Waterontharder CO2: werking, prijzen en voor- en nadelen
Meer weten over waterontharders die werken met CO2-injecties? In dit artikel lees je alles over dit type waterontharder. Je leert hier niet enkel hoe zo’n waterontharders precies werken, maar ook wat zo’n CO2-injectie precies inhoudt en wat het doet met je gezondheid. Je vindt hier ook een overzicht met de voor- en nadelen van CO2-waterontharders ten opzichte van traditionele mechanische of elektronische waterontharders.
Inhoud
Wat is een CO2 waterontharder
Traditionele waterontharders werken op basis van ionenuitwisseling. Zulke systemen beschikken over een filterende harscilinder die de magnesium- en calciumionen uit het water haalt en een kleine dosis natrium afstaat. Het resultaat is zacht water (zonder kalk!).
CO2 waterontharders gooien het ontharden van het water over een andere boeg. Ze halen de kalk niet letterlijk uit je water, maar zorgen ervoor dat de kalk oplost en geen kalkaanslag vormt.
Waterontharding zonder zout – wat zit er wel in?
CO2 waterverzachters werken zonder zout, afvoer of elektriciteit. Het systeem bestaat uit een cilinder met voedselveilig CO2-gas (ook wel koolzuurgas of H2CO3). Wanneer dat gas in contact komt met het kalkhoudend water, ontstaat een chemische reactie.
Tijdens dit reactieproces worden calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat getransformeerd in calciumbicarbonaat en magnesiumbicarbonaat. Deze verbindingen kunnen samen geen kalkaanslag vormen.
Hoe het werkt
Een installateur plaatst de CO2-waterontkalker tussen twee waterleidingen, zo dicht mogelijk bij de watermeter. Elke liter water die door de leiding stroomt, wordt geïnjecteerd met koolzuurgas.
Om te garanderen dat de juiste dosis CO2 wordt geïnjecteerd, wordt het systeem vakkundig geconfigureerd door de installateur. Om de zoveel tijd moet de gascilinder vervangen worden. Doorgaans gebeurt dat 1 keer per jaar. Het is aan te raden om die vervanging over te laten aan een expert.
Prijs waterontharder CO2
Voor een CO2-waterontharder betaal je tussen de 1.000 en 2.500 euro, inclusief plaatsing. Er zijn heel wat verschillende modellen op de markt, geproduceerd door een breed scala aan producenten.
Daarnaast betaal je jaarlijks 22 tot 100 euro voor het vervangen van de gascilinders. Een doe-het-zelver betaalt zo’n 22 euro voor een cilinder (voor een gezin van 4). Laat je de gascilinder liever vakkundig vervangen? Dan betaal je tot zo’n 100 euro aan onderhoudskosten.
Het is belangrijk dat het vervangen van de gascilinder juist verloopt. Fouten bij de installatie kunnen vervelende gevolgen hebben.
Solucalc of hydrokube?
Solucalc en hydrokube zijn de 2 meest bekende producenten van CO2 waterontharders. Welk merk je het best kiest, is onder meer afhankelijk van je budget, gezinsgrootte en waterverbruik. Vraag een specialist om advies op maat via het formulier onderaan deze pagina.
Hoe gezond is water uit een CO2 waterontharder?
Water ontharden met een chemisch proces? Dat doet mensen vaak even fronsen. Is het nog wel veilig om dat water te drinken? Absoluut.
Water dat onthard werd met een CO2-injectie is volkomen veilig. Het gebruikte gas is voedselveilig koolzuurgas: hetzelfde gas dat je terugvindt in spuitwater en bruisende frisdranken.
In die dranken is koolzuurgas bovendien in veel grotere dosissen aanwezig. Tijdens de CO2-injectie komt slechts een fractie van die hoeveelheid in het leidingwater terecht. Je kraantjeswater zal dus niet bruisen of naar koolzuur smaken.
Wat wel lichtjes verandert, is de pH-waarde van het water. Die zal enigszins stijgen. Bij een correcte installatie gaat het om een lichte, verwaarloosbare stijging.
Waarom water wel/niet ontharden met CO2-injectie?
Water dat werd verzacht met een CO2-injectie is dus volkomen veilig. Waarom zou je wel of niet kiezen voor een waterontharder met CO2-injectie?
Voordelen
Met een CO2 waterontharder geniet je dezelfde voordelen als met een traditionele waterontharder. Gezond water, minder kalkaanslag, en een langere levensduur en efficiëntere werking van huishoudelijke apparaten en je centrale verwarmingssysteem. Maar welke voordelen zijn kenmerkend voor CO2 waterverzachters?
Onderhoudsvriendelijk
Behalve een jaarlijkse vervanging van de gascilinder, vergt een CO2 waterontharder geen onderhoud.
Zout-, stroom- en afvoerloos
Je hoeft het systeem niet aan te sluiten op een afvoer of elektriciteitspunt. Een zoutreservoir aanvullen is ook niet nodig.
Milieuvriendelijk
Het zoute spoelwater uit klassieke waterontharders is milieubelastend. CO2 waterontharders verbruiken geen zout, spoelwater of elektriciteit.
Smaak verandert niet
Je leidingwater behoudt zijn oude, vertrouwde smaak.
Vlotte installatie
Een waterontharder laten installeren door een expert verloopt vlot en snel, met relatief lage arbeidskosten tot gevolg.
Water meteen veilig voor gebruik in de tuin
Water dat onthard wordt met een klassieke waterverzachter, is voorzien van een kleine dosis natrium. Dat water kun je niet zomaar gebruiken in de tuin: een bypass voorzien om de waterontharder uit te schakelen, is noodzakelijk. Water onthard met CO2 kun je naar hartenlust gebruiken in de (moes)tuin.
Nadelen
CO2 waterverzachters hebben ook enkele nadelen.
- Prijzig. CO2-waterontharders zijn niet goedkoop. Daartegenover staan de lage jaarlijkse onderhoudskosten.
- Formaat. De gascilinder in de CO2 waterverzachter is vrij groot, waardoor het installeren van de ontkalker niet in elke woning even gemakkelijk is.
- pH-verhoging. Bij een slecht afgesteld of foutief geïnstalleerde CO2 waterverzachter kun je te maken krijgen met een verhoging van het pH-niveau van je leidingwater.
- Geconditioneerd maar geen onthard water. Hoewel je met een CO2 waterontharder geen last meer hebt van kalkaanslag, is het water in theorie niet echt ontkalkt. De kalkdeeltjes worden niet uit het water gefilterd, dus in principe is het water niet onthard. In de praktijk geniet je echter wel grofweg dezelfde voordelen als met ‘echt’ zacht water.
- Kalkvorming in waterkoker. Een laatste nadeel: als het ontharde water verdampt, kan er wel een soort kalkaanslag voorkomen. Dat gebeurt voornamelijk in waterkokers; je wasmachine en warmwaterinstallatie zullen daar niet onder lijden.
Benieuwd of de effectiviteit van een CO2 ontharder volstaat in jouw regio?
Laat een expert langskomen om de hardheid van jouw leidingwater te controleren. Hij of zij weet je haarfijn uit te leggen welke oplossing geschikt is voor jouw huishouden.
De juiste waterontharder kopen? Vergelijk offertes en ontvang advies
Er zijn heel wat verschillende soorten waterontharders. Van toestellen die werken met een actieve zinkanonde tot waterontharders die beroep doen op een magneet: je loopt al snel verloren in de wereld van waterverzachting. En dat terwijl heel wat toestellen een relatief hoge prijs hebben – maar mogelijks niet zo efficiënt werken als de klassieke variant met zout.
Op zoek naar de beste waterontharder voor jouw huishouden tegen een correcte prijs? Doe dan beroep op de kennis en expertise van een ervaren installateur. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat.
Zo kun jij je opties verkennen, modellen van de bekendste (en minder bekende) merken vergelijken en een oplossing vinden die precies past bij jouw wensen, noden en budget.