Installatie waterverzachter: stappenplan, kosten en bespaartips

Er komt heel wat kijken bij de installatie van een waterverzachter. In dit artikel kom je te weten hoe je de juiste plek voor je waterontharder kiest, en in welke gevallen je een waterverzachter zelf kunt installeren. Je vindt hier ook een stappenplan voor doe-het-zelvers, een overzicht met richtprijzen en handige bespaartips.

Hoe plaats je een waterontharder?

Dat hangt af van het type waterontharder! Een traditionele waterontharder op basis van ionenuitwisseling wordt doorgaans zo dicht mogelijk bij de centrale waterleiding geplaatst, net na de waterteller.

Hetzelfde geldt voor een CO2 waterontharder. Verder in dit artikel vind je een overzicht van de nodige stappen om een traditionele waterontharder te installeren.

Andere toestellen, zoals een waterontharder met polyfosfaten, worden tussen 2 delen van een waterleiding geplaatst. Een magnetische waterontharder plaats je rond een waterleiding.

Traditionele waterontharders werken het efficiëntst. In de meeste huishoudens wordt dan ook voor dergelijk toestel gekozen. In dit artikel ligt de focus dan ook op de installatie van waterontharders op basis van ionenuitwisselingen (ook wel bekend als waterverzachters met zout).

Jouw waterontharder aan de juiste prijs?
Vergelijk offertes op maat en bespaar!
arrow Ontvang offertes op maat

Locatie bepalen: waar plaats je de waterontharder?

Voor je begint met installeren, kies je waar je de waterverzachter met zout gaat installeren. Voor traditionele waterontharders houd je rekening met volgende aandachtspunten:

 • Plaats de ontkalker zo dicht mogelijk bij de waterteller. Door de ontharder aan te sluiten op de centrale waterleiding, verzeker je dat het water in alle waterleidingen in je woning onthard wordt.
 • Het apparaat moet dicht bij een afvoerpunt worden aangesloten. Zo kan het spoelwater worden geloosd. Lukt dat niet? Dan kan een professionele installateur je helpen met een omleiding met pomp.
 • De waterverzachter moet goed bereikbaar zijn. Een goed begaanbaar pad naar het zoutreservoir is cruciaal voor het aanvullen van de zoutvoorraad. Ook de andere delen van het systeem moeten toegankelijk zijn voor onderhoud en inspectie.
 • De juiste temperatuur. Plaats het systeem niet dicht bij een warmtebron. De ruimte mag ook niet te koud worden. Wanneer de installatietemperatuur onder het vriespunt komt, kan dat nadelige gevolgen hebben voor je watertoevoer en de werking van de waterontharder.
 • Het toestel moet waterpas worden geïnstalleerd. Kijk of de vloer waterpas staat en voorzie indien nodig hulpstukken om te verzekeren dat het systeem waterpas komt te staan.
 • Voorzie een elektriciteitspunt voor elektronische waterverzachters.

Los of ingebouwd zoutreservoir?

In kleine ruimtes zijn waterverzachters met ingebouwd zoutreservoir ideaal. Een los zoutreservoir is groter en moet dus minder vaak worden aangevuld. Zo’n los reservoir neemt natuurlijk wat meer ruimte in beslag.

Onderkant van een installatie met waterverzachter.

Stappenplan 

Eens je een geschikte locatie gevonden hebt, kun je aan de slag. 

Stap 1: schakel water- en stroomaanvoer uit

Veiligheid boven alles! Vermijd kortsluiting door de hoofdkraan af te sluiten en de elektriciteit uit te schakelen. Zo voorkom je schade aan het toestel én ernstige letsels bij het installeren van je waterverzachter met zout.

Stap 2: installeer de bypass

Verwijder een klein stukje van de (centrale) waterleiding, of koppel een eventueel tussenstuk los. Monteer de bypass op de (centrale) waterleiding.

Wat is de bypass van een waterverzachter?

De bypass zorgt ervoor dat je de waterverzachter tijdelijk kunt uitschakelen, zonder daarmee de watertoevoer te doorbreken.

Ideaal wanneer je bijvoorbeeld hard water nodig hebt voor in de tuin.

Stap 3: verbind de waterverzachter en leiding met aanvoer- en retourslang

Met de aanvoerslang verbind je de waterverzachter met de waterverzachter met de centrale waterleiding. Je sluit de aanvoerslang aan bij de bypass.

De retourslang verbindt de waterontharder met het waterleidingnetwerk.

Stap 4: verbind de ontharder met het afvoerpunt

Sluit de waterontharder aan op het dichtstbijzijnde afvoerpunt. Zo kan het spoelwater na elke regeneratiecyclus geloosd worden in het riool.

Stap 5: voorzie een overloop

Met de overloopslang verbind je de waterverzachter opnieuw met de afvoer. Via de gewone afvoer loopt het spoelwater richting het riool.

De overloopaansluiting verzekert dat overtollig water (bijvoorbeeld bij een fout in het systeem waardoor het waterniveau in het zoutreservoir stijgt) kan worden afgevoerd.

Stap 6: start de waterverzachter

Dat gaat als volgt:

 1. Open de bypasskraan.
 2. Sluit de aanvoer- en afvoerkranen.
 3. Open de aftapkraan.
 4. Sluit de bypasskraan.
 5. Open de aanvoer- en afvoerkranen weer.
 6. Controleer het waterniveau in de ontharder. 
Een professionele installateur in een blauw hemd, druk in de weer met de installatie van een waterverzachter.

Kun je een waterontharder zelf installeren?

In principe kun je zelf aan de slag met de installatie van een traditionele waterverzachter. 

Voordelen zelf installeren

Je kunt enigszins besparen door je waterontharder zelf te installeren. Als alles goed verloopt, neemt de klus niet langer dan 1,5 tot 3 uur tijd in beslag. 

Voordelen professionele installatie

Toch is het niet aan te raden om je waterontharder zelf te installeren. 

 • Je moet het nodige materiaal zelf voorzien. Niet enkel de ontharder, maar ook al het nodige gereedschap.
 • Je betaalt 21 procent btw. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6 procent btw op zowel de arbeidskosten als de aanschaf van de waterontharder – maar enkel als je beroep doet op een vakspecialist.
 • Een correcte en veilige aansluiting is niet gegarandeerd. Waterontharders aansluiten vergt kennis en ervaring. 
 • Een doe-het-zelver geniet geen of weinig garantie. Bij professionele installatie mag je rekenen op garantie op het toestel én de uitgevoerde werken.
 • De meeste experts willen geen zelf-geïnstalleerd toestel onderhouden. Werk je samen met een vakexpert? Dan kun je gelijk een voordelig onderhoudscontract afsluiten.

Een vakspecialist is je bondgenoot in je strijd tegen kalk.

 • De juiste ontharder. Er zijn heel wat verschillende types waterverzachters. Een expert zoekt voor jou een toestel met de juiste capaciteit, dat perfect aanleunt bij het verbruik van je gezin.
 • Een specialist verzekert een veilige en efficiënte werking. Een expert helpt je niet enkel in je zoektocht naar het juiste toestel, hij of zij zorgt er ook voor dat je waterverzachter optimaal functioneert en correct is ingesteld.
 • Snelle installatie. Een vakspecialist weet precies waar hij of zij mee bezig is. Je neemt je waterverzachter meteen na installatie in gebruik.
 • Een optimale werking van het systeem. Een specialist zorgt ervoor dat je leidingwater zo energie- en kostenefficiënt mogelijk werkt.
Zacht water bij jou thuis?
Schakel een expert in.

Beste waterontharders voor doe-het-zelvers

Toch echt liever zelf aan de slag? Een magnetische waterontharder of een waterverzachter met polyfosfaten kun je relatief eenvoudig zelf installeren.

Een waterverzachter met polyfosfaatzout op een donkerblauwe achtergrond.

Prijs: Wat kost het installeren van een waterontharder?

… En vooral, hoeveel bespaar je door je waterverzachter zelf aan te sluiten? Een overzicht met richtprijzen:

Zelf aansluiten (exclusief materiaalkosten, plus btw)Prijs zelfinstallatie met btw (exclusief materiaalkosten)Laten installeren (plus btw) Prijs professionele installatie met btw
Mechanische waterontharder€ 700 – 1.500 + € 147 – 315 btw€ 847 – 1.815€ 800 – 1.600 + € 48 – 96 btw€ 800 – 1.696
Elektronische waterontharder€ 1.300 – 2.200 + € 273 – 462 btw€ 1.573 – 1662€ 1.500 – 2.500 + € 90 – 150 btw€ 1.590 – 2.590
Betaal niet meer dan nodig voor zacht leidingwater
Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes op maat.
arrow Ontvang offertes

Hoe kun je besparen op een waterverzachter?

Zelf installeren, is dus in de meeste gevallen niet per se de voordeligste optie. Met onderstaande tips haal jij het meeste uit je geld.

Tip 1: sluit een onderhoudscontract af

Na de plaatsing van je waterontharder moet het toestel jaarlijks of tweejaarlijks nagekeken worden. Tijdens die inspectie verzekert de specialist dat het toestel nog naar behoren werkt en zorgt die voor het periodieke onderhoud van je installatie.

De afvoer naar de riolering, het waterniveau in het zoutreservoir en de druk in je waterleidingen worden vakkundig geïnspecteerd. Zo blijft het systeem optimaal en kostenefficiënt functioneren.

Door bij de plaatsing van je systeem meteen een onderhoudscontract af te sluiten, kun je aanzienlijk besparen op de jaarlijkse kosten voor je waterverzachter. Veel vakspecialisten geven bij dergelijke regeling ook een mooie korting op de plaatsing zelf.

Tip 2: kies het juiste apparaat

Er zijn heel wat factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste waterverzachter.

 • Debiet dat perfect aansluit op het gemiddelde waterverbruik van je gezin.
 • Regeneratie van het systeem die past bij je levensstijl.
 • Capaciteit van het zoutreservoir.
 • Welke extra functies heb je nodig? Denk bijvoorbeeld aan de optie om de waterverzachter te verbinden met een app op je smartphone.

Tip 3: vergelijk offertes op maat

De prijs voor de installatie van je waterverzachtingssysteem is grotendeels afhankelijk van de installateur. Daarom is het aan te raden om offertes op te vragen bij meerdere professionele plaatsers. Gebruik het formulier onderaan deze pagina en ontvang gratis en vrijblijvende offertes én deskundig advies op maat.

Anderen bekeken ook

Volumegestuurde waterverzachter
Waterontharder problemen
In dit artikel vind je een overzicht van de meest voorkomende problemen met waterontharders, inclusief de symptomen, oorzaken en de meest effectieve oplossingen om je apparaat weer naar behoren te laten functioneren.
Installateur waterverzachter
Werking waterverzachter
In dit artikel ontdek je hoe een waterverzachter functioneert. De manier waarop een waterverzachter zijn werk doet, varieert naargelang het type van het apparaat en de techniek die voor de ontharding wordt gebruikt.
Waterontharder
Waterverzachters vergelijken
In dit artikel ontdek je hoe je waterverzachters kunt vergelijken op basis van type en merk. Ook kom je te weten met welke prijzen je rekening moet houden.

Compacte, grote of industriële waterverzachter laten plaatsen? Vergelijk offertes op maat

Een waterverzachter met zout installeren, laat je best over aan een professionele installateur. Met een expert aan je zij geniet je op een veilige manier van zacht water, voorkom je extra kosten door gebreken en garandeer je een efficiënte werking van het systeem.

Tijd voor zacht water bij jou thuis? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo kun jij prijzen vergelijken, advies inwinnen bij professionele installateurs en een oplossing vinden die perfect past bij jouw huishouden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.