Waterverzachters vergelijken: prijzen, soorten en merken
Waterontharders zijn een interessante investering, maar er zijn veel verschillende waterverzachters op de markt, waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Waterverzachters vergelijken is belangrijk voordat je een definitieve keuze maakt.
In het Belgische leidingwater zit er vrij veel kalk, wat aanleiding geeft tot kalkaanslag. Als je last hebt van veel kalk kan het interessant zijn om een waterverzachter aan te schaffen.
Een waterontharder helpt de kalk in je kraantjeswater te verminderen, wat goed is voor huishoudapparaten, de was en de huid. Ook zal het je een flinke besparing kunnen opleveren qua energieverbruik en zul je minder geld kwijt zijn aan de reparatie van apparaten.
Maar hoe kun je het beste een keuze maken tussen bijvoorbeeld een waterontharder met of juist zonder zout? Heb je een simplex of een duplex waterverzachter nodig? En met welke prijzen moet je rekening houden? We leggen het je graag uit, zodat het makkelijker voor je wordt om waterverzachters te vergelijken.
Inhoud
Prijzen van waterontharders
Een belangrijke factor om rekening mee te houden tijdens je keuze voor een waterontharder is natuurlijk de prijs. Met onderstaande prijzen kun je gemiddeld rekening houden bij de aanschaf van een waterverzachter.
Soort waterverzachter | Gemiddelde prijs (incl. btw) |
---|---|
Traditionele waterverzachter met zoutblokken | 750 – 1.800 euro |
Elektronische waterverzachter | 1.000 – 1.500 euro |
Mechanische waterontharder | 750 – 1.000 euro |
Duplex waterontharder | 1.400 – 1.600 euro |
Zoals je ziet kunnen de gemiddelde prijzen nogal uiteenlopen. De daadwerkelijke totaalprijs kan afwijken en hangt ook af van de installateur die de waterverzachter zal plaatsen. Het is dus altijd verstandig om offertes te vergelijken voordat je een echte keuze maakt.
Hoe beste waterontharder kiezen? [Soorten]
Er zijn veel verschillende soorten waterverzachters, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. We zetten ze voor je op een rijtje, zodat je beter een keuze kunt maken die goed bij jouw situatie past.
1. Compacte waterverzachters
Zoals de naam al doet vermoeden zijn compacte waterverzachters klein en compact in formaat. De onthardingscilinder met harskorrels en het zoutvat zitten gecombineerd in één behuizing.
Modellen voor een huishouden van zo’n vier personen zijn daardoor vaak slechts 65 centimeter hoog en de hoogte van de modellen voor zes à zeven personen ligt rond één meter.
Daarbij zijn ze vaak erg mooi afgewerkt, waardoor je ze niet hoeft weg te werken. Een nadeel is wel dat door hun compacte formaat het zoutvat wat vaker moet worden aangevuld.
Ook zijn compacte waterverzachters vaak wat duurder in aanschaf.
Versus duo waterverzachter
Een compact model heeft alle onderdelen in dezelfde behuizing, bij een duo waterverzachter is dat niet het geval. Dit type waterverzachter bestaat uit twee verschillende apparaten.
De effectieve waterontharder omvat enkel de onthardingscilinder. Het tweede toestel is een apart zoutreservoir, dat met een leiding verbonden is met het eerste apparaat.
Door de omvang van het systeem is dit enkel geschikt voor woningen met voldoende ruimte. Hoewel de twee componenten een extra flexibiliteit bieden met betrekking tot de plaatsing, is het dus voornamelijk belangrijk rekening te houden met de benodigde ruimte voor de installatie.
Het zoutvat van een duo waterverzachter is groter dan bij de compacte tegenhanger. Dit zal daarom minder vaak bijgevuld moeten worden, wat bijdraagt aan het gebruiksgemak van het systeem. Dit maakt het een geschikte waterverzachter voor mensen met een drukke levensstijl.
2. Waterverzachter zonder zout (met polyfosfaten of CO₂)
Traditionele waterontharders werken met zout, maar er zijn tegenwoordig ook modellen op de markt die met andere technieken werken. In tegenstelling tot de klassieke waterverzachters halen deze kalk niet daadwerkelijk uit het water.
Wel zorgt de waterverzachter ervoor dat kalk zich niet afzet in de leidingen, maar rond blijft zweven in het water. Dit kan worden gedaan door een magnetisch of elektromagnetisch veld, maar ook een CO₂-injectie is een veelgebruikte methode. Ook bestaan er waterontharders met polyfosfaten en zijn er modellen met een zinken anode.
Al deze waterverzachters werken op een andere manier, maar hebben hetzelfde effect. De samenstelling van het water verandert hier niet door, je hebt alleen minder last van kalk in de leidingen.
De effectiviteit van deze waterverzachters zonder zout is minder dan de traditionele modellen met zout. Wel zijn ze een stuk goedkoper dan de klassieke modellen met zout.
3. Waterverzachter zonder afvoer
Waterverzachters zonder afvoer zijn ongebruikelijk, maar bestaan wel. Deze modellen kunnen echter nooit met zout werken, omdat het zoute water altijd afgevoerd zal moeten worden.
Daarom werken waterontharders zonder afvoer altijd op een andere manier. Zoals hierboven al beschreven zijn dit niet altijd de meest effectieve waterontharders. Houd hier dus rekening mee als je voor zo’n waterverzachter wil kiezen.
4. Simplex en duplex waterverzachters
Het verschil tussen een simplex en een duplex waterverzachter zit in het aantal harscilinders waar het apparaat over beschikt. Een simplex model heeft er maar eentje, terwijl een duplex model twee ionenwisselaars heeft.
Over het algemeen is een simplex model voldoende
Het kan dan echter voorkomen dat je dan kortdurend geen onthard water hebt, omdat de cilinder moet regenereren. Bij een duplex model heb je hier nooit last van. Een duplex model kost wel meer dan een simplex model. Je moet dus afwegen of dit het extra geld waard is.
Regeneratie: tijd- of volumegestuurd?
De regeneratie kan tijdgestuurd zijn, maar ook volumegestuurd. De prijs van een volumegestuurde waterontharder zal wat hoger liggen dan die van een tijdgestuurde. Hieraan kan je al merken dat de volumegestuurde regeneratie wat gespecialiseerder is, en daarmee preciezer.
Regeneratie zal bij een tijdgestuurd model starten op een vast tijdstip. Het kan daardoor zijn dat de regeneratie te laat of te vroeg plaatsvindt.
De intervaltijd van regeneratie bij een volumegestuurd proces is afgestemd op het actuele waterverbruik.
Waterontharder kopen: welk merk is het beste?
Er zijn veel verschillende merken waterverzachters op de markt. Het is verstandig om verschillende merken met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt.
We hebben een paar belangrijke Belgische merken voor je op een rijtje gezet. Waterontkalkers van deze merken zijn van hoge kwaliteit en garanderen jaren zacht water.
Bayard
Bayard is een 100% Belgisch bedrijf dat kwalitatief goede waterontharders verkoopt. Ze hebben al meer dan 50 jaar ervaring en helpen je graag bij de keuze voor de juiste waterontharder. Door hun ruime assortiment en lange garantie weet je zeker dat je voor lange tijd verzekerd bent van zacht water.
Durlem
Durlem is ook een Belgische fabrikant van waterverzachters. Veel grote bedrijven maken gebruik van waterontharders van dit merk, maar ook veel consumenten genieten van zachter water door de economische en ecologische waterontharders van dit merk.
Culligan
Al meer dan 75 jaar produceert Culligan manieren om water beter te maken. Waterontharders zijn maar een deel van hun assortiment. Ze hebben een groot aantal verschillende waterverzachters, waardoor er altijd wel een model is dat bij jouw situatie past.
BWT
BWT is een groot bedrijf als het om watertechnologieën gaat. Zij hebben als missie om het leven van iedereen beter te maken door middel van water. Met hun waterontharders zorgen zij al voor zijdezacht water in vele huishoudens en bij veel bedrijven.
Minimax
Sinds 1978 verkoopt en installeert Minimax waterontharders in België. Vandaag is het een van de grootste producenten van huishoudelijke waterverzachters in Europa. Sinds 2003 is het een Belgisch-Brits bedrijf en telt het vandaag 7 vestigingen in België.
Van Marcke
Van Marcke kwam met twee perfect uitgewerkte modellen op de markt: compacte waterverzachters uit het Aqua-O-Matic gamma. Het minimodel is geschikt voor kleine huishoudens tot 2 personen en het maxi model voor gezinnen tot 5 personen.
Ook interessant voor jou:
Wat doen de korrels in een onthardingscilinder?
Na verloop van tijd zijn de korrels in de ionenwisselaar verzadigd. Zout uit het zoutreservoir zal dan starten met de regeneratie. De harskorrels laten calcium en magnesium los en nemen opnieuw natrium op. Hoe vaak de regeneratie moet plaatsvinden hangt af van de hardheid van het water, de capaciteit van de ionenwisselaar en jouw waterverbruik.
Wat is de beste en goedkoopste waterontharder op de markt?
Kies altijd een ontharder op maat van jouw huishouden. Vraag hierover advies aan professionele waterverzachter installateurs.
Best blijf je weg van magnetische waterverzachters. De werking werd nooit wetenschappelijk aangetoond. De aankoopprijs die je spendeert, is daarmee hoogstwaarschijnlijk weggegooid geld.
Welke zijn de beste waterverzachters?
Anderen bekeken ook
Waterontharders prijs vergelijken? Ontvang tot 5 offertes
Zoals je ziet zijn er veel factoren om rekening mee te houden bij de keuze voor een waterverzachter. Het is daarom altijd verstandig om verschillende offertes van installateurs voor waterverzachters te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt.
Zo weet je zeker dat je niet alleen de beste waterontharder in huis haalt, maar ook dat je de beste prijs betaalt voor zowel het apparaat als voor de plaatsing. Zo kun jij straks met een gerust hart genieten van alle voordelen die zacht water te bieden heeft.