Hardheid van water meten: hoe test je het in 2024?

Aanslag op waterkranen, beschadigde verwarmingselementen en huidproblemen zijn enkele voorbeelden. Kalk in het leidingwater is een probleem in heel wat huizen. De hardheid van het water meten in jouw woning is gelukkig eenvoudig. Lees hier hoe je dat doet. Zo kan je hard water makkelijker verhelpen en zelfs voorkomen.

Wat is hard water?

Hard water is een van de meest voorkomende en frustrerende problemen waarmee een huiseigenaar te maken kan krijgen. Hard water heeft een overvloed aan mineralen, met name calcium en magnesium.

Wanneer hard water wordt verwarmd, vormen calciumionen calciumcarbonaat een neerslagvorming die ook wel als kalkaanslag bekend staat.

Kalkaanslag hoopt zich op in leidingen, verstopt deze en verlaagt de waterdruk. Er vormt zich ook kalkaanslag in boilers, waardoor hun levensduur wordt verkort en de energierekening stijgt.

Hardheid waterAantal graden
Zeer zacht water0 – 8°f
Zacht water8°f – 20°f
Hard water20°f – 30°f
Zeer hard water30°f – 45°f

Wat is een normale of ideale waterhardheid?

Ideale waterhardheid kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur en toepassing. Een goede hardheid wordt ergens tussen 7 en 15 °f gezet. Dit niveau zou kalkaanslag moeten voorkomen. 

Ontdek de ideale hardheid voor jouw situatie

Waarom waterhardheid meten?

Mineraalrijk water heeft verwoestende gevolgen voor huishoudelijke apparaten. De mineralen in hard water zijn bestand tegen zeep en laten lelijke witte zeepresten achter in je badkamer en keuken.

In een huis dat wordt geplaagd door hard water, verliezen douchekoppen stroom, is het wasgoed dof en groezelig en komt de vaat gestreept en troebel uit de vaatwasser.

Kalkaanslag kan grote schade aan apparaten toebrengen en kan ook de waterdruk in het sanitairsysteem van je huis beïnvloeden.

Wat is de waterhardheid in jouw gemeente?

Wil je weten wat de waarde is van de waterhardheid in je gemeente? Neem contact op met de gemeentelijke waterbedrijven om hun actuele meetwaarden te verkrijgen.

Informatie over de waterhardheid is erg handig bij het nemen van beslissingen over allerlei zaken, zoals de keuze voor een ontharder, huidverzorging en nog veel meer.

En als je op zoek bent naar een oplossing voor jouw hard water situatie, dan zullen de waterontharders van je gemeente vast wel de juiste oplossing vinden.

Hardheid water in Vlaanderen

Hoe wordt de waterhardheid gemeten?

Je kan zelf aan de slag om de hardheid van het water thuis te meten, of je kan een expert inschakelen. Lees hieronder de verschillende opties.

Zelf test kit aanschaffen

Je kan de waterhardheid zelf meten via de druppeltest of met teststrips.

Druppeltest

Tijdens de druppeltest vul je een klein maatbekertje met leidingwater en voeg je hier druppel voor druppel een vloeistof aan toe tot het water van kleur verandert. Het aantal druppels dat je toegevoegd hebt in de maatbeker geeft aan hoe hard je leidingwater is.

Test met strips

Bij teststrips dompel je simpelweg een strip onder het water. De mate van verkleuring geeft de hardheid van je water weer.

Waterhardheid meten zonder test kit

Er zijn dus een aantal methoden dat je kunt toepassen om zelf te testen of je huis hard water heeft. Een derde, maar minder nauwkeurige methode is door een heldere waterfles te vullen met water uit een kraan, vloeibare zeep toe te voegen en de fles te schudden totdat het water schuimt.

Als er veel schuim is, is het water waarschijnlijk aan de zachte kant. Als dat niet het geval is en het water ziet er troebel uit, dan is het aan de hardere kant en heb je een ontharder nodig.

Expert inschakelen

De eerste optie is een expert met professioneel materiaal thuis laten komen en de hardheid perfect afmeten. Dit is de meest precieze methode om de waterhardheid te meten.

Een tweede optie is om je waterleverancier te contacteren. Deze zal dan de hardheid van het water in jouw gemeente bepalen of meten. Deze cijfers zijn echter relatief. Wil je meer zekerheid? Dan is de boven vernoemde optie beter.

Laat je waterhardheid meten door experten uit jouw buurt

Gevolgen waterhardheid

Hard water heeft niet alleen gevolgen op onze huishoudtoestellen, maar ook op onze gezondheid.

Gevolgen op huishoudtoestellen

Afhankelijk van de hardheid van je water, heb je na het wassen met zeep het gevoel kunnen hebben dat er een laagje residu op je handen is achtergebleven. In hard water reageert zeep met het calcium (dat relatief hoog is in hard water) om “zeepresten” te vormen.

Als je hard water gebruikt, is er meer zeep of wasmiddel nodig om dingen schoon te maken, of het nu je handen, haar of wasgoed is.

waterontkalker is beter voor huishoudelijke toestellen

Gevolgen hard water voor mens

Hard water is in principe veilig om te drinken en wordt vanwege het hoge gehalte aan mineralen vaak als gezond beschouwd. Er zijn echter enkele problemen die zich voordoen door de aanwezigheid van hard water in huis.

Zeep en shampoo schuimen mogelijk niet gemakkelijk onder de douche, en je haar en huid kunnen er dof of geïrriteerd uitzien. Hard water kan ook eczeem veroorzaken en andere soortgelijke huidaandoeningen teweeg brengen.

Anderen bekeken ook

Waterhardheid berekenen
Waterhardheid berekenen
In dit artikel leer je hoe je de hardheid van je water kunt meten.
Omgekeerde osmose
Drinkwatersysteem voor thuis
In dit artikel ontdek je meer over drinkwatersystemen voor thuisgebruik. Je vindt hier alle info die je nodig hebt.
Regenwater opvangen
Regenwater drinkbaar maken
In dit artikel ontdek je of het mogelijk is om regenwater of hemelwater op te vangen, te zuiveren en geschikt te maken voor consumptie.

Hard water voorkomen? Ontvang vrijblijvende offertes voor waterontharders

De meeste problemen met hard water in huishoudens worden opgelost door de installatie van een ontharder of waterverzachter. Deze ontharders worden permanent in het sanitair systeem van de woning geïnstalleerd.

Ze worden geplaatst om de hardheid van particuliere bronnen en nutsvoorzieningen met een hoog calcium- of magnesiumgehalte te verminderen. Er zijn veel waterontharders beschikbaar.

Bij het kiezen van apparatuur zijn er tal van factoren, zoals het ijzergehalte van het water, die de prestatie kunnen beïnvloeden.

Vraag advies aan experten voor een oplossing op maat en geniet van de vele voordelen van zacht water.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.