Mechanische waterverzachter: prijs, werking en voor- en nadelen
Zacht water in huis? Met een mechanische waterverzachter kan dat – en dat aan een relatief schappelijke prijs. In dit artikel lees je wat een mechanische of hydraulische waterverzachter is, hoe zo’n toestel werkt en hoeveel het kost. Je vindt hier ook een overzicht met richtprijzen en de belangrijkste voor- en nadelen van mechanische waterontkalkers. Meer weten of prijzen vergelijken? Vul onderstaand offerteformulier in!
Inhoud
Wat is een mechanische waterontharder?
Een mechanische (ook wel hydraulische) waterontharder maakt hard water zacht zonder elektriciteit te verbruiken. Je plaatst het toestel dicht bij een (centrale) waterleiding en verbindt het apparaat met een afvoer en geniet meteen van de voordelen van zacht water.
Zo werkt het
Net als elektronische waterverzachters werken mechanische apparaten op basis van ionenuitwisseling. Ze beschikken over harscilinders die calcium en magnesium uit het water filteren.
Het grote verschil zit ‘m in de regeneratiecyclus: de spoelbeurt waarmee een verzadigd systeem zichzelf weer voorbereidt op een nieuwe onthardingscyclus.
- De meeste mechanische waterverzachters werken volumegestuurd. Ze regenereren zodra een bepaald watervolume doorheen het systeem is gestroomd.
- Een elektronische waterverzachter werkt doorgaans tijdsgestuurd. Je programmeert zelf wanneer de waterontharder zich reinigt. Elektronische toestellen kunnen echter zowel volume- als tijdsgestuurd zijn. Die toestellen regenereren zich zodra een bepaald watervolume onthard is én kunnen regenereren op een door jou bepaald tijdstip.
Opgelet
Mechanische waterverzachters kunnen in principe ook tijdsgestuurd regenereren. Er hangt dan een klein klokje aan het toestel waarop je zelf een tijdstip voor de regeneratiecyclus kunt aanduiden. Zulke apparaten zijn eerder zeldzaam.
Welke waterontharder werkt echt?
Zowel mechanische als elektronische waterontharders zijn efficiënte ontkalkers. Waterontkalking op basis van ionenuitwisseling is wetenschappelijk ondersteund. De werking van andere, hars- en zoutloze systemen zoals de magnetische waterverzachter, wordt wél in twijfel getrokken.
Kies een waterontharder met het juiste debiet. Zo voorkom je een te lage waterdruk in de leidingen.
Prijs mechanische ontkalker
Een mechanische waterverzachter laten installeren, kost gemiddeld 600 tot 1.400 euro.
Ter vergelijking: Voor een elektronisch toestel betaal je gemiddeld 1.600 tot 2.000 euro, inclusief plaatsing door een installateur.
Extra kosten
Bovenop de aanschafprijs betaal je natuurlijk ook enkele vaste kosten. Voor de aankoop van regeneratiezout mag je rekenen op een jaarlijkse kost van 40 à 100 euro. Nazicht door een installateur is goed voor een extra jaarlijkse kost van 60 à 80 euro.
Ter vergelijking: een elektronische waterontharder laten nakijken, kost gemiddeld 100 tot 150 euro.
Voor- en nadelen hydraulische waterontharder
Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van mechanische ontkalkers?
Voordelen van een mechanische ontkalker
Waarom kies je voor een mechanische waterontharder?
Goedkoper op alle vlakken
Een mechanische waterontharder is gemiddeld goedkoper dan een elektronisch toestel. Daarbij komt dat eventuele defecten ook goedkoper te herstellen zijn. Logisch ook: een apparaat met elektronische onderdelen repareren, is ingewikkelder dan een volledig mechanisch toestel repareren.
Ook de onderhoudskosten voor periodiek nazicht door de installateur liggen lager. Tot slot is de plaatsing van een mechanische ontkalker ook goedkoper.
Eenvoudig
Een mechanisch toestel plaatsen is eenvoudiger (en dus goedkoper). Ook de bediening is meer voor de hand liggend.
De kans op defecten is bovendien kleiner: mechanische toestellen bestaan over het algemeen uit duurzamere onderdelen.
Geen energieverbruik
Toegegeven, een elektronische waterontharder verbruikt zeer weinig energie (zo’n 9 kWh per jaar). Een mechanische ontharder verbruikt echter helemaal géén elektriciteit.
Meer keuze bij plaatsing
Bij de plaatsing van een elektronische waterontharder moet de installateur rekening houden met een afvoerpunt, de waterleiding én een elektriciteitsaansluiting. Bij de plaatsing van een mechanisch toestel hoef je enkel rekening te houden met de waterleiding en een gunstig gelegen afvoerpunt.
Wat zijn de nadelen van een mechanische waterontharder?
Het grootste nadeel van een mechanische waterontharder? Dat hangt af van de sturing van de regeneratie. Bij een toestel dat enkel volumegestuurd werkt, kun je geen vaste tijdstippen aanstellen voor de regeneratie. Dat betekent dat het systeem geen spoelcyclussen doorgaat wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent.
Met een toestel dat enkel tijdsgestuurd werkt, verbruik je mogelijks meer water en regeneratiezout dan nodig.
De regeneratiecyclus gaat gepaard met een onderbreking van de toevoer van zacht water. Een spoeling op vaste tijdstippen betekent dat je kunt kiezen om het toestel ‘s nachts (of op een moment waarop geen water verbruikt wordt) te laten regenereren.
Een bijkomend nadeel? Het ontbreken van handige extra functies en opties. Nieuwere elektronische waterverzachters geven bijvoorbeeld een melding wanneer het zoutreservoir leeg is, melden hoeveel zout verbruikt werd tijdens de laatste regeneratie, of houden je op de hoogte van de actuele hardheid van het water.
Wat is beter: mechanische of elektrische waterontharder?
Dat hangt volledig af van je eigen voorkeuren en wensen.
Vraag 1: is je waterverbruik stabiel?
Wie niet regelmatig voor langere periodes weg van huis is en een vrij stabiel waterverbruik heeft, is misschien beter af met een mechanisch toestel. Wie regelmatig op reis gaat, heeft dan weer baat bij de mogelijkheid om de regeneratie op vaste tijdstippen in te plannen.
Vraag 2: verkies je eenvoud, of wens je extra functies en opties?
Daarnaast is een mechanisch toestel erg eenvoudig. Wie die eenvoud op prijs stelt, is waarschijnlijk het meest tevreden met dergelijk apparaat. Wil je updates over het zacht water, de werking van het toestel, of wens je meer geavanceerde functies? Dan is een toestel dat werkt op basis van stroom de betere keuze.
Vraag 3: wat is je budget?
Tot slot is het een stuk goedkoper om een mechanische waterverzachter te laten installeren. Wie al die extra functies en technologische snufjes niet echt nodig heeft, kan flink besparen met een mechanisch toestel.
Let niet enkel op de kosten voor het aanschaffen en laten installeren, maar ook het elektriciteitsverbruik, onderhoud en eventuele reparaties van de waterverzachter.
Tip: laat je adviseren door een expert
Zowel elektronische als mechanische waterontharders beschermen je huishoudelijke apparaten, warmwaterinstallatie en waterleidingen tegen kalkaanslag.
De juiste waterverzachter vinden voor jouw huishouden, is maatwerk. Om te verzekeren dat je het juiste toestel laat plaatsen, is het aan te raden om advies in te winnen bij een expert. Die zorgt ervoor dat je de juiste waterontharder (met de juiste capaciteit en een passend debiet) laat plaatsen.
Snel het aanbod vergelijken? Gebruik het formulier onderaan deze pagina en ontvang offertes op maat.
De beste waterontharder voor de juiste prijs kopen? Vergelijk offertes en bespaar
Nood aan advies op maat bij het vergelijken van de verschillende types waterverzachters? Vragen over de aansturing van het regeneratieproces? Of benieuwd naar een exacte prijs voor een wateronthardingsinstallatie op maat?
Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van specialisten en offertes op maat van jouw situatie. Zo kun je prijzen en opties vergelijken en de ideale oplossing vinden voor jouw huishouden!