Hoe werkt een waterverzachter?
Het water dat je van de waterleidingmaatschappij ontvangt kan per gemeente of regio uit een verschillende hardheid bestaan. In de ene stad kan de waterhardheid hoger zijn dan in een andere stad. Hoe hoger de waterhardheid, des te meer calcium en magnesium er in het water voorkomt.
Hierdoor ontstaat kalkvorming. Met hard water krijg je kalkvorming aan je kranen, douchewanden en ook je huishoudelijke apparatuur kan aangetast worden door kalkvorming.
Om dit te voorkomen, kun je een waterverzachter laten installeren. Een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Maar hoe werkt een waterverzachter?
Hoe lang gaat een waterverzachter mee?
Een waterverzachter aanschaffen is natuurlijk een grote investering. Het is belangrijk dat dit ook een duurzame investering is, waarmee je jarenlang kunt genieten van zacht water.
Je wilt niet na een paar jaar alweer een nieuwe waterverzachter aanschaffen. Bij normaal gebruik en bij goed onderhoud zal een doorsnee waterverzachter een levensduur hebben van minimaal 15 jaar.
Een levensduur van 20 jaar of zelfs 25 jaar is bij een waterverzachter niet ongewoon. Daarbij is het plegen van regelmatig onderhoud altijd een voorwaarde om de waterverzachter een lange levensduur te laten halen.
Werking waterverzachter naargelang type
Er zijn diverse soorten waterverzachters, die ieder hun eigen onthardingstechniek gebruiken om het water te verzachten. Daarnaast zijn alle soorten waterverzachters in te delen in twee types, namelijk een hydraulische of elektronische waterverzachter. De keuze voor het type zal voor een groot gedeelte de kostprijs van een waterverzachter bepalen en de wijze van regenereren, dus het spoelen en reinigen van de waterontharder.
Hydraulische waterverzachter
De hydraulische waterverzachter wordt ook wel de mechanische waterverzachter genoemd. De hydraulische waterverzachter werkt niet op elektriciteit, maar op waterdruk. Je zult daardoor geen bijkomende stroomkosten krijgen.
De regeneratie van de waterverzachter vindt plaats wanneer er een bepaalde periode verstreken is of wanneer er een bepaalde hoeveelheid water verbruikt is. Een hydraulische waterverzachter is vooral handig als je een constant waterverbruik hebt.
Bij het niet langdurig thuis zijn, zal de waterverzachter nog steeds een regeneratie uitvoeren en dat is eigenlijk onnodig. De hydraulische waterverzachter is goedkoper in aanschaf dan een elektronische waterverzachter en je hebt er ook minder onderhoudskosten aan.
Wanneer je een onregelmatig waterverbruik hebt ben je juist duurder uit, omdat de waterverzachter ook onnodige regeneraties uitvoert. In dat geval kun je beter voor een elektronische waterverzachter kiezen.
Elektronische waterverzachter
De elektronische waterverzachter verbruikt elektriciteit. Je moet dus rekening houden dat de elektronische waterverzachter én duurder is dan een hydraulische waterverzacher én dat er bijkomende stroomkosten berekend worden. Het voordeel van de elektronische waterverzachter is dat het regeneratieproces geheel zelf in te stellen is. Je bent niet gebonden aan een vast tijdstip of een bepaalde hoeveelheid water wat verbruikt moet zijn.
Zo stel je de waterverzachter naar eigen wens in. Ben je een bepaalde tijd weg en gebruik je geen water, dan stel je de waterverzachter in dat er niet geregenereerd hoeft te worden.
Werking waterverzachter naargelang onthardingstechniek
Een waterverzachter kan gebruikmaken van diverse onthardingstechnieken. Welke techniek je gebruikt is vooral afhankelijk van je persoonlijke wensen en je budget. Er zijn ook onthardingstechnieken die minder geschikt zijn voor particuliere huishoudens. Hoe werkt een waterontharder met een bepaalde soort onthardingstechniek?
Ionenuitwisseling
Vrijwel alle waterverzachters die door particuliere huishoudens worden gebruikt, werken door middel van ionenuitwisseling. In de waterverzachter zit een reservoir dat gevuld is met harskorrels. Hard water dat de waterverzachter instroomt, stroomt het reservoir en door de kern van de harskorrels heen. De harskorrels nemen de calcium- en magensiumionen in het harde water op en er worden tegelijkertijd natriumionen aan het water toegevoegd.
Het water is vervolgens zacht gemaakt en stroomt door naar de waterleiding voor sanitair gebruik. Water ontharden door middel van ionenuitwisseling is de meest effectieve methode. Wel is het zo dat de harskorrels na verloop van tijd verzadigd raken. Daarom wordt er eens in de zoveel tijd een regeneratie uitgevoerd. Dit houdt in dat het apparaat zout uit het zoutreservoir haalt en de harskorrels grondig spoelt met pekelwater.
Alle kalkresten uit de harskorrels stromen vervolgens met het pekelwater naar het riool en de waterverzachter kan weer normaal gebruikt worden. Wanneer regeneratie plaatsvindt is afhankelijk van het type waterverzachter. Dit kan op een bepaald tijdstip zijn, bij een bepaalde waterverbruik of door deze in te stellen als je een elektronische waterontharder hebt. Let ook op dat je bij een waterverzachter via ionenuitwisseling regelmatig het zoutreservoir bijvult met regeneratiezout.
Omgekeerde osmose
Een waterverzachter op basis van omgekeerde osmose is minder geschikt voor huishoudelijk gebruik. Bij omgekeerde osmose wordt gebruikgemaakt van een halfdoorlatend membraan, een soort van zeer fijne filter, die het water zeer grondig zuivert. Het water stroomt door het membraan, waardoor ongeveer 97% van alles stoffen uit het water wordt gefilterd. Dit zijn niet alleen maar calcium en magnesium, ook zouten en mineralen.
Je verkrijgt hiermee dus zeer zuiver en zeer zacht water. Voor langdurig huishoudelijk gebruik is deze methode ongeschikt, want mensen hebben nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid aan kalk, zouten en mineralen nodig. Normaliter krijg je dit binnen via het normale drinkwater. Een waterverzachter op basis van omgekeerde osmose is daarom zeer geschikt voor bepaalde industrieën waar zeer schoon en kalkvrij water nodig is. Denk bijvoorbeeld aan laboratoria.
Deze methode wordt ook in de horeca toegepast. Het water is ideaal om bijvoorbeeld voor de vaatwasser te gebruiken voor perfect glanzende glazen. Wel is het zo dat deze waterverzachters erg duur in aanschaf zijn en meer onderhoud vergen. Daarnaast zul je een buffertank moeten aanschaffen, omdat de waterverzachter onvoldoende capaciteit heeft.
Magnetisme
Er zijn fabrikanten die beweren het water te kunnen ontharden door middel van magnetisme. Daarbij wordt er om de waterleiding een zeer krachtige magneet gehangen. Dit is de minst betrouwbare methode en fabrikanten die zacht water garanderen door deze methode, informeren je onjuist. De samenstelling van het water zal in het geheel niet wijzigen en calcium en magnesium zal niet uit het water worden gehaald.
Je blijft dus hard water houden. Er wordt ook wel eens een bewering gemaakt dat de magnetische werking voorkomt dat kalk minder snel neerslaat in de leidingen, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen.
Polyfosfaten
Een waterverzachter op basis van polyfosfaat kristallen is zeer effectief tegen kalk. Maar polyfosfaat kristallen zijn een chemisch middel en daarom minder geschikt om in particuliere huishoudens te gebruiken. Het water stroomt de waterontharder in en wordt door middel van een filter grondig gereinigd, waarna er polyfosfaat kristallen aan het water worden toegevoegd.
Het water is zeker vrij van kalk, maar er kunnen wel resten van chemische stoffen inzitten. Deze kristallen worden bijvoorbeeld ook gebruikt in chloortanks voor zwembaden. Daarom is deze methode vooral geschikt voor industriële toepassingen.