Elektronische waterontharder: werking, voordelen & installatie

Met een elektronische waterontharder kun je kalkaanslag doeltreffend en relatief eenvoudig bestrijden. In dit artikel lees je wat de belangrijkste verschillen zijn tussen elektronische en hydraulische waterontharders en hoeveel ze kosten. Benieuwd hoe een elektronische ontkalker geïnstalleerd wordt? Bekijk dan het stappenplan onderaan dit artikel!

Wat is het verschil tussen een elektronische en een mechanische waterontkalker?

Wat zijn de verschillen in werking en kosten tussen elektronische en mechanische toestellen? En welk apparaat is nu eigenlijk het best? 

Prijs

Elektronische waterontharders zijn over het algemeen iets duurder dan mechanische waterontharders. Onderstaande tabel geeft je een overzicht van de prijsverschillen.

Type waterontharderStartprijs exclusief installatie
Mechanische waterontharder€ 750
Elektronische waterontharder€ 900

Opgelet: Prijzen voor waterontharders kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. Richt voor elektronische waterontharders op een gemiddelde prijs van 1.500 tot 2.000 euro.

Ontvang offertes op maat
Ontdek de kosten en voordelen van een elektronische waterontharder. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!
arrow Ontvang offertes op maat

Onderhoudskosten, installatie en defecten

Elektronische waterontharders bevatten elektrische componenten. Dat betekent niet alleen dat de waterverzachter meer verschillende functies ondersteunt, maar ook dat het apparaat enkele uitdagingen met zich mee kan brengen.

Zo is een mechanisch toestel controleren vrij eenvoudig: als de onderdelen op hun plek zitten en alles naar behoren werkt, is er geen probleem.

Het nazicht van een elektronisch toestel is complexer. Problemen opsporen en defecten herstellen, vergt extra kennis en ervaring en is bovendien duurder.

Bijgevolg zijn de installatie- en onderhoudskosten voor elektronische toestellen hoger.

KostMechanische waterontharderElektronische waterontharder
Installatie€ 100 – 200€ 200
Onderhoudsbeurt€ 60 – 80€ 100 – 150
Navulling regeneratiezout€ 0,4 – 1 per kilo€ 0,4 – 1 per kilo

Sturing regeneratiecyclus

Traditionele waterontharders werken op basis van ionenuitwisseling. Ze beschikken over harscilinders die calcium- en magnesiumionen (de hoofdbestanddelen van kalk) uit het leidingwater filteren. De harsen geven op hun beurt een kleine dosis natrium af aan het leidingwater.

Mettertijd raken de harscilinders echter verzadigd. Om te verzekeren dat het systeem efficiënt blijft werken, start de waterontharder een regeneratiecyclus. De harscilinders worden daarbij grondig gespoeld met een mix van leidingwater en onthardingszout.

Het belangrijkste verschil tussen elektronische en mechanische waterontharders? De manier waarop die regeneratiecyclus wordt opgestart.

Een zwarte emmer met regeneratiezout voor een elektronische waterontharder.

Mechanisch: volumegestuurd of tijdgestuurd

Bij een mechanische waterontharder gebeurt dat doorgaans volumegestuurd. Zodra een bepaald aantal liter water door het systeem is gestroomd, start zo’n regeneratiecyclus vanzelf op.

Daarvoor beschikt het systeem over een rad met een teller. Mechanische waterverzachters kunnen ook voorzien zijn van een klokje: zulke ontkalkers regenereren tijdsgestuurd.

Elektronisch: volumegestuurd, tijdgestuurd of sensorgestuurd

Bij elektronische ontkalkers wordt de start van een regeneratiecyclus elektronisch gesignaleerd. Meestal gebeurt dat tijdsgestuurd: de regeneratie gebeurt op op voorhand bepaalde tijdstippen, bijvoorbeeld ‘s nachts. De signalisatie kan ook volumegestuurd zijn. Een mix van beide signalen is ook mogelijk.

De meest moderne systemen werken sensorgestuurd. Die beschikken over een speciaal soort hars dat de hardheid van het leidingwater doorspeelt aan de rest van het systeem. Zodra een bepaalde grenswaarde overschreden wordt, begint een regeneratiecyclus.

Op zoek naar de juiste waterverzachter?
Vergelijk offertes en vind de perfecte match voor jouw behoeften.

Extra opties

Een groot voordeel van elektronische waterontharders: ze bieden je heel wat interessante opties. Een mechanische waterontharder zal kalk uit het water halen, maar biedt je niet de opties om bijvoorbeeld zelf de hardheid van het water in te stellen. Verschillende standen leveren andere (en misschien wel betere) resultaten op.

Met een elektronisch toestel zet je jouw waterontharder op de automatische stand wanneer je op reis gaat. Ook wanneer de ontkalker niet in gebruik is, zal het systeem dan tijdig gespoed worden. Een systeem van hoge kwaliteit meldt misschien zelfs wanneer het zoutreservoir leeg is.

Zulke, en andere gebruiksvriendelijke opties, maken dat veel mensen kiezen voor de elektronische variant op de klassieke mechanische of hydraulische waterontharder.

Een witte compacte elektronische waterontharder met geel deksel tegen een witte bakstenen keldermuur.

Wat is beter: mechanische of elektronische waterontharder?

Of je best een elektronische of mechanische waterontharder laat installeren, is afhankelijk van 2 factoren:

  • Budget. Hoeveel wil je uitgeven aan je waterverzachter? Een elektronische ontharder is over het algemeen wat prijziger. Ook de jaarlijkse kosten liggen hoger.
  • Nodige/gewenste functies. Een elektronische waterontharder biedt je heel wat extra opties die je simpelweg niet hebt met een mechanisch toestel.

Variant: elektronische magnetische waterontharder

Met elektronische waterontharder wordt ook wel eens verwezen naar toestellen die werken op basis van capacitatieve impulstechniek. Het gaat om een magnetische bestrijding van kalk.

In het magnetisch veld dat zo’n waterontharder uitstraalt, heerst een variabele resonantiefrequentie waardoor kalk zich niet kan afzetten op de binnenkant van de leiding. Hoe hoger de hardheid van het water, hoe hoger de nodige frequentie.

Vind een oplossing voor jouw kalkprobleem
Ontdek hoe een waterverzachter kan helpen. Vraag nu gratis offertes aan.
arrow Ontvang offertes en advies

Welke soort waterontharder werkt echt?

Zowel elektronische als mechanische waterverzachters bestrijden kalkaanslag. Ze halen de kalk op een doeltreffende manier uit je leidingwater en beschermen je huishoudelijke apparaten, warmwaterinstallatie en waterleidingen tegen kalkaanslag.

Er zijn echter ook andere soorten waterverzachters op de markt waarvan de werking in twijfel getrokken wordt. De werking van bijvoorbeeld magnetische waterontharders is niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd. 

Een meer betrouwbaar alternatief is de waterontharder met CO2-injectie. Zo’n apparaat haalt de kalk niet uit het water, maar zorgt ervoor dat de calcium- en magnesiumionen onschadelijk gemaakt worden.

De juiste waterontharder kiezen? Vraag advies aan een vakspecialist.

Een man werkt aan de elektronische componenten van een elektronische waterontharder.

Zo wordt een elektronische waterontharder aangesloten

Elektronische ontharders laat je best plaatsen door een professionele installateur. Water en elektriciteit vormen een gevaarlijke mix, waardoor er geen ruimte is voor fouten.

1. Juiste plek kiezen

De installateur gaat eerst en vooral op zoek naar de juiste plek. Idealiter wordt een elektronische ontharder zo dicht mogelijk bij de watermeter geplaatst. Zo wordt al het leidingwater zacht gemaakt. Plaats je de waterontharder pas na een vertakking van de centrale leiding? Dan blijft er hard water door een deel van de leidingen stromen.

Een elektronische ontharder moet natuurlijk ook dicht bij een elektriciteitspunt liggen. Zonder stekker in het stopcontact, kan het water niet worden onthard.

2. Waterontharder plaatsen

De vakspecialist installeert de waterontharder. Het water moet doorheen het toestel kunnen stromen. Hard water komt binnen langs de kant van de water meter (de aanvoer), zacht water stroomt langs de andere kant naar buiten.

3. Bypass voorzien

Een bypass loopt om de waterontkalker heen. De bypass verzekert dat je, ook als de waterontharder uit staat of defect is, water kunt blijven verbruiken. Dankzij een bypass kun je de ontharder omzeilen tijdens bijvoorbeeld de regeneratiecyclus.

4. Afvoer

De installateur sluit de verzachter vervolgens aan op de afvoer. Op die manier kan het spoelwater na elke spoel- of regeneratiecyclus afgevoerd worden.

5. Configuratie en test

Als alle delen van het systeem aangesloten zijn, controleert de vakspecialist of de hele installatie naar behoren werkt

Aandachtspunten voor beste werking van je systeem

Houd rekening met volgende zaken:

  • Elektronische waterverzachters zijn niet geschikt voor plaatsing in vochtige ruimtes.
  • Elektronische toestellen zijn niet geheel onderhoudsvrij: laat je installatie tweejaarlijks of jaarlijks nakijken door een expert.
  • Let op het materiaal waaruit je leidingen bestaan. De meeste elektronische ontkalkers zijn compatibel met waterleidingen uit ijzer, koper, staal, kunststof of roestvrij staal.
Een digitale watermeter in een tuin.

De juiste waterontkalker? Die vind je met de hulp van een specialist!

Last van kalkaanslag en op zoek naar oplossingen? Vul dan onderstaand offerteformulier in. Je ontvangt gratis en vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

Zo krijg je snel en eenvoudig een beeld van de opties en prijzen op maat van jouw eigen situatie, en vind je in een handomdraai een oplossing op maat van jouw noden en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.