Volumegestuurde waterontharder: werking, voordelen en tips bij aanschaf

Met een volumegestuurde waterontharder maak je het harde water in je leidingen weer zacht. Hoe dat werkt en wat ‘volumegestuurd’ precies betekent, lees je in dit artikel. Je vindt hier ook een overzicht met de belangrijkste voordelen van volumegestuurde waterverzachters en de zaken die je wilt overwegen als je kiest voor een volumegestuurd apparaat.

Wat is een volumegestuurde waterontharder?

Een goede vraag! Voor je daar een antwoord op krijgt, lees je best even wat de regeneratiecyclus van een waterverzachter precies is.

Regeneratiecyclus

Een traditionele waterontharder werkt op basis van ionenuitwisseling en onthardingszout. Dergelijk systeem beschikt over één of meerdere harscilinders die calcium- en magnesiumionen (niet toevallig de hoofdbestanddelen van kalk) uit het water filteren

Na een tijd raakt het hars in die cilinders verzadigd. Het systeem zal dan moeten regenereren: de harsen worden gespoeld met een mix van water en onthardingszout, ook wel het spoelwater genoemd. De regeneratiecyclus neemt enkele minuten in beslag. Daarna gaat het systeem gewoon verder met ontharden.

Hoe lang een onthardingscyclus duurt, verschilt van merk tot merk en model tot model. 

Andere ontharders, zoals die met CO2 of polyfosfaten, werken op een andere manier. Die andere ontharders hoeven daarom niet te regenereren.

Meer weten over waterverzachters?
Win advies in bij een expert en vind het juiste toestel voor jouw huishouden!
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Volumegestuurd, tijdsgestuurd of sensorgestuurd

Die regeneratiecyclus kan op 3 manieren opgestart worden: sensorgestuurd, tijdsgestuurd of volumegestuurd. Elk type sturing initieert de regeneratie volgens een andere techniek.

  • Tijdsgestuurd. De installatie beschikt over een (meestal elektronische/digitale) klok. Daarop kun je aangeven op welk tijdstip het systeem genereert.
  • Sensorgestuurd. Een sensor neemt waar wanneer de harsen verzadigd zijn en signaleert wanneer het systeem moet regenereren.
  • Volumegestuurd. Het (mechanische of elektronische) apparaat houdt bij hoeveel liters water er door het systeem gestroomd zijn. Zodra een bepaalde hoeveelheid water onthard werd, start de regeneratiecyclus.
Harskorrels uit een volumestuurde waterverzachters in een glas tegen een fel witte achtergrond.

Hoe werkt een volumegestuurde waterontharder?

Een volumegestuurd systeem werkt niet met een sensor of klok, maar met een rad of ingebouwde watermeter die het aantal verzachte liters water bijhoudt.

De grenswaarde voor de hoeveelheid water wordt nauwkeurig afgesteld op de capaciteit van het toestel: het spoelen of regenereren begint pas wanneer de harsen verzadigd zijn.

Optie: volume- en tijdsgestuurde elektronische waterontharder

Een elektronische waterontharder kan zowel volumegestuurd als tijdsgestuurd werken. Regeneratie gebeurt dan wanneer een bepaald volume water onthard is én, als je het apparaat zo instelt, op bepaalde tijdstippen. Handig om het systeem te blijven spoelen als je bijvoorbeeld een tijd weg bent van huis.

Het belang van regelmatige regeneratie

Ook als de waterontharder geruime tijd niet gebruikt wordt (bijvoorbeeld bij langdurige afwezigheid), moet het systeem regelmatig gespoeld worden. Zo beperk je het risico op defecten en een minder vlotte werking van het systeem.

Het bedieningspaneel van een elektronische volumegestuurde en tijdsgestuurde waterontharder.

Voordelen van een volumegestuurde waterontharder

Waarom zou je kiezen voor een volumegestuurd apparaat?

  • Efficiëntie. Een volumegestuurde waterverzachter initieert de regeneratie pas wanneer dat nodig is. De toevoer van zacht water wordt niet onnodig onderbroken.
  • Besparing. Omdat het systeem niet vaker regenereert dan nodig, verspil je geen onthardingszout en water wanneer je minder water verbruikt.
  • Milieuvriendelijker. Door minder water en zout te verbruiken, verklein je jouw ecologische voetafdruk.
  • Flexibel. Het systeem past zich aan aan je werkelijke waterverbruik. Ideaal als je verbruik onregelmatig is.

Je geniet natuurlijk ook de voordelen die elke traditionele waterontharder biedt. Een boost van de levensduur van je waterverbruikende apparaten, die door kalkaanslag minder efficiënt werken en sneller kapot gaan. Ook je warmwaterinstallatie werkt efficiënter zonder kalkaanslag.

Daarnaast is zacht water beter voor huid en haar, en is een poetsbeurt met zacht water doeltreffender dan met kalkrijk water. Vergeet ook niet dat je het kraanwerk minder vaak moet ontkalken als de waterhardheid lager is.

Een hand in een gele latexhandschoen houdt een element uit een wasmachine met hardnekkige kalkaanslag vast. Een probleem dat voorkomen had kunnen worden met een volumegestuurde waterverzachter. Op de achtergrond de rest van de wasmachine, de deur geopend en in de trommel een lading rood, blauw, groen en gele was.

Hoeveel geluid maakt een volumegestuurde waterontharder?

Hoeveel geluid een volumegestuurde waterontharder maakt, is afhankelijk van het precieze model en merk van het systeem.

De meeste waterverzachters worden ontworpen met oog op minimale geluidsoverlast. Bovendien maakt het toestel nagenoeg geen geluid tijdens de onthardingscyclus. Enkel tijdens de regeneratie maakt de installatie wat meer lawaai: een zacht bruisend of stromend geluid.

Wat is de beste hardheid voor water?

Dat hangt af van verschillende factoren. Idealiter is je water niet harder dan 15 à 20 Franse graden. Een hardheid hoger dan 30 Franse graden is niet wenselijk, en een hardheid onder de 7 Franse graden is te laag.

Daarnaast zijn er je persoonlijke voorkeuren. Sommige mensen houden van de smaak van harder water. Anderen willen liever water met een zo laag mogelijke hardheid, omdat dat beter is voor je huid en haren.

Hoeveel water je verbruikt, speelt ook een rol. Kranen en wasmachines die regelmatig blootgesteld worden aan een hoge dosis kalk krijgen heel wat sneller met defecten en hardnekkige kalkaanslag te maken.

Meer geavanceerde elektronische waterverzachters bieden je de mogelijkheid om de hardheid van je leidingwater zelf te regelen.

Waterverzachter installeren?
Doe beroep op de kennis en expertise van een professional!

Waar je op wilt letten bij de aanschaf van een volumegestuurde waterverzachter

Kies je voor volumegestuurd? Dan is je belangrijkste overweging die tussen een elektronisch en mechanisch toestel.

Mechanische waterverzachters zijn nagenoeg altijd volumegestuurd. Ze zijn bovendien wat goedkoper en minder vatbaar door defecten wegens het ontbreken van elektronische componenten.

Met een mechanisch apparaat heb je niet de optie om een spoelcyclus in te plannen. Voor gezinnen die regelmatig op reis zijn, is dat mogelijk niet de beste keuze. Het systeem zal tijdens je afwezigheid niet regenereren, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de werking van de installatie.

Ga je regelmatig op reis? Dan is een elektronisch toestel dat ook tijdsgestuurde regeneratie ondersteunt mogelijks de betere optie. 

Daarnaast blijven het juiste debiet, de geschikte capaciteit en een groot genoeg zoutreservoir belangrijke overwegingspunten. Een professionele installateur kan je daarover adviseren.

Anderen bekeken ook

Een dameshand met een sleutelbos, op de achtergrond een openhaard en kartonnen dozen.
Waterontharder appartement
Ontdek in dit artikel hoe een waterverzachter je leven kan verbeteren, zelfs als je in een appartement woont – of dat nu gekocht, gehuurd, beheerd, of verhuurd is.
Waterontkalker
Verschil tussen waterontharder en waterontkalker
Ontdek in dit artikel of er verschillen zijn tussen een waterontharder en een waterontkalker.
Omgekeerde osmose
Omgekeerde osmose
In dit artikel vind je alles over omgekeerde osmose, inclusief alle voordelen en nadelen.

Volumegestuurde waterontharder kopen? Vergelijk offertes op maat

Op zoek naar een waterverzachter die past bij jouw gezin? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en deskundig advies van specialisten. Zo kun jij je opties verkennen, prijzen vergelijken, en een oplossing vinden op maat van je wensen en budget. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1*. Welk type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.