Hoe werkt een waterverzachter precies?

De werking van een waterverzachter is afhankelijk van het type waterontharder en de toegepaste onthardingstechniek. Regio’s met een hoge waterhardheid zullen meer baat hebben bij het gebruik van ontharders. Heb je geen ontharder? Dan ontstaat er kalkvorming. Hard water veroorzaakt kalkaanslag op kranen, douchewanden en kan ook schade veroorzaken aan huishoudelijke apparaten door kalkvorming.

Om dit te voorkomen, kun je dus een waterverzachter laten installeren. Een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Maar hoe werkt een waterverzachter precies?

Hoelang gaat een waterverzachter mee?

Een waterverzachter aanschaffen is natuurlijk een grote investering. Het is belangrijk dat dit ook een duurzame investering is, waarmee je jarenlang kunt genieten van zacht water.

Je wilt niet na slechts een paar jaar opnieuw een nieuwe waterverzachter moeten aanschaffen. Bij normaal gebruik en bij goed onderhoud zal een doorsnee waterontharder een levensduur hebben van minimaal 15 jaar.

Een levensduur van 20 jaar of zelfs 25 jaar is bij een waterverzachter niet ongewoon. Daarbij is regelmatig onderhoud altijd vereist om de waterverzachter een lange levensduur te garanderen.

Meer info en advies nodig?
Neem contact op met experts in jouw buurt om te begrijpen hoe waterverzachters werken.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Werking waterverzachter naargelang type

Er zijn diverse soorten waterverzachters, die ieder hun eigen onthardingstechniek gebruiken om het water te verzachten.

Daarnaast zijn alle soorten waterverzachters in te delen in twee types, namelijk een hydraulische of elektronische waterontharder.

De keuze voor het type waterverzachter zal in grote mate de kostprijs en de regeneratiemethode bepalen, inclusief het spoelen en reinigen van de waterontharder.

Hydraulische waterverzachter

De hydraulische waterontkalker wordt ook wel de mechanische waterverzachter genoemd. De hydraulische waterverzachter werkt niet op elektriciteit, maar op waterdruk. Hierdoor zul je geen extra elektriciteitskosten hebben.

De regeneratie van de waterverzachter vindt plaats wanneer er een bepaalde periode verstreken is of wanneer er een bepaalde hoeveelheid water verbruikt is. Een hydraulische waterverzachter is vooral handig als je een constant waterverbruik hebt.

Bij het niet langdurig thuis zijn, zal de waterverzachter nog steeds een regeneratie uitvoeren en dat is eigenlijk onnodig. De hydraulische waterverzachter is goedkoper in aanschaf dan een elektronische waterverzachter en je hebt er ook minder onderhoudskosten aan.

Als je een onregelmatig waterverbruik hebt, zul je juist meer kosten hebben omdat de waterverzachter onnodige regeneraties uitvoert. In dat geval kun je beter voor een elektronische waterverzachter kiezen.

Elektronische waterverzachter

De elektronische waterontkalker verbruikt elektriciteit. Je moet dus rekening houden dat de elektronische waterverzachter én duurder is dan een hydraulische waterverzachter én dat er bijkomende stroomkosten berekend worden.

Het voordeel van de elektronische waterverzachter is dat het regeneratieproces geheel zelf in te stellen is. Je bent niet gebonden aan een vast tijdstip of een bepaalde hoeveelheid verbruikt water.

Display elektrische waterontharder

Zo stel je de waterverzachter naar eigen wens in. Ben je een bepaalde tijd weg en gebruik je geen water, dan stel je de waterverzachter in dat er niet geregenereerd hoeft te worden.

Werking waterverzachter naargelang onthardingstechniek

Een waterverzachter kan gebruikmaken van diverse onthardingstechnieken. Welke techniek je gebruikt is vooral afhankelijk van je persoonlijke wensen en je budget.

Er zijn ook onthardingstechnieken die minder geschikt zijn voor particuliere huishoudens. Hoe werkt een waterontharder met een bepaalde soort onthardingstechniek?

Hoe werkt een waterontharder met zout?

Vrijwel alle waterverzachters die door particuliere huishoudens worden gebruikt, werken door middel van ionenuitwisseling. In de waterontkalker zit een cilinder die gevuld is met harskorrels. Hard water dat de waterverzachter instroomt, stroomt door het reservoir en door de harskorrels heen.

De harskorrels nemen de calcium- en magnesiumionen in het harde leidingwater op en er worden tegelijkertijd natriumionen aan het water toegevoegd.

Het water is vervolgens zacht gemaakt en stroomt door naar de waterleiding voor sanitair gebruik. Water ontharden door middel van ionenuitwisseling is de meest effectieve methode. Wel is het zo dat de harskorrels na verloop van tijd verzadigd raken.

Daarom wordt er eens in de zoveel tijd een regeneratie uitgevoerd. Dit houdt in dat het apparaat zout uit het zoutreservoir haalt en de harskorrels grondig spoelt met pekelwater.

Vervolgens worden alle kalkresten uit de harskorrels gespoeld met het pekelwater en afgevoerd naar het riool, waarna de waterverzachter weer klaar is voor normaal gebruik.

Wanneer regeneratie plaatsvindt, is afhankelijk van het type waterverzachter. Dit kan op een bepaald tijdstip zijn, bij een bepaald waterverbruik of door deze in te stellen als je een elektronische waterontharder hebt.

Let ook op dat je bij een waterverzachter via ionenuitwisseling regelmatig het zoutreservoir bijvult met regeneratiezout.

Waterverzachter met zout

Hoeveel keer spoelt een waterontharder?

Dit hangt af van de inhoud van jouw harscilinder, de hardheid van het water en jouw waterverbruik. Spoeling wordt minstens eens in de 6 dagen aangeraden om bacterievorming tegen te gaan. Sommige ontharders zullen elke dag spoelen om optimaal te blijven werken in jouw situatie. 

Omgekeerde osmose

Een waterverzachter op basis van omgekeerde osmose is minder geschikt voor huishoudelijk gebruik. Bij omgekeerde osmose wordt gebruikgemaakt van een halfdoorlatend membraan, een soort van zeer fijne filter, die het water zeer grondig zuivert.

Het water stroomt door het membraan, waardoor ongeveer 97% van alles stoffen uit het water wordt gefilterd. Dit zijn niet alleen maar calcium en magnesium, ook zouten en mineralen.

Je verkrijgt hiermee dus zeer zuiver en zeer zacht water. Voor langdurig huishoudelijk gebruik is deze methode ongeschikt, want mensen hebben nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid aan kalk, zouten en mineralen nodig.

Normaliter krijg je dit binnen via het normale drinkwater. Een waterverzachter op basis van omgekeerde osmose is daarom zeer geschikt voor bepaalde industrieën waar zeer schoon en kalkvrij water nodig is. Denk bijvoorbeeld aan laboratoria.

Deze methode wordt ook in de horeca toegepast. Het water is ideaal om bijvoorbeeld voor de vaatwasser te gebruiken voor perfect glanzende glazen.

Duur in aanschaf

Wel is het zo dat deze waterverzachters erg duur in aanschaf zijn en meer onderhoud vergen. Daarnaast zul je een buffertank moeten aanschaffen, omdat de waterverzachter onvoldoende capaciteit heeft.

Werking omgekeerde osmose waterverzachter

Magnetische waterontharder

Er zijn fabrikanten die beweren het water te kunnen ontharden door middel van magnetisme. Daarbij hangt men een zeer sterke magneet om de waterleiding.

Dit is de minst betrouwbare methode. Fabrikanten die zacht water garanderen door deze methode, informeren je onjuist.

De samenstelling van het water zal in het geheel niet wijzigen en calcium en magnesium zal niet uit het water worden gehaald.

Hoe weet je of een waterontharder met magneet echt werkt?

Hierover is nog wat discussie. De magneet haalt kalk niet écht uit het water. Je blijft dus hard water houden. Er wordt wel eens een bewering gemaakt dat de magnetische werking voorkomt dat kalk neerslaat in de leidingen, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen.

Contacteer gratis ervaren experts
Vergelijk offertes van verschillende experts en kies voor een optimaal werkende waterverzachter.

Polyfosfaten

Een waterverzachter op basis van polyfosfaat kristallen is zeer effectief tegen kalk. Maar polyfosfaat kristallen zijn een chemisch middel en daarom minder geschikt om in particuliere huishoudens te gebruiken.

Het water stroomt de waterontharder in en wordt door middel van een filter grondig gereinigd, waarna er polyfosfaat kristallen aan het water worden toegevoegd.

Het water is zeker vrij van kalk, maar er kunnen wel resten van chemische stoffen inzitten. Deze kristallen worden bijvoorbeeld ook gebruikt in chloortanks voor zwembaden. Daarom is deze methode vooral geschikt voor industriële toepassingen.

Welke waterontharder kan je best kopen? 

Om de juiste waterontharder te kiezen, is het belangrijk om te overwegen welke onthardingstechniek het meest geschikt is voor jouw situatie. Geef je daarnaast de voorkeur aan een hydraulisch of elektronisch model, en welke eventuele extra functies of instellingen vind je belangrijk?

Het is aan te raden om verschillende modellen te vergelijken, reviews te lezen en advies in te winnen bij een specialist. Zo vind je de waterontharder die het beste aansluit bij jouw specifieke behoeften en budget.

Andere bekeken ook

Een dameshand met een sleutelbos, op de achtergrond een openhaard en kartonnen dozen.
Waterontharder appartement
In dit artikel vind je alles wat je moet weten over het installeren van een waterontharder in een appartement, of je nu eigenaar, huurder, beheerder of verhuurder bent.
Volumegestuurde waterontharder
Volumegestuurde waterontharder
In dit artikel ontdek je alles over de werking en de voordelen van een volumegestuurde waterontharder.
Ontkalker
Verschil tussen waterontharder en waterontkalker
In dit artikel verkennen we het verschil tussen een waterontharder en een waterontkalker, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken voor de waterbehandeling in je huishouden.

Ook de voordelen van zacht water ervaren? Ontdek vrijblijvend de prijs van een waterontharder op maat

Een waterontharder kan helpen bij het verminderen van kalkaanslag op kranen, douchewanden en huishoudelijke apparaten, waardoor de levensduur van deze apparaten wordt verlengd. Dit kan veel kosten voor je besparen.

Vul onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in. Je ontvangt advies op maat van jouw situatie en tot 5 offertes op maat van jouw budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1. Welk type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.