Durlem waterontharder: populaire modellen en keuzegids
Wil jij ook genieten van heerlijk zacht water en bijdragen aan een beter milieu door gebruik van minder zeepproducten en minder CO2-uitstoot? Overweeg dan zeker een waterverzachter te installeren. In dit artikel bekijken we de Durlem waterontharder wat beter.
Inhoud
De kenmerken van een Durlem waterontharder
Hard water is water waarin veel magnesium en kalk te vinden zijn. Een waterverzachter verwijdert kalk en magnesium en onthardt op deze manier het water.
Het water uit de leidingen wordt omgeleid via de waterontharder, waardoor er alleen nog zacht water uit je wateraansluitingen stroomt. Dit biedt vele voordelen, zoals:
- geen kalkvlekken in douche of bad.
- minder zeep en geen wasverzachter nodig voor de wasmachine.
- huishoudelijke apparaten hoeven niet meer ontkalkt te worden.
Wie is Durlem?
Durlem is een marktleider in de Belgische productie van waterontharders en vervaardigt al bijna 50 jaar ecologische en economische waterontharders.
In de fabriek, gelegen in de regio Luik, aan de Maas, dichtbij zowel Duitsland als Nederland, wordt gewerkt aan het ontwikkelen van het gamma. Een effectieve en efficiënte technische dienst biedt ondersteuning doorheen heel België.
Enkele populaire modellen uit het gamma van Durlem
Er zijn verschillende types waterontharder verkrijgbaar. Zo is er een onderscheid tussen simplex en duplex waterontharders. Het verschil zit hem in het aantal gebruikte onthardingscilinders.
De simplex ontharder heeft één onthardingscilinder, terwijl de duplex versie er twee heeft. De verschillende modellen werken door middel van batterijen, elektriciteit of waterdruk. Er zijn compacte modellen of duo modellen met gescheiden zoutvat en ionenwisselaar.
Enkele populaire modellen van Durlem zijn de VI50, de Vpro, de VSlim en de nieuwste modellen: de Vi Mini en Maxi.
De nieuwste Vi Mini en Vi Maxi
Durlem combineerde al hun beste technologieën en creëerde zo de compacte Vi Mini en wat grotere Vi Maxi. Het compacte model is geschikt voor een gezin van 3, en de Maxi is comfortabel voor een gezin tot wel 8 personen.
Durlem VI50 waterverzachter
De VI50 is verkrijgbaar in twee modellen, die beide werken op basis van een ionenwisselaar. De VI50 BP is een duplex, compacte waterverzachter, waarbij de ontharder zich in dezelfde behuizing bevindt als de zoutvoorraad.
Dit model werkt op 230 Volt elektriciteit. Bij de VI50 Duo BP bevindt het zout zich in een apart vat, dat met een dunne darm is verbonden met de ontharder. Ook de Duo versie werkt op 230 Volt.
Beide modellen hebben een onthardingscapaciteit van 1.965 liter bij een hardheid van 20 fH.
Durlem Vpro
De Vpro Durlem waterverzachter is een simplex waterontharder met een compacte uitvoering; alle onderdelen bevinden zich in één behuizing.
Het model werkt op 230 Volt op basis van een ionenwisselaar en heeft een capaciteit van 5.315 liter bij een hardheid van 20 fH.
Durlem VSlim
De VSlim is een simplex waterontharder, uitgevoerd als compact model en daarmee ideaal in kleine ruimtes. Zowel het zout als de ontharder bevinden zich in dezelfde behuizing.
Dit model werkt op 230 Volt. De VSlim heeft een onthardingscapaciteit van 985 liter bij een hardheid van 20 fH en werkt door middel van een ionenwisselaar.
Durlem VX waterverzachter
De Durlem VX waterverzachter is een simplex en compact model; alle onderdelen bevinden zich in dezelfde behuizing. Dit type werkt op 230 Volt op basis van een ionenwisselaar. De onthardingscapaciteit bedraagt 5.895 liter bij een hardheid van 20 fH.
Hoe je Durlem waterverzachter kiezen?
Wanneer je een waterverzachter wilt kopen, heb je de keuze uit vele verschillende modellen. Het belangrijkste selectiecriterium is de capaciteit. De capaciteit geeft aan hoeveel kalk de waterontharder uit het water kan verzamelen voor hij verzadigd raakt.
Als de ontharder verzadigd is, moet er eerst geregenereerd worden voordat het apparaat zijn werking kan voortzetten. Bij regeneratie wordt de verzamelde kalk afgevoerd via het riool. De capaciteit moet aansluiten bij de hardheid van het kraanwater en je waterverbruik.
Als je een grootverbruiker bent en bijvoorbeeld een regen-, waterval- of stortdouche hebt, dan is de doorstroomsnelheid ook een belangrijke factor om te overwegen. Deze snelheid geeft aan hoeveel liter onthard water de ontharder per tijdseenheid maximaal kan leveren.
Duplex of triplex waterontharder
Dankzij een duplex filtratieset voor de waterontharder worden tijdens de waterfiltratie kleine, zwevende deeltjes, zoals roest, klei of zand, uit het water verwijderd.
Verwijdering van deze vervuilende deeltjes voorkomt slechte smaak en geur, algenvorming, verstoppingen en troebel water. Een triplex waterfilter geeft een nog beter resultaat.
Prijs van een Durlem waterverzachter
De prijzen van waterontharders lopen sterk uiteen: van € 250 tot ver boven de € 3.000. Dit is ook niet zo verwonderlijk, gezien de vele verschillende types met hun bijbehorende capaciteiten.
Let op
Wanneer je overweegt een waterontharder aan te schaffen, is het raadzaam, om niet alleen naar de aankoopprijs te kijken. Van groot belang zijn tevens het gebruiksgemak, de bijkomende kosten van het benodigde zout, de professionaliteit van de leverancier en bevindingen van klanten met betrekking tot garantiebepalingen en tevredenheid.
Onderhoud van de waterontharder
Elke waterontharder van Durlem wordt geleverd met een voorstel tot onderhoudscontract. Je hebt, afhankelijk van het gekozen model, 2 tot 3 jaar fabrieksgarantie, inclusief reiskosten, arbeid en onderdelen. Om het apparaat in perfecte staat te houden, moet het echter wel jaarlijks onderhouden worden.
Met het onderhouds- en servicecontract Protect Onderhoud ben je gegarandeerd van een goede werking en duurzaamheid van je waterontharder, omdat de technische onderhoudsdienst een keer per jaar de ontharder controleert en eventueel benodigde werkzaamheden uitvoert.
Vergelijk verschillende offertes voor waterverzachters
Overweeg je een waterontharder aan te schaffen? Dan wil je natuurlijk het apparaat dat het beste bij jouw wensen en benodigdheden aansluit.
Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt, is het raadzaam om een aantal offertes op maat van verschillende professionele installateurs te vergelijken.
Zo krijg je een duidelijk overzicht van de mogelijkheden en alle informatie met betrekking tot kosten voor plaatsing, onderhoud en garantie.