Besparing waterverzachter berekenen
Hoe kan ik besparen met een waterverzachter?
Een waterontharder zorgt niet alleen voor het verzachten van hard water, maar levert ook daadwerkelijke besparingen op voor huishoudens.
Minder risico op schade
Kalkproblemen verminderen: kalk in hard water veroorzaakt verstoppingen in waterleidingen en leidt tot schade aan apparaten zoals wasmachines, vaatwasmachines, koffiemachines en verwarmingsketels. Een waterverzachter voorkomt deze problemen, waardoor de levensduur van deze apparaten wordt verlengd.
Besparing op vervangingskosten: vooral bij dure apparaten zoals wasmachines en verwarmingsketels kan het vermijden van kalkschade grote kostenbesparingen opleveren op reparatie of vervanging.
Energiebesparing waterverzachter
Efficiënter gebruik van verwarmingsketel: kalk in leidingen en apparaten vermindert de warmteoverdracht, waardoor de verwarmingsketel harder moet werken om water te verwarmen. Met een waterverzachter blijft het systeem kalkvrij, waardoor de ketel efficiënter werkt en energie wordt bespaard.
Lagere energiekosten: het verbeterde rendement van de verwarmingsketel resulteert in een lagere energierekening voor gezinnen met een waterverzachter, omdat minder energie nodig is om water op te warmen.
Andere besparingen met een waterverzachter
Zacht water is minder belastend voor stoffen, waardoor kleding minder snel slijt. Dit betekent dat je minder vaak nieuwe kleding hoeft aan te schaffen.
Hoe bereken je de hardheid van water?
De waterhardheid kan op verschillende manieren worden bepaald en het is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het overwegen van het gebruik van een waterontharder.
De meeste gemeentelijke websites bevatten details over de hardheid van het lokale water. Hier vind je vaak rapporten of gegevens over de waterkwaliteit, inclusief de hardheid.
Indien nodig kan je zelf de hardheid van je kraanwater meten. Hiervoor kan je gebruikmaken van in de handel verkrijgbare strips of een hardheidsanalysekit. Volg de instructies op de verpakking om nauwkeurige resultaten te verkrijgen.
In België wordt de hardheid van water vaak uitgedrukt in Franse hardheid (°fH). 1°fH staat gelijk aan 10 milligram calciumcarbonaat per liter water. Deze maatstaf geeft de concentratie van calcium- en magnesiumionen in het water aan.
Water wordt als hard beschouwd wanneer het een hardheidsgraad van meer dan 30°fH heeft. Bij deze waarde begint calciumcarbonaat, oftewel kalkaanslag, zich te vormen. Hoe hoger de hardheidswaarden, hoe meer kans op kalkaanslag.
Wat is de normale hardheid van water?
Een hardheid tussen 6 en 12 °f wordt als optimaal beschouwd voor huishoudelijk kraanwater. Binnen dit bereik bevat water voldoende mineralen, zoals magnesium en calcium die bijdragen aan een gezonde samenstelling van het water.
De aanwezigheid van bepaalde mineralen in water kan positieve effecten hebben op je gezondheid. Kleine hoeveelheden magnesium en calcium kunnen bijdragen aan de dagelijkse inname van deze belangrijke mineralen.
Als je merkt dat je water kalkafzetting achterlaat op oppervlakken of in apparaten, kan dit een indicatie zijn dat de mineralen in het water het verzadigingspunt hebben bereikt. Op dat moment kan het nodig zijn om een waterontharder te overwegen.
Andere bekeken ook
Benieuwd of een waterontharder nuttig is? Raadpleeg specialisten in je gemeente
Als je twijfelt over de aanschaf van een waterontharder, is het aan te raden om gratis offertes en deskundig advies aan te vragen bij erkende installateurs in jouw regio. Hiermee kun je niet alleen de prijzen vergelijken, maar vind je ook de beste oplossing die perfect bij jouw behoeften past.
Profiteer van advies op maat en ontdek de optimale waterontharder voor jouw huishouden. Bespaar kosten en geniet van langdurige voordelen. Neem vandaag nog de eerste stap!