Drinkwatersysteem voor thuis: prijs in 2024
Steeds meer mensen kiezen een drinkwatersysteem voor thuis, en het is daarom handig te weten wat de prijs hiervoor ongeveer is. Dat is ook logisch, want met dit systeem kun je altijd genieten van schoon en veilig drinkwater en bespaar je veel geld uit. Wil je graag meer weten over drinkwatersystemen? We geven je de info die je nodig hebt!
Inhoud
Wat kost een drinkwatersysteem?
Als je graag een waterzuiveringssysteem wilt kopen, dan is het handig om te weten wat het je precies zal kosten. We geven je een overzicht!
De prijs van drinkwatersystemen kan sterk verschillen naargelang het systeem dat je kiest en of je ervoor kiest om het te kopen of te huren.
Als je er een huurt, dan zul je, afhankelijk van het model, tussen de 25 en 65 euro per maand betalen en dit meestal voor een periode van 5 jaar. In deze prijs zit onderhoud, de vervanging van filters en de installatie.
Investeer je liever in de aanschaf van een drinkwatersysteem? Dan zul je voor een waterfontein met flessen tussen de 150 en 450 euro betalen, afhankelijk van het model en merk. Voor een waterfilter zal je tussen de 90 en 250 euro betalen.
De ideale aanvulling op een drinkwatersysteem is een waterontharder Met een gemiddelde kostprijs van 2.000 euro verdien je de investering na slechts 3 jaar terug. Dit betekent dat de rest van de levensduur van de ontharder, je jaarlijks een winst van gemiddeld wel 600 euro maakt.
Je bespaart met een waterontharder niet enkel op energiekosten en onderhoud van je toestellen, je geniet ook continu van zacht en kwaliteitsvol water.
Huren of kopen?
Je kunt een waterfiltersysteem kopen of huren, maar wat is nu de beste keuze? Het hangt er een beetje vanaf hoeveel geld je kan missen, want op korte termijn is het voordeliger om een waterfiltersysteem te huren in plaats van te kopen. Als je een waterzuiveringssysteem koopt, dan zul je je niet langer zorgen moeten maken over de maandelijkse kosten.
Aan de andere kant zal je dan wel zelf moeten opdraaien voor de kosten van het onderhoud en het vervangen van de filters. De makkelijkste manier is huren en de goedkoopste is kopen. Denk dus op voorhand goed na over wat voor jou het belangrijkst is!
Installatie
De installatie van je waterzuiveringssysteem hangt af van welk systeem je kiest. Voor de installatie van een waterfontein heb je enkel watertoevoer en een stopcontact in de buurt nodig. Een waterfontein wordt op het elektriciteits- en leidingnet aangesloten.
In principe is de installatie van een waterfontein niet moeilijk, maar eigenlijk hoef je je daar geen zorgen over te maken. Een specialist zal je daar graag mee helpen.
Een eenvoudige waterfilter kan in elke keuken geïnstalleerd worden, je hebt enkel wat plaats nodig onder je aanrecht. Je kunt hem zelfs op een apart kraantje laten aansluiten als je dat wenst. De waterfilter wordt aangesloten op de leiding van koud water.
Een waterzuiveringssysteem in combinatie met een waterontharder
Als je dan toch een waterzuiveringssysteem laat aansluiten, dan is dit het ideale moment om ook een waterverzachter te laten aansluiten. Een waterfilter en een waterverzachter zijn niet hetzelfde.
De ultieme combinatie voor heerlijk drinkwater? Een waterzuiveringssysteem in combinatie met een waterontharder. Zo geniet je van kristalhelder en smaakvol drinkwater.
Een waterontharder zal ervoor zorgen dat je water zacht wordt, omdat het kalk uit je water verwijdert. Een filter haalt onzuiverheden uit je water. Samen zorgen ze ervoor dat je kan genieten van gezond en lekker water.
Hoe besparen op een drinkwatersysteem?
Een filtersysteem is een goede manier om geld te besparen. Een gezin van 4 personen dat elk zo’n 1,5 liter water per dag drinkt, verbruikt jaarlijks 2190 liter. Als je hiervoor 0,50 euro per fles rekent dan komt dit op 1.095 euro per jaar. Jaarlijks verdoe je dus heel wat geld aan drinkwater. Als je een watersysteem laat installeren, dan zul je ongeveer 0,003 euro per liter betalen.
Hierdoor betaal je slechts enkele euro’s per jaar, waardoor je honderden euro’s uitspaart. Een goed zuiveringssysteem mag dan wel enkele honderden euro’s kosten, maar het is de investering meer dan waard! Wil je graag geld besparen op je waterzuiveringssysteem? Dan is het een goed idee om offertes te vergelijken.
Door offertes te vergelijken kun je op een eenvoudige manier de prijs van verschillende experts met elkaar vergelijken en er zo de goedkoopste uitkiezen!
Welke drinkwatersystemen bestaan er?
Er zijn verschillende soorten drinkwatersystemen waaruit je kan kiezen. Welk systeem is voor jou de beste keuze? Je ontdekt het hieronder.
Waterfontein
De waterfontein kan op leidingwater of flessenwater aangesloten worden. Hij heeft een actieve koolfilter waarmee hij chloor en bacteriën uit je leidingwater haalt.
Hierdoor zal het water een lekkere smaak krijgen. Een waterfontein is handig om te hebben, omdat het niet alleen water kan zuiveren, maar ook water op temperatuur kan brengen en met sommige toestellen kun je je plat water zelfs bruisend maken.
Waterfonteinen hebben bovendien een stijlvolle uitstraling. Daarom worden ze ook vaak gebruikt in bedrijven. Ze zijn wel iets prijziger dan waterfilters.
Keukenkraan met ingebouwde waterkoeler
Een keukenkraan met een ingebouwde waterkoeler is een handige en ruimtebesparende oplossing. Dit type kraan biedt gefilterd en gekoeld water direct uit de kraan. Ze zijn vaak efficiënter met stroomverbruik dan traditionele waterkoelers.
Waterfilter voor drinkwater: heeft het zin?
Waterfilters verbeteren de kwaliteit van jouw drinkwater. De keuze om een filter te laten installeren hangt af van factoren zoals specifieke verontreiniging of persoonlijke voorkeuren. Hieronder twee veelvoorkomende redenen waarom mensen investeren in een waterfilter:
- Verwijderen van onzuiverheden: onder andere chloor, bacteriën en metalen kunnen uit het water gefilterd worden
- Smaak en geur verbeteren: de stoffen in het water kunnen smaak en geur geven en dit kun je met een filter verhelpen
Er zijn verschillende soorten waterfilters waaruit je kan kiezen. Zo zijn er sediment filters, deze filters dienen voornamelijk voor zand- en metaalresten uit je leidingen te filteren.
Daarnaast zijn er actieve koolstoffilters, die vooral chloor en giftige stoffen uit je water filteren en er zijn reverse osmose filters. De omgekeerde osmose filters zorgen voor een grondige reiniging.
Waterfilter met omgekeerde osmose
De omgekeerde osmose filter is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een filter die vrijwel alle schadelijke stoffen uit je water filtert.
Bij omgekeerde osmose wordt je leidingwater onder druk door een aantal filters en een osmose membraan geperst, waardoor je water grondig gefilterd wordt.
Het is niet voor niets dat zo’n filtersysteem vaak in horecazaken gebruikt wordt. Als je water met dit systeem gefilterd wordt, dan zal het zo’n 95 tot 97 procent vrij van opgeloste stoffen zijn.
De voordelen van een drinkwatersysteem
Drinkwatersystemen hebben heel wat voordelen. Ze filteren je water waardoor schadelijke stoffen en bacteriën uit het water gehaald worden.
Gezuiverd water is erg gezond. Bovendien heeft het een betere smaak. Met zo’n systeem kun je dus nog meer genieten van al je gerechten.
Ook bronwater is gezond, maar als je altijd flessenwater moet kopen, dan zul je snel heel wat geld kwijt zijn. Een zuiveringssysteem zorgt ervoor dat je geld kan besparen en dat je niet langer met al die flessen moet sleuren. Want je hebt altijd vers en heerlijk water ter beschikking.
Ook voor het milieu is zo’n systeem een goede keuze. Je hoeft niet langer plastic flessen te kopen, waardoor het milieu minder wordt belast.
Anderen bekeken ook
Vraag vrijblijvend advies aan experten en ontvang tot 5 offertes op maat van jouw situatie en budget
Vul onderstaand formulier in en ontdek hoe je de kwaliteit van je drinkwater kunt optimaliseren met een systeem op maat van jouw woning.
Vergelijk de offertes en maak zo een weloverwogen keuze voor een drinkwatersysteem dat perfect aansluit bij jouw behoeften en financiële mogelijkheden.