Regenwater drinkbaar maken: is het mogelijk? Wat zijn de prijzen van de filters?

Het is mogelijk om regenwater of hemelwater op te vangen, te zuiveren en drinkbaar te maken. Heb je toevallig last van hard water in je woning? Dan biedt dit zachte water een mogelijk alternatief. En er zijn nog andere voordelen. Lees hier hoe je regenwater drinkbaar maakt en wat je dat oplevert vandaag en op lange termijn.

Leidingwater versus regenwater

De gemiddelde Vlaming gebruikt zo’n 120 liter water per dag. Zeker de helft van dit water hoeft eigenlijk niet drinkbaar te zijn. Regenwater is in deze gevallen een perfect kostenbesparend alternatief. 

Regenwater bevat van nature geen mineralen en is dus steeds zacht. Het kan wel verontreiniging bevatten zoals bacteriën, virussen en chemicaliën. Die zijn schadelijk voor je gezondheid als ze niet juist worden verwijderd uit het water dat je drinkt.

Regenwater is daarmee eigenlijk heel wat minder schoon dan mensen denken. Het hemelwater legt soms wel honderden kilometers af en neemt in die afstand allerlei verontreinigingen op uit de atmosfeer.

Het water komt in contact met uitlaatgassen, metalen uit fossiele brandstoffen, pesticiden, maar ook bijvoorbeeld uitwerpselen van vogels.

Maar regenwater is gratis en in voldoende hoeveelheden beschikbaar. Het is daarom een interessante oplossing voor bepaalde huishoudelijk taken. Gebruik je het voor alles, behalve voor drinkwater, dan kun je al meer dan 50 % op je waterfactuur besparen

Regenwater is voldoende beschikbaar in België

De kosten bespreken we verder in het artikel meer uitgebreid. Eerst gaan we verder in op de voordelen van dit regenwater en hoe je het precies drinkbaar kan maken.

Investeer in veilig en zacht water voor het hele gezin
Contacteer experten: krijg gratis advies en offertes voor waterverzachters.
arrow Ontvang vrijblijvende offertes

Voordelen regenwater drinkbaar maken

Het verbruiken van drinkbaar gemaakt regenwater is een trend die aansluit bij het verlangen naar een duurzaam leven. In plaats van water te onttrekken aan de grond drink je het water dat overvloedig uit de hemel valt.

In een tijd waarin steeds meer natuurgebieden en akkers te lijden hebben onder droogte is dat een milieuvriendelijke keuze.

Ook zorgt gezuiverd regenwater voor een kostenbesparing. Zo kan de besparing op leidingwater op een aantal jaren al significant zijn. Zeker als je een grote waterverbruiker bent.

Omdat je bijvoorbeeld een groot huishouden hebt of beschikt over een zwembad in de tuin. Dan verdien je deze investering vrij snel terug.

Ten slotte, en dit is voor heel wat mensen een belangrijk argument, geeft je eigen waterzuiveringssysteem je een complete onafhankelijkheid tegenover de watermaatschappij. Bij een probleem of een storing in de waterleiding beschik je met zekerheid over een grote voorraad schoon drinkwater.

In de toekomst zullen er door de klimaatverandering langere perioden van droogte voorkomen. Vrees je dat de waterlevering in de toekomst niet meer gewaarborgd kan worden, of dat de prijs van het drinkwater enorm zal stijgen? Een waterzuiveringsinstallatie is dan een geruststellende aanschaf.

Off-grid: regenwater drinkbaar maken

Nadelen hard water

In heel wat gebieden in België en Nederland is het leidingwater dat uit de kraan stroomt hard. Concreet betekent dat het een hoge concentratie kalk bevat. Zoals je vast weet heeft dat een aantal nadelen.

 • Kalk zet zich vast op de verwarmingselementen van wasmachines, vaatwassers en andere, kleinere huishoudtoestellen. Door deze warmte-isolerende kalklaag gaan ze veel minder efficiënt werken. Bovendien verkort het de levensduur van de machines.
 • Kalk zorgt voor lelijke en moeilijk te verwijderen vlekken op alle plaatsen waar je kraanwater gebruikt. In de badkamer, de keuken en het toilet. Maar ook op ramen en zelfs op autolak!
 • Kleren die met hard water gewassen worden, pluizen snel, voelen stug en ruw aan, en de vezels breken sneller.
 • De menselijke huid droogt sneller uit door de blootstelling aan kalkhoudend water. Droge, geïrriteerde huid en dof haar zijn veel voorkomende problemen. Ook bevordert kalk het ontstaan van eczeem.

Voordelen zacht water

Een groot voordeel van regenwater gebruiken in je huishouden is dat het zacht water is: het bevat nauwelijks of geen kalk.

Zo voorkom je de nadelen van hard (kalkhoudend) water, die je misschien onbewust al jaren ondervindt als je in een regio met een hoge waterhardheid woont.

Als je regenwater gebruikt in je huis, zie je snel het verschil. Schoonmaken met hemelwater veroorzaakt geen lastige kalkvlekken meer. Je huishoudapparatuur gaat veel langer mee en je stroomrekening daalt sterk.

Je huid wordt soepeler en zachter, en voelt niet langer geïrriteerd aan. En je wasgoed is zo zacht als een lammetje na het wassen met zacht water.

Ook genieten van de voordelen van een waterontharder?
Contacteer vrijblijvend experten, vergelijk offertes en bespaar kosten.
arrow Ontvang gratis offertes van installateurs uit je buurt

Hoe regenwater filteren en drinkbaar maken?

Regenwater kun je perfect drinkbaar maken. Daarvoor moet je het wel eerst zuiveren met filters. Maar er zijn ook andere gebruiksdoelen mogelijk, waarvoor het water minder bewerking nodig heeft.

Je kunt het opgevangen water onder meer gebruiken als ‘grijs’ water: om je tuin of akker te bevloeien, om je wc te spoelen of om je auto te wassen.

Daarvoor is slechts een filtratie tegen grof vuil nodig. Een stap verder is het gebruik van regenwater voor bad, douche, wasmachine en andere huishoudelijke apparatuur. Hiervoor moet het water door een koolfilter worden geleid.

Voor het gebruik van regenwater als drinkbaar water zijn bijkomende stappen nodig.

Welke filters zijn nodig om regenwater schoon te krijgen?

Om van regenwater drinkwater te maken moet het water op een aantal manieren worden gezuiverd. Het opgevangen water wordt door een pomp eerst door een grove filter gepompt.

Daarna passeert het langs een voorfilter en een filter met actief kool. Tenslotte wordt het water behandeld met een ultraviolet licht. We leggen de filters hieronder uitgebreider uit.

Driedelige voorfilter regenwater

Grofvuilfilter

De grove filter is de enige nodige filter die je bij eender welke toepassing nodig hebt. Het haalt grove stukken vuil uit het water. Dit omvat bijvoorbeeld takken en bladeren, maar ook uitwerpselen van vogels en insecten.

Het is belangrijk regelmatig te controleren dat het vuil de doorgang niet blokkeert.

Voorfilter deel 1: sediment

De voorfilter komt nadat de grote stukken uit het water werden gefilterd. De filter zal kleinere, zwevende deeltjes uit het regenwater halen. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld zand en stof.

Woon je in een zanderige streek dan zul je de filter tweemaal per jaar moeten vervangen. In andere gebieden waarschijnlijk slechts 1 keer. 

Voorfilter deel 2: actiefkool

Koolstoffilters worden aan het filtersysteem toegevoegd om chemische verontreiniging te verwijderen. De filter zorgt ervoor dat verkleuringen worden vermeden en dat het water zuiver ruikt.

Om hygiënische redenen moet de filter elke 6 maanden vervangen worden. Is het water sterk bevuild, dan zal dit vaker nodig zijn. 

Voorfilter deel 3: ultraviolet licht (tegen bacteriën en andere micro-organismen)

Uv-filters worden als derde onderdeel in een voorfilter geplaatst om het water grondig te ontsmetten. Het is een milieuvriendelijke manier om microben, bacteriën, virussen en protozoa voor 99,9 % te verwijderen. De uv-lamp moet om het jaar vervangen worden.

Contacteer vrijblijvend experten
Ontvang gratis advies aangepast aan jouw situatie.

Wat heb je naast een filter nodig voor het zuiveren van regenwater?

Voordat je regenwater kan gebruiken, moet het opgeslagen, gezuiverd en naar de kranen gepompt worden. Hiervoor heb je de volgende systemen nodig:

 • Het hemelwater moet verzameld worden. De meeste mensen gebruiken simpelweg de bestaande hemelwaterafvoer: hun dak of daken. Als je extra oppervlakte wilt om voldoende hemelwater op te vangen, dan zijn er opvang- en infiltratiesystemen in de handel die water verzamelen tijdens een bui.
 • Een hemelwaterton, hemelwaterput of tank vangt het water van je daken op en bewaart het. Een ton is het goedkoopste en kan onder de regenpijp geplaatst worden. Een put is een ingegraven container in je tuin, en een tank wordt meestal in de kelder gezet.
 • Een pomp brengt het water naar de filters, waar het gezuiverd wordt.
 • Een doseerpomp voegt de juiste hoeveelheid chloor aan het water toe, waardoor het langere tijd zuiver zal blijven.
 • Een schakelsysteem pompt het drinkwater naar de kranen in je huis of je bedrijf.
Ingegraven watertank

Regenwater drinkbaar maken: prijs

Met de huidige technieken is het drinkbaar maken van regenwater nog niet goedkoper dan het drinken van leidingwater.

Maar wat zijn de prijzen om hemelwater drinkbaar te maken precies? Concreet mag je rekenen op onderstaande kosten:

 • Een ton, put of tank om regenwater op te vangen
  • 600 tot 2.400 euro
 • Een pomp om het hemelwater te verplaatsen naar de leidingen
  • 500 tot 800 euro
 • De filters om het water te zuiveren van verontreinigingen
  • 200 tot 500 euro
 • Een schakelsysteem om het water naar de kraan te voeren
  • 1.500 tot 2.000 euro

Als je alles bij elkaar optelt, kom je voor het drinkbaar maken van regenwater uit op een totale kost van gemiddeld 2.800 tot 5.700 euro. Dat is heel wat duurder dan de jaarlijkse factuur van zo’n 400 euro voor een gemiddeld gezin.

Daarnaast is de aankoop van een filtersysteem geen eenmalige kost, aangezien de filters vaak vervangen moeten worden. En dat is zeker belangrijk als je het water wilt gebruiken als drinkwater.

Anderen bekeken ook

Drinkwatersysteem voor thuis
Drinkwatersysteem voor thuis
In dit artikel lees je meer over het drinkwatersysteem voor thuis. Je ontdekt waarom het handig is, wat de prijs is en meer.
Waterhardheid zelf berekenen
Waterhardheid berekenen
In dit artikel vind je een simulatie om zelf de waterhardheid te berekenen.
Waterontharder
Waterverzachter merken
In dit artikel leer je hoe je waterverzachters op basis van type, merk en prijs met elkaar kunt vergelijken en vind je nuttige tips om de beste keuze te maken.

Maak leidingwater lekker en zacht: investeer in een waterontharder voor het hele gezin

Regenwater is van nature zacht, maar absoluut geen gezond alternatie op drinkbaar leidingwater. Investeer je in goede filters, dan kun je het wel gebruiken voor allerlei toepassingen, inclusief als drinkwater. 

Maar de gespecialiseerde filters zijn nog niet goedkoper dan gewoon gebruik maken van leidingwater. Je investeert daarom beter in een waterverzachter. Zo geniet je steeds van heerlijk zacht drinkwater.

Vul het onderstaande offerteformulier in, contacteer vrijblijvend experten en deel je vereisten in een waterontharder mee. Je krijgt gratis tot 5 offertes, volledig op maat van jouw situatie en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.