Waterverzachter plaatsen: waarop letten? Aandachtspunten en tips

Heb jij hard of zacht water thuis? Doe de test hier! Het goede antwoord is zacht water. Al is op vele plekken in België dat niet het geval. Hard water bevat veel kalk en is van lagere kwaliteit. Hoe jij jouw hard water naar zacht water kan switchen? Dat ontdek je hier, waar we bespreken hoe een waterverzachter plaatsen jouw waterkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren.

Welk type waterverzachter zou je willen plaatsen?

Een waterverzachter, of waterontharder, zorgt ervoor dat je kraanwater kalkvrij wordt. Daarbovenop geniet je van een betere kwaliteit en dus ook smaak.

Al luidt de vraag: ‘Plaats ik best een waterverzachter met of zonder zout?’. Time to talk about it!

Is investeren in een waterverzachter een goed idee?

Zeker en vast! Bij een gemiddeld waterverbruik, bespaar je tot wel 650 euro per jaar op je waterfactuur.

Met zout

Zout reinigt de harsen die in je waterverzachter zitten. De hardheid van het water en je verbruik zullen een invloed hebben op de hoeveelheid zout die je nodig zal hebben.

Kies je voor dit type, kies dan ook voor een digitaal systeem. Deze meet zelf hoeveel water er gebruikt werd en regelt de reiniging van de harsen.

Een tijdschakelaar reinigt op een vaste periode, ook wanneer er niets verbruikt werd. Met andere woorden is dit geld en zoutverspilling.

Glas water met zout.

Zonder zout

Een ontharder zonder zout gebruikt CO² als vervanger. Geen paniek, deze stof is geschikt voor consumptie. Het heeft hetzelfde effect als zout. Het voert kalk af en lost op.

Het handige is dat je nooit naar de doehetzelfwinkel hoeft te gaan, om zakken zout aan te kopen. Dit betekent geen sleurwerk meer en geen noodzaak om het zoutgehalte regelmatig te controleren.

Waar zit nu het grote verschil?

Een waterverzachter zonder zout kost tussen 1.500 en 2.000 euro, inclusief btw. Een systeem met zout ligt binnen dezelfde prijscategorie.

Toch is het plaatsen van een waterverzachter zonder zout een betere keuze. Het grootste verschil is dat dit type toestel geen zout vergt. Per zak van 25 kg zout, betaal je ongeveer 20 tot 25 euro. Het is dus minder sleurwerk, maar op lange termijn ook een kostenbesparing.

Twijfel je over welke optie het best bij jou past? Neem dan gerust contact op met een vakman. Het plaatsen van een waterverzachter is een grote investering. Waarbij je goed geïnformeerd dient te worden.

Twijfel je over welke optie het best bij jou past?
Neem dan gerust contact op met een vakman.

Hoe moet je een waterverzachter installeren?

De plaatsing van een waterverzachter is een eenvoudig proces. Al kan je de klus niet klaren zonder de nodige ervaring en kennis, als ook het juiste gereedschap

Dit stappenplan helpt je om het apparaat correct te installeren.

Stap 1: locatie bepalen

De waterverzachter installeren doe je voor de eerste vertakking van de waterleiding. Zo kan blokkeer je mogelijke uitgangen voor hard water.

Stap 2: bypass installeren

Hoeft het water niet ontkalkt worden? Dan kan de bypasskraan wel een omweg regelen. Dit is handig wanneer je wil douchen, de plantjes water geven, enzovoort.

In sommige gevallen zit de bypass in de ontharder zelf geïnstalleerd. Is dit niet het geval, dan zijn er 4 mogelijkheden voor de plaatsing:

  1. In de besturingseenheid van de ionenwisselaar.
  2. Aan de achterkant van de waterontharder.
  3. Bij de resthardheid regelaar.
  4. Bij de onderbreking van de waterleiding.

Stap 3: waterverzachter aansluiten

De plaatsing van de waterverzachter zelf gebeurt aan de hand van 2 slangen.

  1. De start is bij de aanvoerslang. Deze loopt van de bypass naar de ontharder. Het harde water komt nu terecht in het systeem.
  2. De retourslang zorgt voor een weg van de verzachter naar de kraan. De eindbestemming van het water.
De aanvoer- en retourslang aan de waterverzachter aansluiten.

Stap 4: Afvoer aansluiten

De afvoerbuis moet op minder dan vijf meter van het apparaat aangesloten worden. Zo kunnen alle kalkresten en het spoelwater naar het riool afgevoerd worden.

Stap 5: overloopaansluiting

In het geval dat het waterniveau te hoog zou staan, dat moet dit water afgevoerd kunnen worden. De overloopslang wordt dan ook aangesloten op de afvoer.

Stap 6: waterverzachter opstarten

The moment of truth is aangebroken. Tijd om te checken of de installatie geslaagd is…

Start met het activeren van de bypass. Sluit hierna de aanafvoerkraan af. Vervolgens open je de aftapkraan en sluit je de bypass af. Nu zet je ook de aanen afvoerkraan weer open. Tot slot controleer je het waterniveau in het apparaat. (Dit bedraagt 1 centimeter boven het zoutniveau.)

Alles check, dubbel check? Dan is de installatie geslaagd!

Heb je nog wat hulp nodig, of niet zeker van je stuk? Schakel dan een professionele installateur in om de klus uit te komen voeren.

Waarop letten bij een waterverzachter plaatsing? [Aandachtspunten en valkuilen]

Een waterverzachter plaatsen kan je makkelijk zelf doen. Al houd je best rekening met enkele mogelijke valkuilen. Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard. Lees onze 3 tips om problemen te voorkomen.

Aandachtspunt 1: denk aan de capaciteit van de waterontharder

Voor je aankoop van een waterverzachter, bekijk je best eens je verbruik. Aan welke capaciteit moet het product voldoen om je water te ontkalken?

Bij een te lage capaciteit zal de verzachter harder moeten werken en enorm veel verbruiken. Al is het omgekeerde ook waar. Een te hoge capaciteit zal overmatig veel werken en ook te veel verbruiken.

Waterhardheid meten om capaciteit te achterhalen.

Aandachtspunt 2: vergelijk merken

Iedere specialist en verdeler van producten heeft zijn eigen voorkeuren. Om er zeker van te zijn dat je alle opties overwogen hebt, vraag je best meerdere offertes aan. Zo kan je vergelijkend te werk gaan en de beste verkoper uitkiezen.

Indien je ervoor kiest om de plaatsing van de verzachter uit te laten voeren door een professional, vergelijk je best ook verschillende offertes.

Aandachtspunt 3: regelmatig onderhoud is belangrijk

Na de installatie van een waterverzachter is het belangrijk om een periodiek onderhoud in te lassen. Zo geef je vuil en andere bacteriën geen schijn van kans. Een langere levensduur is gegarandeerd.

Wat is de prijs om een waterverzachter laten plaatsen?

Indien je het werk liever aan een vakman overlaat, betaal je niet enkel voor je waterverzachter. Maar ook voor de installatie.

De prijs ligt tussen 300 en 1.000 euro. Deze prijsschatting is erg ruim omdat er veel externe factoren zijn die de installatiekosten beïnvloeden.

Een professionele installateur staat garant voor een optimale werking na de installatie van een waterverzachter. Deze kan je ook helpen met je periodiek onderhoud.

Vergelijk offertes voor de plaatsing van je waterverzachter!
Ontvang gratis offertes door het formulier in te vullen.
arrow Vergelijk nu

Waar plaats je een waterverzachter?

Een waterverzachter kan op verschillende plekken in je huis geïnstalleerd worden. Denk maar aan de zolder, meterkast, in een keukenkast of in de kelder. Ontdek hier wat nu eigenlijk écht de beste plek is…

Wat is de beste plek voor een waterontharder?

De beste plek voor een waterontharder, is in je meterkast. Hier komt het hele circuit van alle informatie van je woning samen. Zo blijven ook alle andere ruimtes vrij van elektronica en meters.

Waterontharder in meterkast.

Waterverzachter zelf plaatsen of laten plaatsen door een specialist? 

Je waterverzachter zelf plaatsen is zeker een optie. Als je geen klusser van nature bent, dan is het een juiste keuze om voor een professionele installateur te kiezen.

Waterverzachter zelf plaatsen

Klus je graag en goed? Heb je oog voor detail en nauwkeurigheid? Dan is zelf een waterverzachter plaatsen geen probleem. Begin met het stappenplan goed te lezen en begrijpen. Voorzie al de benodigdheden en laat je indien nodig nog extra informeren door een vakman.

Waterverzachter laten plaatsen

Je waterverzachter laten plaatsen is niet goedkoper, maar je krijgt er veel voor in ruil. Zoals advies op maat. Je bent zeker van een optimale werking en correcte plaatsing van de afvoer van de riolering.

Bij sommige vakmannen krijg je ook een garantie aangeboden. Daarbovenop heb je meteen ook een vakman die je kan contacteren wanneer het tijd is voor het periodiek onderhoud.

Vergelijk gratis offertes

Vul ons gratis formulier in en ontvang advies op maat. Welk advies is handig? Advies inzake de capaciteit die je nodig hebt, met of zonder zout, waar je hem het best installeert enzovoort.

Heb je graag wat prijsschattingen? Ook dan kan je het formulier invullen. Ontvang snel de gewenste offertes en ga aan de slag met vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.