Industriële waterverzachter: hoe kies je het juiste systeem?

Met een industriële waterverzachter bestrijd je kalkaanslag op grote schaal. In dit artikel ontdek je voor wie zo’n industriële waterverzachter de aangewezen oplossing is, waarom je jouw leidingwater zou ontharden en hoe je het juiste toestel kiest. Nog meer weten? Stel je vragen via het formulier onderaan deze pagina of druk op onderstaande knop.

Wat zijn industriële waterontharders?

Industriële waterontharders zijn waterverzachters voor gebouwen waar veel meer water wordt verbruikt dan in een particuliere woning. Ze zijn de aangewezen oplossing voor kalkaanslag bij grootschalig waterverbruik.

Ideaal voor bedrijven en grote gebouwen

Industriële waterontharders worden niet enkel geïnstalleerd in grote industriegebouwen. Ook andere grootverbruikers, zoals ziekenhuizen, restaurants, kleine of grote ondernemingen en appartementsgebouwen kunnen baat hebben bij een waterontharder.

Wat is het verschil tussen particuliere waterontkalker en industriële waterontharder?

Hoe groter het waterverbruik, hoe meer water onthard moet worden en hoe groter de nodige capaciteit van de wateronthardingsinstallatie.

Het belangrijkste verschil tussen normale waterontkalkers en industriële installaties, is dan ook de grootte van het systeem.

Een industriële installatie…

  • Moet meer liters water per minuut ontkalken, en heeft dus een hoger debiet.
  • Moet over een grotere voorraad regeneratiezout beschikken, en heeft dus een hogere capaciteit.

Ter illustratie: een particuliere waterontharder heeft een zoutreservoir van zo’n 20 à 25 kilogram. Een industriële installatie heeft een aanzienlijk groter ‘pekelvat’ waar vaak meer dan 4 keer zoveel regeneratiezout in bewaard kan worden.

Ook de harscilinders zijn aanzienlijk groter: gemiddeld 8 liter voor een particulier toestel versus meer dan 40 liter voor een industrieel apparaat.

Vaak beschikken industriële waterverzachters zelfs over meerdere harscilinders. Dan gaat het om zogenaamde duplex of triplex systemen.

Op zoek naar industriële waterontharders?
Vergelijk gratis offertes voor industriële waterontharders.
Schuin bovenaanzicht van een installatie met industriële waterverzachters.

Voordelen industriële waterverzachter

Een industriële waterverzachter biedt heel wat voordelen.

Rek de levensduur van waterverbruikende apparaten

Toestellen die water verbruiken zijn bijzonder gevoelig voor kalkaanslag. Door de aanwezigheid van kalk te bestrijden, verleng je de levensduur van zulke apparaten aanzienlijk.

Je bespaart jezelf bovendien heel wat extra kosten voor reparaties, grondig onderhoud of het vervangen van dergelijke machines.

Efficiënter verwarmen

Ook je warmwaterinstallatie is gevoelig voor kalkaanslag. Kalkophopingen kunnen de werking van dat systeem drastisch aantasten, met een verminderde werking én hogere energiekosten tot gevolg.

Door je water te ontharden, verzeker je een zuinige en krachtige werking van je verwarmingsinstallatie én bespaar je opnieuw heel wat reparatie-, onderhouds- en vervangingskosten.

Spaar je waterleidingen

Net als je warmwaterinstallatie en waterverbruikende toestellen krijgen je waterleidingen het zwaar te verduren. Zacht water is beduidend vriendelijker voor je waterleidingen.

Minder kalk voor een schoner resultaat

Of je nu een wasserette uitbaat, een carwash runt of een bistro hebt geopend: zacht water geeft je onderneming een schitterende uitstraling. Onthard water is beter voor textiel, huid en haar, maar zorgt evengoed voor meer doeltreffende poetsbeurten.

Je ramen, zilverwerk en andere glanzende elementen kunnen doffer worden door kalkaanslag. Met zacht water schoonmaken, garandeert een schitterend resultaat.

Vooraanzicht van een rij wasmachines in een wasserette met een industriële waterverzachter.

Wat is de beste hardheid voor water?

Idealiter is je leidingwater 7 tot 15 Franse graden hard. Een hardheid boven de 30 Franse graden wil je vermijden, en wat zachter dan 7 Franse graden is te zacht.

Waarop letten als je een industriële waterontharder wilt kopen?

Hoe kies je de juiste waterontharder?

1. Soorten: mechanisch of elektronisch

Om hard water doeltreffend te bestrijden, kies je hoe dan ook voor een waterverzachter die werkt op basis van ionenuitwisseling.

Kort uitgelegd gebruikt zo’n toestel cilinders met harsen die calcium en magnesium uit het water filteren en een kleine dosis natrium afstaan. 

Die harsen raken na een tijd verzadigd, waardoor het systeem moet regenereren. Dat gebeurt aan de hand van een spoelbeurt met reinigingszout

  • Bij een mechanisch systeem gebeurt dit volumegestuurd. Het systeem regenereert zodra een bepaald aantal liters water onthard werd.
  • Bij een elektronisch systeem gebeurt dit volumegestuurd, tijdsgestuurd (op door jou bepaalde tijdstippen) of een combinatie van die 2.

2. Simplex, duplex of triplex

Een simplex waterontharder werkt met een enkele harscilinder. Tijdens de regeneratiecyclus kun je voor enkele minuten geen zacht water verbruiken. 

Een duplex waterontharder beschikt over 2 harscilinders, een triplex waterontharder heeft er 3. Met een duplex of triplex systeem wordt de toevoer van zacht water niet onderbroken tijdens de regeneratiecyclus.

Wanneer de ene harscilinder regenereert, neemt een andere cilinder het werk over. Er blijft dus continu zacht water door de leidingen stromen. 

Een carwash laan met roterende borstels, in de verte twee mannen die een zwartgrijze auto spoelen met een tuinslang.

3. Kwaliteit, levensduur en merken

Een kwalitatieve waterontharder gaat gemakkelijk meer dan 20 jaar mee (mits het toestel naar behoren wordt onderhouden).

Kijk bij het vergelijken van toestellen goed naar de garantievoorwaarden en verwachte levensduur. Vermijd duurkoop: kies voor een merk dat toestellen met aantoonbare kwaliteit produceert.

Snel hoogwaardige toestellen vergelijken? Gebruik het formulier onderaan deze pagina.

4. Capaciteit

Hoe groter de capaciteit van een waterontharder, hoe groter het zoutreservoir of pekelvat. Een systeem met een ruimer pekelvat zal langer autonoom blijven werken. Je moet het zoutreservoir dus minder frequent bijvullen

5. Debiet

Hoe groter het debiet van de waterverzachter, hoe meer water het systeem per minuut kan ontharden. Verbruik je erg veel water (op meerdere posten tegelijk, zoals bijvoorbeeld in een carwash, appartementsgebouw of wasserette)? Dan heb je een systeem nodig met een hoog debiet.

Een te laag debiet kan resulteren in een vermindering van de waterdruk. Vraag een specialist om advies op maat om het juiste debiet voor jouw installatie te bepalen.

6. Zuinigheid en zout-, energie- en waterverbruik

Hoe groter de capaciteit en het debiet van een waterontharder, hoe meer onthardingszout en spoelwater het systeem verbruikt. Ook het elektriciteitsverbruik van zulke installaties kan hoog liggen.

Bepaalde waterontharders werken op een zuinigere manier. Zo zijn er bijvoorbeeld apparaten die niet tijds- of volumegestuurd regenereren, maar sensorgestuurd werken.

Zulke toestellen meten de hardheid van het water en starten pas een regeneratiecyclus op wanneer die hardheid een bepaalde grens overschrijdt. Zo voorkom je onnodige spoelbeurten en de verspilling van onthardingszout.

Vergelijk offertes en bespaar
Ontvang offertes van verschillende specialisten en kies de beste industriële waterontharder voor jouw situatie.
arrow Ontvang offertes op maat

7. Let op de wetgeving

Elke waterleverancier legt regels en voorschriften op betreffende het ontkalken van leidingwater. Contacteer je waterleverancier of informeer je over de lokale wetgeving bij een specialist in jouw regio. Gebruik daarvoor het formulier onderaan deze pagina.

8. Vraag advies op maat

De juiste waterontharder kopen, doe je door beroep te doen op de kennis en ervaring van een installateur. Gebruik het formulier onderaan dit artikel om in contact te komen met specialisten in jouw regio.

Industriële waterverzachter

Prijs industriële waterontharder? Vergelijk offertes op maat

Industriële wateronthardingsinstallaties worden doorgaans op maat samengesteld. Benieuwd hoeveel een wateronthardingssysteem voor jouw grote of kleine onderneming of appartementsgebouw kost? Vul dan onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo vind je in een handomdraai een oplossing die past bij jouw wensen, noden en budget!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.