht er een stroomuitval hebben plaatsgevonden, dan is dit ook aan te raden.

Ook interessant voor jou:

We hebben hier nog wat nuttige, extra informatie opgesomd omtrent waterontharders en antwoorden op vragen die jou misschien aangaan:

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

+
Er zijn een paar nadelen aan het hebben of aanschaffen van een waterontharder die goed zijn om in acht te nemen, zodat je de juiste afweging kan maken in wat jij nodig hebt.

De eerste hobbel is dat het aanschaffen van een waterontharder niet goedkoop is. Ze zijn beschikbaar vanaf € 1.000. Mechanische waterontharders zijn goedkoper dan elektronische waterontharders. De mechanische kost je tussen de € 1.000 en € 1.400 (incl. plaatsing en btw), waar de elektronische variant varieert tussen de € 1.600 en € 2.000 (incl. plaatsing en btw). Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat hoe meer mensen er in huis wonen, hoe meer water je verbruikt, des te groter de tank van de waterontharder moet zijn, wat de prijs ook opdrijft.

Daarnaast wordt het aangeraden om periodiek onderhoud aan de waterontharder te laten verrichten, jaarlijks of tweejaarlijks. Zo’n onderhoudsbeurt kost gemiddeld tussen de € 60 en € 100 per keer (incl. btw).
Ten derde, een waterontharder kan redelijk wat geluid genereren tijdens de regeneratie (het schoonspoelen). Dit kan vervelend zijn, vooral als dit proces ‘s nachts plaatsvindt.

Het zoute water voor het schoonmaken van de waterontharder moet ook afgevoerd kunnen worden. Het nadeel hierbij is dat de machine mogelijk op een onpraktische plek geïnstalleerd zou moeten worden, omdat deze in de buurt van een waterafvoer moet zijn. Als directe aansluiting op een waterafvoer niet mogelijk is, kunnen er omleidingen worden gemaakt, maar dit brengt wel hogere kosten met zich mee.

Als laatste, zoals al eerder vermeld, moeten er speciaal zout worden bijgevuld voor het regeneratieproces. Dit moet zo 1 à 2 keer per jaar gebeuren en komt neer op zo € 30 tot € 50 per jaar aankoopkosten.

Zou ik toch kiezen voor een waterontharder of liever niet?

+
Al met al zijn er zeker nadelen, maar uiteindelijk zijn wij van mening dat de voordelen zullen overwinnen. De grootste afweging zijn de kosten. Maar als die te overbruggen zijn, heb je je huishouden weer een stukje aangenamer weten te maken. 

Mocht je twijfelen of je een waterontharder nodig hebt, dan kan een installateur langskomen voor een gratis wateranalyse.

Wat zijn misverstanden over waterontharders?

+
Dan zijn er nog 3 misverstanden over waterontharders die wij graag uit de wereld zouden willen helpen:
Ten eerste wordt er vaak gesteld dat waterontharders slecht zouden zijn voor de waterleidingen. Dit is echter niet waar voor het zachte water wat machinaal wordt gereinigd bij jou thuis, omdat de zuurtegraad niet wordt aangepast. Zo blijft het water pH-neutraal en is het niet schadelijk voor je leidingen.

Ten tweede zou onthard water slecht zijn voor het milieu. Dit zal je in perspectief moeten plaatsen met wat er tegenover staat. De gebruikte zouten zijn natuurlijk afbreekbaar en worden voldoende verdund met het overige afvalwater in de omgeving. En ook heb je minder sterke schoonmaakmiddelen nodig wanneer je met zachter water je huis kuist. Bij twijfels kun je altijd contact opnemen met een expert.

Ten derde zouden de calcium- en magnesiumionen uit hard water juist goed voor ons lichaam zijn; en zou het zonde zijn om die eruit te filteren met een ontharder. Daarnaast is te veel natrium in je lichaam (waarmee de kalk eruit wordt gefilterd) ook nog eens ongezond. Hoewel te veel natrium ongezond is, gaat dit niet helemaal op voor zacht en hard drinkwater. De verschillen zijn te klein om aan te tonen dat deze zaken invloed hebben op je gezondheid.

Het is daarnaast nooit bewezen dat een waterontharder negatieve effecten heeft voor je gezondheid (goedgekeurd door de WHO).

Andere bekeken ook

Onderkant van een installatie met waterverzachter.
Waterverzachter plaatsen
Ontdek in dit artikel waar je een waterverzachter plaatst en wat daar allemaal bij komt kijken.
Kalkaanslag in wasmachine en andere toestellen
Waterverzachter zelf plaatsen
Lees in dit artikel hoe je zelf een waterverzachter plaatst, inclusief een stappenplan en meer.
Elektronische waterontharder
Werking waterverzachter
Ontdek in dit artikel hoe een waterontharder functioneert en meer.

Waterontharder kapot? Neem contact op met specialisten en ontvang advies op maat

Heb je een kapotte waterontharder? Of ervaar je een ander onverklaarbaar probleem met je waterleidingen dat mogelijk gerelateerd is aan je waterontharder? Neem dan contact met ons op en laat je gratis en vrijblijvend informeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.