Waterverzachters vergelijken: prijzen, soorten en merken

Waterontharders zijn een interessante investering, maar er zijn veel verschillende waterverzachters op de markt, waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Waterverzachters vergelijken is belangrijk voordat je een definitieve keuze maakt.

In het Belgische leidingwater zit er vrij veel kalk, wat aanleiding geeft tot kalkaanslag. Als je last hebt van veel kalk kan het interessant zijn om een waterverzachter aan te schaffen.

Een waterontharder helpt de kalk in je kraantjeswater te verminderen, wat goed is voor huishoudapparaten, de was en de huid. Ook zal het je een flinke besparing kunnen opleveren qua energieverbruik en zul je minder geld kwijt zijn aan de reparatie van apparaten.

Maar hoe kun je het beste een keuze maken tussen bijvoorbeeld een waterontharder met of juist zonder zout? Heb je een simplex of een duplex waterverzachter nodig? En met welke prijzen moet je rekening houden? We leggen het je graag uit, zodat het makkelijker voor je wordt om waterverzachters te vergelijken.

Prijzen van waterontharders

Een belangrijke factor om rekening mee te houden tijdens je keuze voor een waterontharder is natuurlijk de prijs. Met onderstaande prijzen kun je gemiddeld rekening houden bij de aanschaf van een waterverzachter.

Soort waterverzachterGemiddelde prijs (incl. btw)
Traditionele waterverzachter met zoutblokken750 – 1.800 euro
Elektronische waterverzachter1.000 – 1.500 euro
Mechanische waterontharder750 – 1.000 euro
Duplex waterontharder1.400 – 1.600 euro

Zoals je ziet kunnen de gemiddelde prijzen nogal uiteenlopen. De daadwerkelijke totaalprijs kan afwijken en hangt ook af van de installateur die de waterverzachter zal plaatsen. Het is dus altijd verstandig om offertes te vergelijken voordat je een echte keuze maakt.

Vergelijk waterverzachters en bespaar
Ontdek hoeveel je kunt besparen door verschillende waterverzachters te vergelijken. Vraag hier gratis offertes.
arrow Ontvang offertes

Hoe beste waterontharder kiezen? [Soorten]

Er zijn veel verschillende soorten waterverzachters, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. We zetten ze voor je op een rijtje, zodat je beter een keuze kunt maken die goed bij jouw situatie past.

1. Compacte waterverzachters

Zoals de naam al doet vermoeden zijn compacte waterverzachters klein en compact in formaat. De onthardingscilinder met harskorrels en het zoutvat zitten gecombineerd in één behuizing.

Modellen voor een huishouden van zo’n vier personen zijn daardoor vaak slechts 65 centimeter hoog en de hoogte van de modellen voor zes à zeven personen ligt rond één meter.

Daarbij zijn ze vaak erg mooi afgewerkt, waardoor je ze niet hoeft weg te werken. Een nadeel is wel dat door hun compacte formaat het zoutvat wat vaker moet worden aangevuld.

Ook zijn compacte waterverzachters vaak wat duurder in aanschaf.

Grote versus kleine waterverzachter

Versus duo waterverzachter

Een compact model heeft alle onderdelen in dezelfde behuizing, bij een duo waterverzachter is dat niet het geval. Dit type waterverzachter bestaat uit twee verschillende apparaten.

De effectieve waterontharder omvat enkel de onthardingscilinder. Het tweede toestel is een apart zoutreservoir, dat met een leiding verbonden is met het eerste apparaat.

Door de omvang van het systeem is dit enkel geschikt voor woningen met voldoende ruimte. Hoewel de twee componenten een extra flexibiliteit bieden met betrekking tot de plaatsing, is het dus voornamelijk belangrijk rekening te houden met de benodigde ruimte voor de installatie.

Het zoutvat van een duo waterverzachter is groter dan bij de compacte tegenhanger. Dit zal daarom minder vaak bijgevuld moeten worden, wat bijdraagt aan het gebruiksgemak van het systeem. Dit maakt het een geschikte waterverzachter voor mensen met een drukke levensstijl.

2. Waterverzachter zonder zout (met polyfosfaten of CO₂)

Traditionele waterontharders werken met zout, maar er zijn tegenwoordig ook modellen op de markt die met andere technieken werken. In tegenstelling tot de klassieke waterverzachters halen deze kalk niet daadwerkelijk uit het water.

Wel zorgt de waterverzachter ervoor dat kalk zich niet afzet in de leidingen, maar rond blijft zweven in het water. Dit kan worden gedaan door een magnetisch of elektromagnetisch veld, maar ook een CO₂-injectie is een veelgebruikte methode. Ook bestaan er waterontharders met polyfosfaten en zijn er modellen met een zinken anode.

Al deze waterverzachters werken op een andere manier, maar hebben hetzelfde effect. De samenstelling van het water verandert hier niet door, je hebt alleen minder last van kalk in de leidingen.

De effectiviteit van deze waterverzachters zonder zout is minder dan de traditionele modellen met zout. Wel zijn ze een stuk goedkoper dan de klassieke modellen met zout.

3. Waterverzachter zonder afvoer

Waterverzachters zonder afvoer zijn ongebruikelijk, maar bestaan wel. Deze modellen kunnen echter nooit met zout werken, omdat het zoute water altijd afgevoerd zal moeten worden.

Daarom werken waterontharders zonder afvoer altijd op een andere manier. Zoals hierboven al beschreven zijn dit niet altijd de meest effectieve waterontharders. Houd hier dus rekening mee als je voor zo’n waterverzachter wil kiezen.

4. Simplex en duplex waterverzachters

Het verschil tussen een simplex en een duplex waterverzachter zit in het aantal harscilinders waar het apparaat over beschikt. Een simplex model heeft er maar eentje, terwijl een duplex model twee ionenwisselaars heeft.

Over het algemeen is een simplex model voldoende

Het kan dan echter voorkomen dat je dan kortdurend geen onthard water hebt, omdat de cilinder moet regenereren. Bij een duplex model heb je hier nooit last van. Een duplex model kost wel meer dan een simplex model. Je moet dus afwegen of dit het extra geld waard is.

Zout ontkalker

Regeneratie: tijd- of volumegestuurd?

De regeneratie kan tijdgestuurd zijn, maar ook volumegestuurd. De prijs van een volumegestuurde waterontharder zal wat hoger liggen dan die van een tijdgestuurde. Hieraan kan je al merken dat de volumegestuurde regeneratie wat gespecialiseerder is, en daarmee preciezer. 

Regeneratie zal bij een tijdgestuurd model starten op een vast tijdstip. Het kan daardoor zijn dat de regeneratie te laat of te vroeg plaatsvindt.

De intervaltijd van regeneratie bij een volumegestuurd proces is afgestemd op het actuele waterverbruik

Ontvang deskundig advies over waterverzachters
Laat onze specialisten je adviseren over de beste waterverzachter voor jouw situatie.

Waterontharder kopen: welk merk is het beste?

Er zijn veel verschillende merken waterverzachters op de markt. Het is verstandig om verschillende merken met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt.

We hebben een paar belangrijke Belgische merken voor je op een rijtje gezet. Waterontkalkers van deze merken zijn van hoge kwaliteit en garanderen jaren zacht water.

Waterverzachters vergelijken

Bayard

Bayard is een 100% Belgisch bedrijf dat kwalitatief goede waterontharders verkoopt. Ze hebben al meer dan 50 jaar ervaring en helpen je graag bij de keuze voor de juiste waterontharder. Door hun ruime assortiment en lange garantie weet je zeker dat je voor lange tijd verzekerd bent van zacht water.

Durlem

Durlem is ook een Belgische fabrikant van waterverzachters. Veel grote bedrijven maken gebruik van waterontharders van dit merk, maar ook veel consumenten genieten van zachter water door de economische en ecologische waterontharders van dit merk.

Culligan

Al meer dan 75 jaar produceert Culligan manieren om water beter te maken. Waterontharders zijn maar een deel van hun assortiment. Ze hebben een groot aantal verschillende waterverzachters, waardoor er altijd wel een model is dat bij jouw situatie past.

BWT

BWT is een groot bedrijf als het om watertechnologieën gaat. Zij hebben als missie om het leven van iedereen beter te maken door middel van water. Met hun waterontharders zorgen zij al voor zijdezacht water in vele huishoudens en bij veel bedrijven.

Minimax

Sinds 1978 verkoopt en installeert Minimax waterontharders in België. Vandaag is het een van de grootste producenten van huishoudelijke waterverzachters in Europa. Sinds 2003 is het een Belgisch-Brits bedrijf en telt het vandaag 7 vestigingen in België.

Van Marcke

Van Marcke kwam met twee perfect uitgewerkte modellen op de markt: compacte waterverzachters uit het Aqua-O-Matic gamma. Het minimodel is geschikt voor kleine huishoudens tot 2 personen en het maxi model voor gezinnen tot 5 personen.

Vergelijk merken en prijzen van waterverzachters
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende merken en vergelijk de prijzen.
arrow Ontvang gratis offertes

Ook interessant voor jou:

Wat doen de korrels in een onthardingscilinder?

+
Hard water is water dat verzadigd is met calcium- en magnesiumionen. De harskorrels in een onthardingscilinder zitten in het geval van een nieuw, of net gespoeld toestel vol met natriumionen. Hard water loopt tussen deze korrels door, geeft de calcium- en magnesiumionen af en neemt natriumionen op.

Na verloop van tijd zijn de korrels in de ionenwisselaar verzadigd. Zout uit het zoutreservoir zal dan starten met de regeneratie. De harskorrels laten calcium en magnesium los en nemen opnieuw natrium op. Hoe vaak de regeneratie moet plaatsvinden hangt af van de hardheid van het water, de capaciteit van de ionenwisselaar en jouw waterverbruik.

Wat is de beste en goedkoopste waterontharder op de markt?

+
De beste en de goedkoopste waterverzachter voor jou is niet hetzelfde als voor anderen. Goedkope ontharders hebben meestal een kleine capaciteit. Dit komt in aankoop goedkoper uit. Is de capaciteit te klein om jouw waterverbruik te ondersteunen? Dan zal je deze besparing al snel in spoelzout moeten betalen.

Kies altijd een ontharder op maat van jouw huishouden. Vraag hierover advies aan professionele waterverzachter installateurs.

Best blijf je weg van magnetische waterverzachters. De werking werd nooit wetenschappelijk aangetoond. De aankoopprijs die je spendeert, is daarmee hoogstwaarschijnlijk weggegooid geld.

Welke zijn de beste waterverzachters?

+
Waterverzachters met zout zijn veruit het beste type op de markt. Welk merk en welke capaciteit je kiest, hangt af van persoonlijke factoren zoals budget, beschikbare ruimte, waterverbruik en gezinssamenstelling.

Anderen bekeken ook

Viessmann waterverzachters
Viessmann waterverzachters
In dit artikel vind je alles over Viessmann waterverzachters. Ontdek de kenmerken, installatie-instructies en de beschikbare modellen.
Aqua Sensor
Aqua Sensor review
Dit artikel biedt een overzicht van de Aqua Sensor waterverzachter, inclusief de belangrijkste voor- en nadelen, evenals reviews.
Aqua Service
Aqua Service prijzen
Dit artikel geeft een uitgebreid overzicht van Aqua Service en hun aanbod, met informatie over de verschillende waterbehandelingssystemen die ze produceren, leveren en installeren, inclusief prijsinformatie.
Waterverzachters vergelijken van Delta
Waterverzachter delta
In dit artikel ontdek je alles over de fabrikant Delta, inclusief een overzicht van de prijzen voor de vier populairste Delta waterontharders en de gemiddelde prijs voor een Delta toestel.
Aquagroup modellen vergelijken
Aquagroup
In dit artikel vind je uitgebreide info over Aquagroup, waaronder details over de modellen waterverzachters die ze aanbieden, de unieke eigenschappen van deze toestellen, de prijzen, beoordelingen van klanten en het brede assortiment van het bedrijf.
Een elektronische, blauwe waterverzachter met zwart display van het merk Clearwater in een toonzaal.
Clearwater waterontharder
Ontdek alles wat er te weten valt over Clearwater, van de gemiddelde kosten en onderhoudsprijzen tot de beschikbare modellen.
Waterontharder zonder stroom vergelijken
Waterontharder zonder stroom
Ontdek alles over waterontharders zonder stroom, hoe ze werken, de verschillen met elektronische modellen en hun voordelen.
Industriële waterverzachters vergelijken
Industriële waterverzachter
Leer alles over industriële waterverzachters. Voor wie ze geschikt zijn, waarom je leidingwater zou moeten ontharden en hoe je het juiste apparaat kiest.
Werking ontharder via ionenuitwisseling
Werking waterverzachter
In dit artikel ontdek je alles over de werking van een waterverzachter en meer.

Waterontharders prijs vergelijken? Ontvang tot 5 offertes

Zoals je ziet zijn er veel factoren om rekening mee te houden bij de keuze voor een waterverzachter. Het is daarom altijd verstandig om verschillende offertes van installateurs voor waterverzachters te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt.

Zo weet je zeker dat je niet alleen de beste waterontharder in huis haalt, maar ook dat je de beste prijs betaalt voor zowel het apparaat als voor de plaatsing. Zo kun jij straks met een gerust hart genieten van alle voordelen die zacht water te bieden heeft.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.