Hoeveel bespaar je met een waterverzachter?

Een waterverzachter, ook wel een waterontkalker of waterontharder genoemd, is ervoor gemaakt om energiezuinig te zijn. Maar hoeveel bespaar je nu eigenlijk met een waterverzachter? Laten we dit belangrijke aspect verder onderzoeken.

Hoeveel kan ik in 2024 besparen met een waterverzachter?

Een waterverzachter is een slimme machine die je veel geld kan besparen. Binnen een jaar kan een modaal gezin in België tot wel € 650 besparen, alleen al door het gebruik van een waterverzachter.

Waarop bespaar ik?

Apparaten in je huis die aangesloten zijn aan de waterleidingen moeten vaak harder werken en gaan minder lang mee als ze hard water gebruiken (water met veel kalk erin). Met andere woorden, het gebruik van een waterontharder kan dit effect op de prestaties van je toestellen verhelpen.

Zo zijn er nog een paar voordelen:

Zeepproducten en andere wasmiddelen

Het gebruik van een waterontharder zorgt ervoor dat je minder zeepproducten en andere wasmiddelen nodig hebt. Dit komt doordat het hogere gehalte aan kalk in hard water het moeilijker maken om dingen schoon te krijgen. Je hebt dan meer zeep nodig, wat vervolgens de kosten opdrijft.

Textiel gaat bijvoorbeeld ook langer mee als je het was in zachter water. Een gemiddeld gezin besteedt ongeveer 420 euro aan zeepproducten per jaar. Het gebruik van een waterontharder kan leiden tot een besparing van 50% in de kosten van zeepproducten en detergenten.

Energieverbruik

Volgens een onderzoek van het Nationaal Instituut voor de Statistiek verbruikt een gemiddeld gezin van 4 personen op jaarbasis ongeveer € 420 aan warm water. Als je zachter water hebt in plaats van hard water, kan je wel tot 15% energiebesparing tot gevolg hebben.

Je kan bijvoorbeeld je kleren op lagere temperatuur wassen met zacht water. Dit bespaart energie.

Dit komt doordat er minder kalkaanslag plaatsvindt in de leidingen van de toestellen. Hierdoor is er minder slijtage. En als er minder slijtage plaatsvindt, dan is er minder verlies in efficiëntie na verloop van tijd en een verlaging in energieverbruik van uw (elektronische) toestellen.

Zo gaan huishoudelijke gasketels wel 15 jaar mee op hun maximale efficiëntie als hun voorraadvat wordt voorzien van onthard water. Met hard water kan er een efficiëntieverlies plaatsvinden van wel 48%.

Een verstopte douchekop ligt op de grond van een met kalkaanslag bedekte badkamervloer.

Sanitair

Vooral kranen en douchekoppen krijgen het zwaar te verduren bij hard water. Bij hard water vindt de kalkafzetting meer plaats. Er ontstaat meer kalkophoping in de zeefjes van de kranen van jouw sanitair waardoor er minder water doorheen kan stromen.

Bij douchekoppen ontstaat hetzelfde probleem. Na 18 maanden verliezen douchekoppen hun doorstroomcapaciteit al met 75%.

Met zacht water heb je geen last van deze ophoping van aanslag en geniet je van een volledige doorstroming van het water.

Mocht je drinkwater al door het drinkwaterbedrijf worden onthard, dan is het minder nodig dat jij ook nog eens een waterverzachter in huis haalt.

Bij kranen en sanitaire oppervlaktes zal je waarschijnlijk enkele sporen van kalkaanslag vinden, maar die kan je makkelijk verwijderen met een doekje.

Kleding en huishoudlinnen

Zoals al eerder vermeld, gaan je kleren langer mee met zacht water. Dit komt doordat hard water meer kalk in zich heeft en dat tast je kleren aan.

Daarnaast kan je je kleren en huishoudlinnen met zacht water makkelijker wassen met minder zeep en op lagere temperaturen, waardoor ze langer meegaan. Dit bespaart natuurlijk ook weer geld.

De kalkaanslag gaat in de vezels van de kleding zitten waardoor ze sneller slijten. Op jaarbasis kan er tot wel 15% (of € 175) bespaard worden als je wast met zacht water.

Vergelijk en bespaar
Vergelijk gratis offertes van verschillende specialisten in jouw buurt en kies de beste deal voor jouw waterverzachter.
arrow Ontvang offertes

Is een ontharder nodig in 2024?

Nee, een waterontharder is niet noodzakelijk. Het drinkwater dat aan je huis wordt geleverd voldoet normaal gezien aan alle vereisten voor een gezond en prettig huishouden. 

Er zijn echter wel veel voordelen verbonden aan het gebruik van een waterontharder. Dat hebben we je hopelijk laten inzien. Niet alleen als het gaat om geld besparen. Maar ook als het gaat om gebruiksgemakken in dagelijkse huishoudtaakjes.

Daarnaast valt er te zeggen dat je water wel verzachten een duurzamere optie is voor bijvoorbeeld de levensduur van elektrische boilers of een wasmachine. Apparaten en andere gebruiksspullen zullen langer meegaan als je gebruik maakt van zacht water.

Het is tevens de milieuvriendelijkere optie, als je verlangt om je CO2uitstoot te verlagen.

Daarnaast is het erg bevorderlijk voor je waterleidingen als er verzacht water doorheen stroomt. Elke millimeter kalkaanslag die zich in je leidingen anders zou ophopen kan tot 12% extra energieverbruik leiden, bijvoorbeeld bij het verwarmen van je huis.

Op deze manier gaan je leidingen ook langer mee en voorkom je kosten voor reparatie en ongemakkelijkheden bij complicaties bij verstopping.

Een waterontharder kan je aanschaffen vanaf € 750 à € 950 (excl. installatiekosten), afhankelijk van of je kiest voor een mechanische of een elektronische waterverzachter. Deze laatste is de duurdere optie van de twee.

Installatiekosten van een waterverzachter liggen rond de € 200.

Vergeet daarnaast niet de waterverzachter regelmatig te onderhouden om hoge reparatiekosten te voorkomen.

Al met al is het dus zeker aan te raden om een waterverzachter in huis te halen. Heb je nog steeds twijfels? Je kan ook een expert bij jou uit de buurt langs laten komen om een wateranalyse te laten maken. Deze persoon kan je ook een indicatie geven over de kosten.

Anderen bekeken ook

Waterverzachter kopen
Waterverzachter kopen
In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het kopen van een waterverzachter en hoe je dit aanpakt.
Waterontharder
Groepsaankoop waterverzachter
In dit artikel vind je alle info die je nodig hebt over de groepsaankoop van waterverzachters en de voordelen ervan.
Zelf waterverzachter plaatsen
Waterverzachter prijs
In dit artikel lees je alles over de prijzen van waterverzachters, welke opties er beschikbaar zijn en waar je op moet letten.

Interesse in een waterverzachter? Vul het formulier in en ontvang offertes op maat

Heb je dus interesse in het aanschaffen van een waterverzachter of ben je gewoonweg nieuwsgierig en op zoek naar meer informatie? Vul dan het onderstaande formulier in en wij helpen je graag verder. Kom gratis en vrijblijvend in contact met een expert bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.