Zout waterverzachter: wat kiezen?

Bij het kiezen van zout voor je waterverzachter let je best op twee zaken: kwaliteit en vorm. Het belangrijkste is de kwaliteit van het zout. Waarom? Dat ontdek je in dit artikel. Je leert ook de juiste vorm kiezen voor jouw toestel.

Heb je na het lezen van dit artikel extra advies en tips nodig? Stel je vragen via onze offertepagina.

Hoe werkt een ontkalker?

Om hard leidingwater te verzachten moet het calcium (kalk) en magnesium eruit worden gefilterd. De meeste waterverzachters gebruiken hiervoor een ionenwisselaar met harskorrels, die ook wel een harsfilter of onthardingscilinder wordt genoemd.

Zodra het harde water door de filter gaat, hechten de calcium- en magnesiumionen zich vrijwillig vast aan de harskorrels.

Deze elementen zijn van nature namelijk graag bij elkaar. Het water dat uit de ontharder naar je leidingen stroomt is dan vrij van kalk en magnesium.

Werking waterverzachter bij regenereren

Over tijd zullen de harskorrels in de filter verzadigd raken met calcium- en magnesiumionen. Dit betekent dat ze geen nieuwe ionen aan zich kunnen binden.

Ook hiervoor heeft je waterverzachter een eenvoudige oplossing. Met behulp van zout wordt de kalk van de harskorrels gespoeld. Dit proces staat bekend als regeneratie (van de harskorrels).

Werking waterontharder met harscilinder

Nut zoutkristallen of -tabletten in waterverzachter?

Bij de regeneratie van een waterverzachter worden de harskorrels die in de ionenwisselaar (filter) zitten gespoeld met een oplossing van water en zout.

In zout zit een grote hoeveelheid natrium. Het blijkt dat calcium- en magnesiumionen nog veel meer belangstelling hebben voor natrium dan voor hars.

Tijdens de spoeling zullen de ionen zich daarom spontaan verplaatsen van het hars naar het natrium. Het spoelwater (met natrium, calcium en magnesium) komt niet in de leidingen van je huis, maar gaat direct naar de afvoer.

Bij vrijwel alle huidige waterontharders kan je de regeneratie cyclus vooraf instellen. Dat kan op basis van tijd (bv. elke woensdag om 3 uur in de ochtend) of op basis van volume (bv. na het ontharden van 2.000 liter water).

Het regeneratieproces start en stopt automatisch. Je hoeft er slechts voor te zorgen dat er voldoende zout in het reservoir (zoutvat) zit.

Kies een installateur
Kies een ervaren installateur voor je waterverzachter met zout. Vraag gratis offertes aan en ontdek de beste deal.
arrow Ontvang offertes

Zout waterverzachter: de beste kwaliteit kopen

De zoutkwaliteit is afhankelijk van de zuiverheid en de hardheid van het zout. Hoe minder toegevoegde stoffen en zoutstof er aanwezig zijn, hoe beter. Hieronder geven we je enkele tips om voor kwaliteitsvol zout te kiezen.

Europese ENG973A norm

Kies zout dat voldoet aan de Europese ENG973A norm. Deze norm legt vast hoeveel toegevoegde stoffen zich in het zout mogen bevinden en beslist wat de minimale zuiverheidsgraad van het zout moet zijn.

Check kleur zoutoplossing

Minderwaardig zout zorgt ervoor dat de zoutoplossing bruin kleurt. Vermijd te allen tijde het gebruik van dergelijk zout. Zo voorkom je problemen en gaat je waterontharder langer mee.

Een verkleurde zoutoplossing wijst echter niet altijd op zout van lage kwaliteit. Soms heeft een schommelende waterkwaliteit hetzelfde effect.

Verzorg je waterontharder

Als je waterontharder een bepaald soort zout vereist, gebruik dan uitsluitend die soort. Verschillende zoutsoorten door elkaar husselen, laat je beter achterwege. Controleer je waterontharder ook op regelmatige tijdstippen om kalkaanslag en bacteriegroei te verhinderen.

Vergelijk offertes
Vergelijk offertes van verschillende experten en kies voor een optimaal werkende ontharder.

Zout waterverzachter: soorten

Regeneratiezout voor waterverzachters is in meerdere vormen beschikbaar:

  • Zoutkristallen
  • Zoutkorrels, ook gekend als gegranuleerd zout
  • Zouttabletten
  • Zoutblokken

De vorm die je kiest, heeft geen enkele invloed op de hoeveelheid zout die je waterverzachter verbruikt. Dat komt omdat het verzadigingspunt of de oplosbaarheid van het zout in elke vorm gelijk is: 360 gram per liter water.

De uiteenlopende vormen van waterverzachterzout zorgen wel voor verschillen in gebruiksgemak, opslag en prijs.

Zoutkristallen versus tabletten

Wat is de beste vorm zout voor een waterontharder?

Zout voor waterontharders bestaan in kristalvorm, tabletvorm en blokvorm. De zoutvorm beïnvloedt je zoutverbruik niet. Dat komt doordat elke zoutsoort hetzelfde verzadigingspunt (circa 360 gram per liter water) heeft. Toch loont het de moeite de verschillende zoutvormen even onder loep te nemen.

Zout waterverzachter: tabletten of kristallen

Binnen één merk verschillen zoutkristallen en zouttabletten meestal niet veel wat betreft hun zuiverheidsgraad en kwaliteit. Vergeleken met zouttabletten hebben zoutkristallen echter twee voordelen.

  1. Om te beginnen is hun oplosbaarheid in water veel hoger. Dat komt doordat hun oorspronkelijke structuur behouden blijft.
  2. Zouttabletten daarentegen worden in een welbepaalde vorm geduwd en verliezen zo hun natuurlijke opbouw.

Daarnaast hebben kristallen een beduidend lagere ecologische voetafdruk dan tabletten. Kristalzout wordt verkregen uit de zee door zeewater te laten verdampen. Na gebruik keert dit zout opnieuw naar de zee via de waterontharder en de riolering.

Bij de productie van zouttabletten komt er flink wat meer energie bij kijken. Men maakt daarbij namelijk gebruik van vacuümzout uit onderaardse mijnen.

Deze procedure omvat een heleboel stappen die energie opslorpen aan een hoog tempo. Bovendien is mijnbouw in het algemeen nadelig voor de omringende omgeving.

Verkies je zoutblokken voor zacht water?

Zoutblokken bestaan uit samengeperst onthardingszout. Ze hebben een rechthoekige vorm en wegen naargelang de vorm 1 tot 4 kg.

Omdat zoutblokken per stuk of in kleine aantallen worden verpakt en verkocht, zijn ze handig in gebruik. Je kan ze makkelijk transporteren en bewaren op een rek in je berging.

Regeneratiezout in de vorm van kristallen, korrels en tabletten vind je doorgaans in grote verpakkingen van 10 tot 25 kg. Die zijn iets zwaarder om op te tillen en moeilijker te bewaren. Zorg alvast dat er geen vocht bij kan.

Let op

Voor je zoutblokken gebruikt moet je hier aan denken: niet alle waterverzachters zijn uitgerust met een oplosser voor de blokken. Bij aankoop van zoutblokken hou je daarom best rekening met de afmetingen van het reservoir (zoutvat).

Hoeveel zout verbruikt een waterontharder gemiddeld?

Het verbruik varieert afhankelijk van het type ontharder, de waterhardheid in jouw regio, de instellingen en jouw waterverbruik. Gemiddeld verbruikt een gezin zo’n 75 tot 100 kg per jaar.

Hoelang kom je toe met 25 kg zout in waterverzachter?

Woon je alleen of zijn jullie met twee heel erg zuinig? Dan zou je met 25 kg een jaar kunnen toekomen. Gemiddeld gebruikt 1 persoon zo’n 25 kg spoelzout per jaar. 

Zout waterverzachter

Benieuwd naar de prijs van zout voor jouw waterverzachter? Ontvang vrijblijvende offertes

Stel al je vragen via onze offerteservice. We brengen je zo snel mogelijk in contact met de juiste vakman of specialist in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.