Waterontharder regenereren: technieken, aandachtspunten en veelgestelde vragen

Het gebruik van een waterverzachter biedt vele voordelen. Afhankelijk van het type waterontharder en de hardheid van je water, is het van belang om dat je waterontharder regelmatig wordt geregenereerd. Kom meer te weten wat regenereren waterontharder zoal inhoudt en wat de mogelijkheden zijn op dit gebied.

Wat is regeneratie?

Onder het regeneratieproces wordt in principe het schoonspoelen van de ionenwisselaar van de waterontharder verstaan. De ionenwisselaar wordt door veelvoudig gebruik op den duur verzadigd met overtollig magnesium en kalk. Hierdoor kan de waterontharder niet meer goed zijn werk verrichten en moet de ontharder geregenereerd worden. Dit gebeurt met zout water.

Door het schoonspoelen worden de kunsthars bolletjes van de waterontharder ontdaan van kalk en magnesium waardoor de waterontharder weer zijn werk kan doen en kan zorgen voor zacht water. Het verzamelde kalk en magnesium wat achterblijft kan vervolgens naar het riool worden afgevoerd.

Waarom een waterontharder regenereren?

Met behulp van de zoutspoeling zorg je ervoor dat de waterontharder langer mee gaat en weer zacht water kan maken.

Ook wordt een waterontharder geregenereerd om bacteriegroei tegen te gaan. Water dat door leidingen stroomt kan bacteriën bevatten wanneer het enkele tijd stilstaat. Door het regeneratieproces en het zoute water dat hiervoor gebruikt wordt kan deze bacteriegroei voorkomen worden.

Hoe je waterverzachter regenereren?

Er zijn verschillende manieren waarop een waterverzachter geregenereerd kan worden. Zo zijn er systemen die werken op tijdgestuurde regeneratie, volumegestuurde regeneratie en systemen die regenereren op basis van een sensor.

Advies nodig?

Tijdgestuurde regeneratie

Je kunt je waterverzachter regenereren op basis van een vooraf ingestelde tijdsperiode. Zodra deze periode verlopen is, zal het proces van regeneratie in gang treden. Deze methode is echter niet zeer rendabel, gezien het proces ook van start zal gaan wanneer die niet altijd nodig is en hierdoor regeneratiezout verspilt.

Een tijdgestuurde regeneratiesysteem biedt ook voordelen. Zo zijn deze modellen vaak goedkoop en ideaal voor diverse fabrieksprocessen waarbij je werkt met nauwkeurig afgemeten en constante aanvoer van proceswater.

Volumegestuurde regeneratie

Een waterverzachter kun je ook regenereren op basis van volume (aantal liters water). Dit gebeurt wanneer een bepaalde hoeveelheid aan water onthard is. Hierdoor wordt de ionenwisselaar optimaal gebruikt.

Volumegestuurde regeneratie is over het algemeen zeer efficiënt en tegelijkertijd willekeurig. Zo kan er op elk moment een spoeling kan plaats vinden. Hierdoor kan er op momenten geen zacht water produceert worden en is er dus minder onthardingscapaciteit beschikbaar.

Regenereren op basis van een sensor

Ten slotte kun je nog kiezen voor regenereren op basis van een sensor. Dit is wellicht de meest efficiënte methode van regeneratie en verspilt het minste spoelwater. Tijdens dit proces zal een sensor registreren wanneer de ionenwisselaar verzadigd is en aan regeneratie toe is.

Sensorgestuurde waterontharders meten continu de waterhardheid en houden daardoor goed bij of de hardheid van het water constant blijft of hoger is dan normaal.

Wanneer je waterontharder regenereren? Aandachtspunten

Wanneer en hoe vaak je waterontharder geregenereerd moet worden hangt samen met het type waterontharder die je gebruikt en de hardheid van het water. Wanneer een waterontharder volume gestuurd is of regenereert op basis van een sensor bepaalt het systeem dit automatisch.

Wanneer je beschikt over een tijdgestuurde waterontharder is het vaak lastig om te bepalen wanneer je de ontharder geregenereerd moet worden. Je kunt hiervoor terecht bij een vakman of zelf een inschatting maken op basis van waterhardheid, waterverbruik, het volume van de ionenwisselaar en de gewenste resthardheid.

Waterhardheid

Over het algemeen geldt dat hoe harder het water is dat je gebruikt, hoe sneller een ionenwisselaar raakt. Met zacht water hoeft je water ontharder dus veel minder vaak geregenereerd te worden.

Meet de waterhardheid in jouw gemeente

Waterverbruik

Hoe meer water je verbruikt, hoe sneller de kalk en de magnesium zich zal ophopen in de ionenwisselaar. Wanneer je waterverbruik redelijk constant is, kun je een eenvoudige inschatting maken.

Echter varieert de hoeveelheid waterverbruik vaak sterk per periode en is het lastig om aan de hand van de hoeveelheid waterverbruik te bepalen wanneer de waterontharder geregenereerd moet worden.

Volume ionenwisselaar

Een ionenwisselaar bestaat uit kunstharskorrels. Deze korrels zorgen ervoor dat kalk en magnesium uit het water worden opgenomen. Hoe meer korrels je waterontharder bevat, hoe meer kalk er dus verzameld kan worden en hoe minder vaak de waterontharder geregenereerd hoeft te worden.

Resthardheid instelling

Ten slotte hangt de frequentie van regenereren samen met de gewenste resthardheid. Wanneer je bijvoorbeeld het water niet volledig onthard wilt hebben, hoeft er minder kalk en magnesium verwijderd te worden uit het water en hoef je de waterontharder minder vaak geregenereerd te worden.

Veelgestelde vragen bij het regeneratieproces van een ontharder

Het regeneratieproces is een redelijk ingewikkeld proces, vandaag dat dit bij veel mensen vragen oproept. Veelgestelde vragen over het regeneratieproces gaan vaak over de duur van het renegeren, de hoeveelheid verbruikte zout, de beschikbaarheid van zacht water tijdens het proces en bij welke leveranciers je terecht kunt voor verschillende wateronthardersystemen.

Hoe lang duurt de regeneratie van een waterontharder?

Hoe lang het regeneratieproces gemiddeld duurt is afhankelijk van de type ontharder. Zo duurt een ontharder met een groot aantal harskorrels vele malen langer dan een kleinere variant. Over het algemeen duurt het regeneratieproces ongeveer twintig tot zestig minuten.

Hoeveel zout verbruikt het regenereren?

Zout is van belang om het kalk en magnesium uit het water te halen. Hoe vaak waterontharder regenereren met regeneratiezout hangt af van de inhoud van de harscilinder en hoe de ontharder staat ingesteld. Hoe sterker je het water onthard wilt hebben, hoe vaak waterontharder regenereren en hoe meer zout je hiervoor nodig hebt. In huishouden met vier personen verbruikt gemiddeld ongeveer 100kg aan zout voor de regeneratieprocessen, waarvoor je rond de €40 kwijt zult zijn.

Heb ik zacht water tijdens het regeneratieproces?

Wanneer je kiest voor een volumegestuurde waterontharder kan het zo zijn dat je tijdelijk zonder zacht water komt te zitten. Dit heeft te maken met het aanvul proces waarbij met slechts één harscilinder gewerkt wordt en waardoor er tijdens het aanvullen tijdelijk geen zacht water geleverd kan worden.

Waterontharder kopen? Vraag info over het regeneratieproces

Wil je graag een waterontharder kopen en weet je niet goed welke regeneratieproces het meest geschikt is voor jouw situatie? Laat je dan adviseren door een professional en vergelijk diverse leveranciers en soorten waterverzachters.

Vergelijk welk type het meest bij jouw waterverbruik, gewenste waterhardheid en bij jouw budget past en kies een model dat het beste bij jouw wensen aansluit.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk waterverzachter offertes
1. Welk type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.